Vijf vrouwen levend begraven in Pakistan. Drie van hen hadden de euvele moed om zelf hun huwelijkspartner te willen kiezen. Twee anderen namen het voor hen op. Dat kon natuurlijk niet. Dat was in strijd met de gewoonte. Zondigen tegen de regels. Ingaan tegen de traditie.
In een kuil en zand erover.
Goed gedaan mannen!
Houd de traditie in ere! Tevreden keerden de mannen huiswaarts.
Kopje thee. Even aan de waterpijp lurken. Nog wat nababbelen met elkaar. Vijf is wel veel, zegt de een. Ja, dat moeten we volgende keer maar in twee etappes doen, zegt de ander. Misschien kunnen we ze volgende keer beter eerst doodschieten stelt de een voor. Nou zegt de ander dat vind ik zo gek nog niet. Misschien kunnen we ze dan ook vragen om eerst zelf even een kuil te graven. Dat zou in ieder geval voor mijn spit beter zijn. Oh, is dat het, zegt de eerste. Ik dacht al waar heeft hij nou last van. Maar dat is je spit. Heb je daar al lang last van? Nou, zegt de ander, eigenlijk al sinds vorig jaar. Toen ik die schotelantenne heb geïnstalleerd, toen schoot het er in. Zo lang al ? Vraagt de ander verbaasd. Ja, maar het was het wel waard. Ik kan nu 73 zenders ontvangen. Dat heb je mooi voor elkaar, zegt de eerste. Ik heb geen schotel. Ik doe dat via internet. Maar aan 73 kom ik niet.
De mannen nemen een tweede kopje thee. Ze vullen de waterpijp nog eens bij. Plukken aan hun baard. Glimlachen naar elkaar.
Ze kijken vermoeid maar voldaan terug op een nuttige dag.
Traditie is een groot goed.
Je moet er deel van uitmaken om het te begrijpen.


7 reacties

pally · 11 september 2008 op 14:20

Wat ongelooflijk sarcastisch, Frank! maar het werkt wel. Gruwelijk!

groet van Pally

SIMBA · 11 september 2008 op 14:32

Traditie VS schotel overgoten met een sarcastisch sausje, helemaal goed!

Mup · 11 september 2008 op 15:02

Eens met mijn voorgangers, zeker in de eerste alinea. Zou alleen het gesprek tussen de mannen met minder ‘zegt de eerste, vraagt de ander,’ doen, of op een andere manier.

Groet Mup.

Neuskleuter · 11 september 2008 op 18:31

Het sarcasme is prima, de aanwijzing van Mup is precies wat ik ook al dacht. Over de inhoud: het is natuurlijk te gek voor woorden.

Je eerste alinea kan het doen met iets minder enters, net als het einde van je tekst.

Ik denk dat je het stuk ook iets verder uit zou kunnen diepen. Ik kan er in deze stijl makkelijk meer van lezen. Verzin bijvoorbeeld wat die mannen allemaal kijken op hun schotel en internet, vooral de ongecensureerde delen. Dan kan je bijvoorbeeld de ‘gelijkheid’ tussen mannen en vrouwen daar aanscherpen.

Het nonchalante gebaar heb je wel weer goed uitgewerkt: van de kuil naar de spit naar onderwerpen die niets meer te maken hebben met de levend begraven vrouwen.

arta · 12 september 2008 op 07:59

Erg sterk stuk tekst.
Ook ik houd niet van enters, maar in dit stuk benadruk je er juist iets mee, wat het mi krachtiger maakt.
🙂

weathergir · 12 september 2008 op 10:53

Wat een geweldig statement, zeg. Ik heb ‘m twee keer gelezen, gewalgd en gelachen. Helemaal goed zo, ik zou er niets meer aan doen.

:kus:

Dees · 13 september 2008 op 09:43

Zelf houd ik er wel van om een dialoog in te delen als dialoog, aanhalingstekens, nieuwe regel voor nieuwe spreker. Maar ik wil niet teveel zeuren, want ik vind het een erg goed stukje. Knap om in weinig woorden zoveel weer te geven.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder