In een land, hier niet zo ver vandaan, leefde eens een bijzonder man. De man bezat geen publiek ambt of officiële titel. Hij werd gewoon als ‘Broeder’ of ‘Leider’ aangesproken. Toen hij in 1969 leider werd, was het land straatarm. Maar onder zijn leiding veranderde het land vrij snel van één van de armste in één van de rijkste landen ter wereld. Het land had namelijk een enorme olievoorraad.

De man had het goed voor met zijn landgenoten. Iedereen had toegang tot gratis huisvesting, gratis zorg en gratis onderwijs. Daarbij verzekerde hij ook elke inwoner van gratis elektriciteit, renteloze leningen en werd de winst van de olie-industrie eerlijk verdeeld onder elke inwoner. De man zorgde voor gelijke rechten voor man en vrouw, wat in dat land, gelegen in het Midden-Oosten, heel ongewoon was. In 2010 had het land het hoogste BBP per hoofd van de bevolking en één van de hoogste levensverwachtingen ter wereld. Er leefden zelfs fors minder mensen in armoede dan in Nederland.

Het land was rijk geworden door de enorme olievoorraad. De man wilde deze rijkdom echter niet delen met andere landen, omdat dit ten koste zou gaan van het levensgeluk van zijn landgenoten. De VS wilde graag, maar kreeg geen toegang tot de olievoorraad en ook hield de man het IMF en de Wereldbank buiten de grenzen. Dit zorgde ervoor dat de VS 40 jaar lang probeerde om de man van zijn troon te stoten, om op die manier toch bij de olie te kunnen komen. De VS schilderde de man zelfs af als tiran, dictator of terrorist. Uiteindelijk organiseerde de VS ‘De Arabische Lente’. Zogenaamd om het Midden-Oosten te helpen bij de overgang naar democratie. In werkelijkheid ging het, net als de door de VS uitgeroepen oorlog tegen terrorisme, uitsluitend om de macht over de olievoorraad en imperialistische hegemonie. Het gevolg voor het land was dramatisch. Verschillende milities strijden om de macht, wat geresulteerd heeft in tienduizenden slachtoffers onder voornamelijk burgers. Mensenrechten worden op grote schaal geschonden, de gezondheidszorg staat op instorten en de infrastructuur is een puinhoop. Het land is weer terug in de situatie van voor 1969.

Kolonel Moammar al-Qadhafi werd op 19 oktober 2011 gedood door huurlingen uit Tsjaad, Somalië en Soedan, die zij aan zij vochten met de NAVO en de VS. Twee jaar voordat hij werd afgezet en vermoord, werd Libië gezien als één van de rijkste landen in Afrika.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl


Jan van Oranje

Onder het kopje 'In naam van Oranje...' publiceert columnist Jan van Oranje al enige tijd zijn goed gelezen columns. De columns zijn te lezen in Viva! Magazine maar ook op: www.janvanoranje.nl, facebook.com/jan.v.oranje, janvanoranje.blogspot.com en op twitter.com/janvoranje. Oh ja, Jan heeft extreem dyslectische vingers, dus vergeef hem zijn kleine schrijffoutjes.

8 reacties

NicoleS · 16 mei 2016 op 13:30

Jemig, is Khadafi al weer 4 jaar dood?? Mooi stuk, inderdaad als de eigenlijke motivering van een grootmacht het vergroten van macht en vermogen is wanner ze zogenaamd een ander land ‘beschermen’, zullen we allen met niets dan rampen terugbetaald worden. Helaas hebben de mensen aan de top daar schijtaan.?

Esther Suzanna · 16 mei 2016 op 15:11

Mooi stuk! Wist ik niet..

Snarf · 17 mei 2016 op 00:08

Dank … ben weer wat wijzer geworden.

Mien · 17 mei 2016 op 00:29

Inwisselbaar. Glijdend zand. Het komt in golven. Het houdt nooit op. Om de toekomst te leren kennen hoef je slechts een blik te richten op late en vroege geschiedenis. Scherpe column.

arta · 17 mei 2016 op 09:42

Ik kan het niet geheel eens zijn met jouw verhaal. Libië was politiek redelijk stabiel tijdens de regeringsperiode van Khadafi, maar de manier waarop dat tot stand kwam was zeker niet geheel fris.
Je schetst het plaatje hier wel erg mooi, zo zonder schaduw.

    Jan van Oranje · 18 mei 2016 op 07:23

    Arta, misschien was het niet helemaal fris. Maar dat heeft ook met de cultuur te maken die voor ons moeilijk te begrijpen is. Feit is dat alles flink werd opgeblazen en zijn bewind 100% frisser was dan het huidige.

arta · 18 mei 2016 op 11:12

Met dat stukje – Dat het nu véél slechter is- ben ik het dus meer dan eens.
Dat een afzetting van Khadafi er al járen aan zat te komen, omdat mensen, oa door de komst van Social Media, steeds wetender en mondiger werden, was mij tien jaar geleden al duidelijk. (Heb de cultuur lange tijd van dichtbij mogen meemaken ;-))

pally · 18 mei 2016 op 12:12

Tja, het doet mij wat ongenuanceerd aan, ook al zal er allicht een kleine of zelfs grote kern van waarheid in zitten…

Geef een antwoord