Afgelopen dinsdag had ik een ochtend vrij en ben weer eens een keertje naar museum Boijmans gegaan. Als je even inspiratieloos bent of gewoon futloos, kan een museum soms uitkomst bieden. Na een drukke week en een geslaagde boekpresentatie van mijn debuutroman ‘Iva’ kon ik wel wat ontspanning gebruiken. Na het binnentreden bestelde ik eerst in het restaurant een luxe broodje zalm en een vreemdsoortige vruchtensap; iets met mango of een andere exotische vrucht. Kauwend en zuigend aan een rietje staarde ik door de glasgevel naar de achtertuin, waar een enorme kunstzinnige grijze schroef gebogen in het gras staat. Ik liet het museum op mij inwerken, of gek genoeg, dat deed het museum zelf. Een gevoel van rust streek over mij neer, de omgeving ademde kalmte, alsof in het museumgebouw de buitenwereld niet werkelijk kon doordringen. Als in een kerk.

Na mijn maaltijd slenterde ik door de kleine zalen en de geschakelde gangen, waar het Boijmans zo rijk aan is. Een werkelijk plan had ik niet, daarvoor voelde ik me te lusteloos. Het museum zelf mocht mijn route bepalen. Ondertussen trokken de oude meesters aan de wanden langzaam aan me voorbij: de Vlaamse primitieven, Rembrandt, Van Ruisdael…  Later Picasso… tot ik uiteindelijk bij de impressionisten belandde: Van Gogh. Op de een of andere manier kom ik altijd weer bij hem uit. Toch was het deze keer niet Van Gogh die mij inspireerde. De oude meesters voor hem hadden dat die ochtend al gedaan. Al een paar keer was ik dromerig voor een van de schilderijen blijven stilstaan, starend naar de afbeeldingen. Vergelijkend. Veelal waren de kunstenaars indertijd geïnspireerd geweest door verhalen.

Dat bracht mij terug bij mijn eigen roman: ‘Iva’ – op de een of andere manier kwam het mij ineens voor of het verhaal nog niet helemaal klaar was. In die zin, dat het geschrevene zich nu wilde weergeven, gestalte aannemen, voortplanten. Het verhaal moest meer tot leven komen. Eenmaal thuis, schreef ik razendsnel wat mij was ingegeven en mailde dat naar verschillende tv-programma’s en kunstacademies:

 

Geacht management,

Afgelopen weekend is mijn debuutroman ‘Iva’ uitgekomen. Deze roman verhaalt over een Haagse wetenschapper die in zijn proefschrift op zoek is naar wat kunst is? Nu schoot mij vanmorgen – al wandelend door museum Boijmans – het volgende idee te binnen:

Door de eeuwen heen zijn schilders veelal geïnspireerd geraakt door verhalen: het Christendom, de Grieks- en Romeinse mythologie, ed.. Maar verhalen kunnen vandaag de dag nog steeds als inspiratiebron voor kunstenaars dienen. En voor een schrijver, zoals ik, is het een wens om zijn verhaal tot leven te zien komen.

Zou het een interessant idee zijn (ook omdat deze roman zich er perfect voor leent) kunstenaars uit te dagen het boek te lezen en daar een kunstwerk over te maken. Het beeld, schilderij of muziekstuk mag over een scene gaan of een hoofdstuk, of het thema… Op deze manier komt niet alleen mijn werk tot leven en de kunst onder de aandacht, maar kan de kunstenaar zich laten inspireren door nieuw werk. De oproep aan de kunstenaars in Nederland kan door mijzelf worden gedaan: bijvoorbeeld op uw locatie in een youtube filmpje… diverse invullingen zijn mogelijk. Misschien vindt u het interessant hierover te brainstormen.

Ik hoop natuurlijk op uw enthousiasme,

Richard Brand

Een bizarre actie natuurlijk, dacht ik kort na het verzenden van deze brief. Maar een paar uur later ontving ik een eerste enthousiaste reactie van RTL LATE NIGHT, dat zij graag op de hoogte willen worden gehouden. Mocht het project van de grond komen, dan zouden zij daar graag over doorpraten.

Welnu kunstenaars, u heeft een motief en een inspiratiebron – wat hebt u meer nodig? Durf en inventiviteit. Plaats uw kunstwerk op Youtube en vermeldt uw inspiratiebron. Andere ideeën zijn uiteraard van harte welkom. Wellicht kunnen we daarna gezamenlijk ons project publiekelijk toelichten.

 

Richard Brand

 http://www.bruna.nl/boeken/iva-9789491983153

http://www.denieuweuitgeverij.nl/index.php/iva

 

* AD Haagse Courant heeft inmiddels laten weten: ‘…als je actie van de grond komt en kunstenaars aan de slag gaan, dan zou ik er graag een stuk over schrijven.’


Richard Brand

Brand (1968) is geboren te Rotterdam-Delfshaven en woont momenteel in Schiedam. Sinds 1999 is hij werkzaam als bevelvoerder bij de brandweer in Den Haag. De studie Cultuurwetenschappen heeft hij niet volledig afgemaakt, maar in zijn vrije tijd studeert hij aan de Open Universiteit. Daarnaast brengt hij, in samenwerking met De Nieuwe Uitgeverij, zijn roman ‘Iva‘ uit: een verhaal over de zoektocht naar wat kunst is. De gebeurtenissen in het leven van de hoofdpersonage, Stan Weideveld, leiden de lezer via intrigerende scènes naar een oplossing.

6 reacties

Mien · 7 oktober 2014 op 20:17

Hoe een koe een haas vangt. Het heeft me altijd gefascineerd. En juist in dat moment ontstaan vaak de beste ideeën. Voor meer inspiratie en/of ideeën verwijs ik graag naar mijn ‘Stillevens’. O ja … ‘Cadavre exquises’ … zouden ook een goede aanleiding tot gesprek en idee kunnen vormen. Heel veel succes in de verdere ontwikkelingen. Houd ons hier bij CX op de hoogte. En nog bijna vergeten … Gefeliciteerd met je eerste roman over schone kunsten. Waar is ie te koop?

Mien · 7 oktober 2014 op 22:25

Ik ben ook een oen. Waar te koop? Niet gezien. Bij de Nieuwe Uitgeverij en Bruna en op internet, zowel fysiek als in bits en bytes.
O ja, mijn stillevens zijn [b][url=https://www.columnx.nl//?s=stilleven]hier[/url][/b] te vinden en een voorbeeld van cadavre exquise [b][url=https://www.columnx.nl/cx-cafe/cx-group1/column-x-caf%C3%A9-forum1/cadavre-exquis-thread274/]ici[/url][/b].

Dees · 8 oktober 2014 op 09:34

Je hebt wel meer niet gezien, Mien, misschien nog eens lezen.

Origineel idee, dat wel. Zij het niet heel erg bescheiden. Maar ja, met bescheidenheid verkoop je ook minder goed. Ik ben geen kunstenaar.

Wel zou ik dan misschien in jouw schoenen meer met je boek langs kunstenaars gaan om het idee te bespreken. Dat de media mee wil zeilen is leuk, maar je kunt maar beter eerst zeilen.

Veel succes, ook met de verkoop van je boek!

    Richard Brand · 11 oktober 2014 op 15:08

    Dank je! Verschillende kunstenaars hebben zich gemeld. Of ze iets gaan doen is nog niet bekend. Het boek wordt wel goed ontvangen, dat helpt.

Mien · 8 oktober 2014 op 10:38

[quote]Dees zegt:
8 oktober 2014 om 09:34
Je hebt wel meer niet gezien, Mien, misschien nog eens lezen.[/quote]

Flauw! 🙁

Geef een antwoord