Mijn hoogbegaafde buurman oom Jort, die als hobby onderzoek journalistiek bedrijft, had een afspraak voor een interview met de welbekende onderzoeker Prof. Dr. mr. ir. R. Leijdecker van het OIL; Onderzoek Instituut Leijdecker

Leijdecker schreef en illustreerde zelf, 144 relevante stripboeken, die in brede kring, óók in ‘De grachtengordel “kring, gretig werden geconsumeerd en bij het aangenaam – met het eigen soort mensen- verpozen ‘Hey kaerul. Jij ook hier – tussen de schuifdeuren werd opgevoerd.
‘ Yep en alweer moet…ik Prins Bernard spelen en ook nog met Tante Truus, Thea en Jo als de 3 maîtresses? Moet dat, vraagt oom Jort. Ja, dat moet.

Hieronder het verkorte interview van oom Jort met Prof. Leijdecker:

“Prof. Leijdecker, u schreef in een ver verleden over het belang van zwarte Pieten op het welzijn van kleurenblinde autisten. Nu heeft de Nederlandse vereniging voor bibliotheken besloten aanstootgevende terminologie overal te veranderen. Zo wordt het woord ‘Negerbediende’ in uw bestseller “Zwarte Piet en de kleurenblinde autisten” verandert naar: ‘een jonge bediende in de kleur dat de lezer zelf wil’. De vereniging wil neutralere benamingen gebruiken, waarbij het kolonialistische uitgangspunt c.q. het begrip ‘neger’ zou moeten verdwijnen.

Wat is uw reactie daarop?

“Welnu, heer Jort, laat ik om te beginnen vaststellen dat het een misdaad tegen de literatuur is, en met name de vroegere literatuur, om dit soort geschiedvervalsingen goed te keuren.
Ik bedoel; wanneer morgen een krankzinnig woke gedrocht komt aanzetten met het verhaal dat Hitler een grensoverschrijdend woord is, evenals het woord Holocaust, gaan we dan in alle geschiedenisboeken elke verwijzing naar die snor en holocaust, verwijderen?
Of, nog erger, de namen veranderen in ‘Engeltje’ voor Hitler en ‘Vakantiepark’ voor vernietigingskamp?”

“Iets anders dan, prof. `Leijdecker. Wat vindt u dan van het stripboek Sjors en Sjimmie, waarin Sjimmie het zwarte jongetje speelt en Sjors, het blanke jongetje. Ergens in het boek zegt Sjimmie: ‘IK ERG MOE ZIJN.” Waarop Sjors reageert met het in de wereld van nu grensoverschrijdende: “Maar jij hoeft je niet te wassen!”. U bent toch wel met mij eens dat dit te ver gaat?

“Welnu voor de 2e keer, heer Jort, om met u eens te zien dat deze reactie op Sjimmie geschrapt moet worden gaat mij veel te ver. Het ‘moe zijn’ koppelen aan het ‘..niet te wassen’ daar ben ik nog niet uit hoe dat te als woke te duiden. Alhoewel, als ik zelf zo zwart ziet als Moriaantje die het motorblok van zijn vrachtwagen helemaal uit elkaar heeft gehaald maar even vergat dat de smeerolie gewend is aan de zwaartekracht en dus compleet ondergedompeld werd als een doopfeest in een zwembad door jehova’s getuigen.

Lust u een glas thee of zwarte koffie met warme melk? Ja, professor Leijdecker, graag koffie zwart maar dan zonder melk graag.

Kijk, heer Jort, daar heb ik u te pakken! Ik leg het u 1 keer uit! U noemt de koffie ‘koffie zwart’ en wat uw reden om ‘zwart’ te gebruiken?

Professor Leijdecker ik moet echt gaan voordat de supermarkt sluit. Moet nog wat blanke vla, gele rijst en bruine bonen kopen.


Nummer 22

Verwarde, inmiddels (na alle jaren hiervoor) Anno 2022- Juli 3 minder verward, en mede oprichter van het Absurdistisch Verbond met als mede lid en co oprichter Kees Schilder "Paco Painter"en zijn andere alter ego's. (De inmiddels emeritus) Prof.dr.mr.ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoeks Instituut Leijdecker waarnemer, beschouwer en publicist over maatschappelijke ontwikkelingen met een knipoog. Een flinke knipoog! Reiziger over onze aarde (4 x helemaal rond ) kijker en luisteraar naar anderen. Eigenlijk, de Eigenheimer onder de eigenheimers, maar dat alles geheel terzijde.

1 reactie

Kees Schilder · 15 maart 2023 op 10:58

Mag ook de 10 kleine negertjes op de brandstapel en/of de bedenker van jungle book waarin wordt gezegd: ik citeer: ‘het blanke ras moet heersen over volkeren van andere ‘ondergeschikte’ rassen, om zo te zorgen dat zij zich cultureel ontwikkelen.’ Dat is toch de vleeschgeworden grensoverschrijding ten top? Uiteraard kan dat niet meer nu. Maar Jezus aan het kruis nagelen kan ook niet meer nu (hoewel..) moeten wij dan de bijbel maar afschaffen. Of erger, hérschrijven?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder