Vandaag twee opmerkelijke berichtjes. Ik werd wakker met de wekkerradio op de BBC en er waren bommen gegooid in enkele Londense metro’s. Ik had zoiets van “tja het zal wel, logisch dat die Bush wat te mekkeren heeft, het is de G8”. Vervolgens beneden bij de post trof ik een ongeadresseerde brief aan over het nieuwe ziekenfonds. Dat deed me toch weer even goed. Ik was al zo gewend aan Bush schoothondje van justitie dat ik een mailing via de lijst van sofinummers had verwacht. Okay het was de avond ervoor kift op het thuisfront maar met het idee dat de wereld klopte kon ik aan mijn dag beginnen. Wat later sprak ik een ambtenaar over die brief met de opmerking dat mailings via het sofinummer veel meer, doorgaans zeer onprettige dingen, mogelijk maakt en het maar goed is dat de overheid hier beperkingen tegen heeft. Die ambtenaar wist me te verzekeren dat dit wel degelijk kon maar Den Haag het ongeadresseerd verstuurd om zeker te zijn dat mensen die brief niet wegens een adreswijziging mislopen. Tja, toch maar even gevraagd waarom ze dan ook maar niet meteen via het sofinummer automatisch alle banktransacties natrekken om beunen, witwassen etc te achterhalen. Het geruststellende antwoord was dat hier wel aan gedacht is maar dat de staat hier niet genoeg personeel voor heeft. Blijkbaar is de software van de staat der Nederlanden al net zo achterlijk als haar regering.

De echte kers op de slagroomtaart kwam vanavond pas. Op mijn homepage zag ik een dodental in Londen van 37 en drie treinen bij de Edgware metro die geraakt zijn. Juist ja! In de Starbucks aan Edgware road begon ik vorig jaar met mijn vakantie de dag met een forse bak koffie om heerlijk rustig de voorbijgangers een half uur te bewonderen voor een dag met veel metro en veel lopen. Normaal doet zo’n ver van mijn bed show me niets maar nu moest ik wel even met iemand praten. Prinses Mabel die kritisch was over beloftes van de G8, de politie die een reep chocola gaf aan de anarchistische meute in Gleneagles, het concert in Hyde park, aan Edgware road, een paar dagen eerder.

Zullen de bobbies nog steeds zonder vuurwapens rond blijven lopen? Zal de metro daar nog steeds zo voordelig zijn? Met oom Sjors vlakbij en de nodige paranoia’s na incidenten vers in het geheugen maak ik me weinig illusies dat mensen in het Westen nog rechten op vrijheid over zullen houden. Tja, alsof het al niet erg genoeg is is er weer reden gelijk met het beschuldigend vingertje naar de grote boze wolf Bin Laden te wijzen. De aanleiding voor eerdere paranoia.

Wie is die Bin Laden eigenlijk en waarom krijgt hij kippenvel wanneer we in Nederland de privacy afbreken? Als ik me goed herinner was die gast al multi miljonair toen zijn navelstreng werd doorgeknipt. Als nazaat uit een steenrijke familie moeten er al vriendjes van paps en mams over de hele wereld gereageerd hebben toen hij die eerste keer een grote keel opzette. Na een opvoeding in de hoogste kringen is hij afgestudeerd aan een topuniversiteit. Hij organiseert al meer dan 20 jaar trainingskampen voor de Jihad en staat aan het hoofd van de internationale dubieuze organisatie Al Qaida. Niet het type drilcommandant dat ook iets van bommetjes afweet.

Zo’n gast sluist geen geld door van een priverekening naar een verboden organisatie. Een reden hiervoor is wel dat elke revolutie te maken had bijzonder machtige mensen die vrienden hadden in elke kring die iets betekende. Alle stommiteiten waardoor subversieve acties te traceren zijn waren al gemaakt voor Alexander Graham Bell werd geboren.

Wat voor type is oom Sjors eigenlijk? Zijn paps en mams hadden pas wereldwijd vriendjes toen hij zijn eigen leventje al had. Pappie Bush kon pas goed uit de suikerpot gaan snoepen toen junior al de politiek ingegaan was. En kleine Sjors leerde het snoepen pas echt na 9-11. Meppen in Afghanistan en Irak om vervolgens wat diplomatieke besluiten te nemen over de wederopbouwcontracten. Zoals Bechtel wat aan de waterleiding en elektriciteit in Irak mag werken voor 600.000.000 dollar. Meneer Sjors is hier commissaris van.

Wat ik het meest smerig vond aan die oorlog in Irak waren twee piepkleine nieuwsberichtjes. Bij de belegering van Basra werd , ter bevordering van de tyfus en de cholera, de waterleidingsmaatschappij gebombardeerd. Vervolgens werd in Bagdad, ter bevordering van de hongersnood, de elektriciteitscentrale gebombardeerd. Toegegeven voor de wederopbouw wordt ook netjes gezorgd.

Hoe triest ik het ook vind voor die mensen in Londen, ik geloof er niets van dat aanslagen de achterliggende reden zijn voor al dat gemekker over terrorisme, het afbreken van privacy en ondermijnen van mensenrechten hier. De harde waarheid lijkt me eerder dat we met zijn allen in een steeds egoistischere wereld beland. Het uitbreiden van ons aantal vierkante meters en het verhogen van de schutting zijn het grootste belang. Dit wordt bereikt door ten koste van elk sociaal gevoel economische vooruitgang af te dwingen. De enigen die vooruit gaan op deze moderne politiestaat zijn degenen die zich nergens zorgen over hoeven te maken.


14 reacties

Domicela · 8 juli 2005 op 20:15

[quote]logisch dat die Bush wat te mekkeren heeft[/quote]

De connectie met ontploffende bommen in de metro ontgaat me aan alle kanten. Zelfs de beeb had geen Bush aan de lijn toen de boel de lucht in ging.

[quote]De echte kers op de slagroomtaart kwam vanavond pas[/quote]

[quote]Normaal doet zo’n ver van mijn bed show me niets [/quote]

Als jij zoveel doden de kers op je taart vind, dan heb je inderdaad geen gevoel, zoals je zelf al heel wijs aangeeft.

[quote]Blijkbaar is de software van de staat der Nederlanden al net zo achterlijk als haar regering.[/quote]

Wel eens aan emigreren gedacht?

Waar gaat dit “gemekker” nou eigenlijk over: aanslag in Londen, controle door de staat, je antipathie jegens Bush, Bin Laden en het doorsluizen van geld?

Met alle respect: ik vind dit echt helemaal niets.

Outsider · 8 juli 2005 op 20:30

Sorry, dit stuk maakt op mij zo’n onduidelijke en onlogische indruk, dat ik mij halverwege erg moe voelde worden en maar gestopt ben met lezen.

bert · 8 juli 2005 op 20:33

[quote]Vandaag twee opmerkelijke berichtjes[/quote]
Als je de bomaanslagen in Londen wilt vatten onder de noemer “berichtjes” heb ik eigenlijk al genoeg van jou gelezen. Ik hoop dat je in je volgende column met een zinniger verhaal komt.

Dees · 8 juli 2005 op 20:43

Jammer dat zo’n cynisch, maar betrokken stuk zo wordt afgebrand. Ik heb het juist met veel genoegen gelezen.

Ma3anne · 8 juli 2005 op 21:05

Vreselijk wat in Londen gebeurd is, maar toch weer scheve beeldvorming, wanneer je bedenkt hoeveel onschuldige mensen de afgelopen jaren in Irak zijn omgekomen door westers terrorisme (sorry, maar ik vind dat de pot de ketel terreur verwijt).

Ik kan me je cynische toon wel indenken. Het trekt de verhoudingen toch een beetje recht als er mensen zijn die de zaak van de andere kant blijven belichten. De media belichten de zaak weer erg eenzijdig. En dat vind ik minstens zo gevaarlijk, omdat je dan meteen weer het ‘wij’ en ‘zij’ gaat krijgen.

Genuanceerd denken blijft noodzaak. Of je moet gehersenspoeld willen worden. Dat is je eigen keus.

Bakema_NL · 8 juli 2005 op 21:06

Sjongejonge, je klinkt als een rasechte Amerikaan met je complottheorie…..

WritersBlocq · 8 juli 2005 op 21:37

Ik heb het niet tot het einde gered, ging diagonaal lezen. Dat zegt wat over mij en over jouw column, dus ik ga er niet veel over zeggen.

Mosje · 8 juli 2005 op 21:43

Weet je wat het ergste van alles is? Je hoort politici nu zeggen dat het gebeuren in Londen een aanval was op onze diepste normen en waarden. Zal wel, maar wat zijn onze diepste normen en waarden? Waar staan we eigenlijk voor? Wat hebben we te verdedigen? Er zijn maar heel weinig mensen die daar een zinnig antwoord op weten te geven.
Heel weinig.

Wright · 8 juli 2005 op 23:04

[quote]Zal wel, maar wat zijn onze diepste normen en waarden? Waar staan we eigenlijk voor? [/quote]
Ik ben bang dat het daar al mis gaat.
Normen en waarden zijn voor een ieder verschillend, gebonden aan religie, cultuur, opvoeding etc.
En wie bepaald wat een zinnig antwoord is? Ik zeker niet…Interessante column, wat komma’s hadden het wel leesbaarder gemaakt.

Martijn · 9 juli 2005 op 01:25

[quote]dat ik mij halverwege erg moe voelde worden en maar gestopt ben met lezen.[/quote]

Als ik dit vrij zou vertalen naar dat je halverwege afhaakte omdat het je interesse niet kon vasthouden, kom ik dan ook in de buurt?
De nuance maakt het verschil. 😉

Wat is jouw techniek om de lezer te blijven boeien?
Deel het met ons zodat we er allemaal iets van kunnen opsteken. [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewforum.php?forum=5&104]HIJ[/url] ligt er nog, maak er gebruik van!!

Outsider · 9 juli 2005 op 09:20

[quote]Wat is jouw techniek om de lezer te blijven boeien? [/quote]

Ik heb geen techniek, ik probeer alleen zo duidelijk mogelijk te schrijven.

[quote]Deel het met ons zodat we er allemaal iets van kunnen opsteken. HIJ ligt er nog, maak er gebruik van!![/quote]

Wie bedoel je met HIJ?

Troy · 9 juli 2005 op 12:25

Ik sluit me volledig aan bij Dees. Mensen schrikken snel van een beetje cynisme, maar er bestaat ook nog zoiets als tussen de regels door lezen. Je schrijft goed en dit stuk wist me hoe dan ook toch te boeien. Meer komma’s doen inderdaad wonderen voor de leesbaarheid. Ik ben nu wel benieuwd naar je volgende column…

Grt Troy

klungel · 9 juli 2005 op 20:59

Ik heb het eind gehaalt, al was het maar om de schrijver te belonen. Ik heb echter niets met politiek en zo, alleen met de ellende en vreugde en de voordelen en nadelen er van.

emaessen · 10 juli 2005 op 20:58

Kirtische en opbouwende reacties. Ik heb aangenaam verrast zitten lezen. Verschillende mensen gaven terecht kritiek op de vorm, het is te snel geschreven. Normaal zou ik niet met zo’n stuk als binnenkomer beginnen, maar het leek me belangrijk ergens tegenwicht te geven aan alles wat je in de media kunt vewachten.

Elke dag gebeuren er rampen op de wereld die een groter menselijk drama vormen en niet eens de krant halen hier. Rampen zijn vaak te voorkomen; denk bijvoorbeeld aan windmolens in Bangladesh. Honderden jaren geleden werd hiermee de eerste polder gemaakt (in Nederland). Je kunt dus de schade van de moessons beperkt houden en het kost geen miljarden.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder