Het leven zit vol onduidelijkheden. De meeste onduidelijkheden worden door de mens zelf gecreëerd. Zo vaak lopen we als mens tegen de lamp in onze eigen mini-wetenschap. We kunnen niet voor alles een antwoord vinden. Wanneer we een tas hebben waar geen voorwerp in zit, noemen we deze tas leeg. Maar wat is leegte? In de leegte zijn nog steeds luchtmoleculen. Of wat als er wel iets in zit, dan hebben we moleculen die een voorwerp vormen, maar een molecuul bevat geen massa dus waar zit in godsnaam dan de oorzaak van dat wij het voorwerp geen leegte noemen?

Het leven is zo onduidelijk, maar toch nemen we alles voor “gewoon” aan. Als ik naar de lucht kijk denk ik nooit waarom is de lucht blauw. Als kind deed ik dat nog wel, maar op een gegeven moment is het vanzelfsprekend dat de lucht blauw is en denk je er niet over na.

Zo wordt de dood ook iets vanzelfsprekends. Wij gaan er klakkeloos vanuit dat wanneer iemand “dood” is. Dus het moment dat een dokter zegt: “hij is overleden”. Op dat moment voelt de mens niks meer en is hij voor de gelovigen vertrokken naar de hemel of voor de atheïst gewoon verdwenen. Een andere optie is er niet. Maar stel je nou eens voor dat doodgaan alleen betekent dat je niet meer kan bewegen, maar dat je wel gewoon alles voelt. Niemand kan bewijzen dat deze hypothese niet waar is. Sterker nog, de wetenschap weet nog steeds niet hoe wij pijn kunnen ervaren. Dus als deze hypothese daadwerkelijk klopt, dan zou het betekenen dat wij eeuwenlang mensen martelen door ze te verbranden of te begraven.

Hetzelfde geldt voor euthanasie. Wij gaan er allemaal maar vanuit dat het hiernamaals zoveel plezanter is, dan hier op aarde rondlopen met een ongeneeslijke ziekte. Heeft u het zo rot in uw leven en bent u bejaard? Kom maar op, wij brengen u naar een betere plek met deze spuit in uw arm. Eigenlijk zou de zin moeten zijn: wij brengen u naar een plek waar wij helemaal niks van weten en waar wij in dit leven ook helemaal niks over te weten zullen komen.

Deze column zal geen gemopper worden over de negentig procent debielen van de bevolking, want zelfs de andere tien procent gaat er maar klakkeloos vanuit dat alles zo vanzelfsprekend is. Maar als het even kan, zou het goed zijn om de vanzelfsprekende dingen in het leven eens in twijfel te trekken.

Categorieën: Algemeen

3 reacties

sylvia1 · 12 juni 2010 op 10:46

Ik hou hiervan, ik herken het, je onderwerp. Je schrijfstijl is niet echt mijn smaak.

Shitonya · 12 juni 2010 op 20:44

Waarom in godsnaam vanzelfsprekende dingen in twijfel trekken? Ze zijn al 20, 30, 40, 50 (net hoe oud je bent) vanzelfsprekend, dus zullen ze niet minder of meer vanzelfsprekend worden als je erover na gaat denken. Er zijn wel betere dingen om over na te denken dan die logische dingen. Je schrijfstijl en inhoud is echt bijzonder vreselijk.

Mien · 14 juni 2010 op 11:26

In vertrouw op alle kleuren hersencellen.
Daarom bekent mijn lucht geen kleur.
De ondraaglijke lichtheid van jouw leegte is mij vreemd.

Mien 100%

Geef een reactie

Avatar plaatshouder