Even met Frans Bauer gebeld. “Goedemiddag, Oplopers hier. Heb je even voor mij? Draag je weleens kleren van de C&A?” Doodse stilte aan de andere kant van de lijn. Dus ik vervolgde: “Want jij hebt toch een half jaar je bek moeten houden wegens knobbeltjes op je stembanden? En die Jantje Smit, die staat toch in ieder bushokje te poseren in kleren van C&A? En nu moet ‘ie toch net als jij een half jaar zijn bek houden van de dokter? Daarmee is toch het bewijs geleverd dat die kleren van de firma Brenninkmeijer slecht zijn voor de stem?” Frans had geen tijd om dit heikele onderwerp nog verder met mij te bespreken. Hij moest nog Chinees halen. Maar kijk, die Giel Beelen is uitgeroepen tot slechtst geklede man van Nederland, blijkbaar omdat ‘ie nooit in die gestroomlijnde mode van C&A rondloopt. Maar zijn stem doet het prima! Bewijs geleverd… Maar eigenlijk vind ik het wel best. Jantje Smit aan zijn mislukte keeltje geopereerd en een paar maanden zijn kop dicht. Prima. Ik schoot wel heel erg hard in de lach toen werd gesuggereerd dat de stemproblemen van Jantje van erfelijke aard waren. Zie je wel dat het een minpunt is, als je afkomstig bent van een of ander inteeltdorp aan de oever van de voormalige Zuiderzee? Maar goed, de kleren van C&A spelen dus een doorslaggevende rol bij de problemen van Jantje, dat kán niet anders. Operatiekamers op de keelafdelingen van ziekenhuizen maken overuren sinds de nieuwe kledinglijn in de rekken hangt. Dat is natuurlijk de reden dat de ziektepremies volgend jaar weer fors zullen stijgen. Maar ik denk dat ik mijn rekening maar naar die modeketen van de Brenninkmeijertjes doorstuur. Lekker puh. En in huize Smit? Daar daalt de stilte neder. Niks goed gesprek met Yolanthe. Haar knobbels doen het prima, maar die van Jantje liggen dus dwars. Hem is voorlopig het zwijgen opgelegd.

De stichting SIRE is er voorstander van dat nog veel meer mensen het zwijgen wordt opgelegd. Die is met een actie begonnen om ouders langs het sportveld tot kalmte te manen. Want menige gefrustreerde papa wil dat zoonlief wél fatsoenlijk gaat voet-, basket-, volley- of korfballen. Dus worden die arme kindertjes opgehitst en uitgescholden. Met name ook langs de hockeyvelden is het geen gehoor. Vrij lullig als een blauw beblazerde vader roept: “Eric-Jan, je moet hem gewoon tackelen. Steek die stick tussen zijn poten! Net als oom Diederik altijd deed bij Pinoké.” Arme kinderen, totaal in de stress. Zelfs op de schaakvereniging liep de zaak onlangs volledig uit de hand, toen de vader van een van de jonge schakertjes opeens “slaan, slaan” begon te roepen. Een vechtpartij was het gevolg. Op initiatief van SIRE doet men er dus voorlopig het zwijgen toe.

Jammer dat Hepie en Hepie er het zwijgen níet toe doen. Kent u ze nog? Nadat ze een hitje scoorden met het tamelijk onbenullige liedje “Ik lig op mijn kussen stil te dromen” kregen ze ruzie en gingen ze uit elkaar. Tot mijn grote opluchting. Maar nu, een dikke 20 jaar later, hebben ze eindelijk hun conflict bijgelegd, en verschijnt een nieuw album in de winkel. Verschrikkelijk. Je staat toch volkomen voor lul bij de toonbank met de nieuwe cd van Hepie en Hepie in je hand? Echt, de twee Friese dames maken hun provincie totaal belachelijk. Net als Jelte Cuperus van de Fryske Nasjonale Partij. Die probeert namelijk te voorkomen dat een uit Afrika gevlucht gezin een huis krijgt in Damwoude. Wat is zijn meesterlijke smoes? Gaat u eerst even zitten? Pakt u even een glaasje water tegen de schrik? Hier komt ‘ie, de meesterlijke argumentatie van us Jelte: die Afrikanen brengen de verkeersveiligheid in gevaar. Afrikanen zijn er niet aan gewend om hun heg te knippen, en dus leidt dat tot onoverzichtelijke situaties op de naburige kruising. Toch eens vragen of het echt erg strafbaar is, als ik niet de heg, maar meneer Jelte Cuperus eens een keertje te lijf ga met een heggenschaar… Over strafbaar gesproken, ze zouden die Hepie en Hepie eigenlijk moeten opsluiten, trouwens. Want hun ouwe succesje was niets meer dan een verkrachte versie van een veel ouder liedje, “Send me the pillow that you dream on”. En verkrachting mag niet. Dat heet een zedendelict en dan moet je direct naar de gevangenis en ga je niet langs start en krijg je geen twintigduizend euro.

Maar een béétje slimme verkrachter doet dat natuurlijk in Brabant. Dan wordt ‘ie met een beetje mazzel veroordeeld door een rechter zonder vergunning. Zodat’ie snel weer kan worden vrijgelaten om daarna te vluchten. Op die manier wordt uiteindelijk niet alleen het weerloze slachtoffer, maar zelfs het hele Nederlandse rechtsstelsel verkracht.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

15 reacties

nighthawk · 13 november 2007 op 08:10

Quod erat demonstrandum
Leutig geschreven!

FatTree · 13 november 2007 op 08:49

Hey Driek,

Een beetje een warrige column naar mijn idee. Ik vond deze persoonlijk minder dan je vorige columns Driek, maar dat kan er ook aan liggen dat het nog vroeg is en ik nog geen koffie heb gehad.

Gr. FatTree

lisa-marie · 13 november 2007 op 09:18

Van mij had de column mogen stoppen bij het begin van Hepie in het kwadraat. Maar de rest doet natuurlijk geen afbreuk aan je column.
Met plezier gelezen en ‘vol verwachting klopt ons hart’ nog steeds. 😀

geertsjohn · 13 november 2007 op 09:43

Reactie John: Beetje rommelige indruk maar die hectiek bevalt me wel!

Reactie Jantje: …

Reactie Frans: Effe aan Maris laten lezen, m’n jong.

Beryl · 13 november 2007 op 10:44

Van Frans Bauer, naar C&A, Jan Smit, het voetbaldveld, Hepie & Hepie en dan ineens verkrachting van het Nederlands rechtstelsel…
En het gekke daarvan? Door de Oploper-logica is het nog te begrijpen ook! 😀

Dees · 13 november 2007 op 11:02

De dolle dwaze Driek dagen duren…

DriekOplopers · 13 november 2007 op 11:27

Dees: [quote]De dolle dwaze Driek dagen duren…[/quote]
Maar je krijgt er geen spuuglelijk geel plastic tassie bij… 😀

KingArthur · 13 november 2007 op 15:06

Sorry dat ik het zo formuleer maar ik vind het slap geouwehoer gehalte in deze column te hoog.

Wat heeft het hele C&A, Frans Bauer, Jan Smit en ‘schelden van de zijlijn’-verhaal voor een functie in deze tekst (in relatie tot de titel)?

Je raast van de hak op de tak. Als het enige functie had zou ik het kunnen waarderen maar die ontgaat mij hier totaal.

DreamOn · 13 november 2007 op 20:32

Net het nieuwste columnboekje van Youp van ’t Hek gelezen. (“Iedereen is eigenaar van iets.”) Meesterlijke columns, waarbij hij enorm van de hak op de tak springt, maar de verhalen zijn wel heel logisch en humoristisch, als je ze leest.

Net als jouw colums; jij hebt die stijl ook. Ik vind het een goede formule, om nieuws-items die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben aan elkaar te smeden tot een logisch geheel.

Mocht men nu denken: Ja, ja, die DreamOn gaat natuurlijk niets negatiefs zeggen over de column van haar vriendje: Onzin. Ik lees ze altijd van tevoren en geef ook pittige kritieken wanneer ik dit nodig acht. Dus ik ben best objectief en kritisch.

Ik vind het gewoon een goede column!

Liefs DO. :kus:

Siebe · 14 november 2007 op 00:46

[i]Off-topic-mode[/i] [b]ON[/b]

Ik houd me al weer even een poosje een beetje gedeisd op deze site. Iets met een soort van drukte, ik kom heus weer terug en ik lees in stilte zo nu en dan mee.

Over jouw reactie Do, wat je precies hebt willen zeggen met het volgende:

[quote]Mocht men nu denken: Ja, ja, die DreamOn gaat natuurlijk niets negatiefs zeggen over de column van haar vriendje: Onzin. Ik lees ze altijd van tevoren en geef ook pittige kritieken wanneer ik dit nodig acht. Dus ik ben best objectief en kritisch. [/quote]

dat weet ik niet, maar ‘een zaak’ voor zover er ‘een zaak’ mocht zijn, wordt er in zijn algemeenheid volgens mij niet sterker van wanneer je meent het nodig te hebben dit te moeten zeggen.

Fascinerender echter vind ik de vraag wat daar dan achter zit, achter zo’n statement. Doe me een plezier en geef me het antwoord niet. Het is namelijk veel spannender bij toekomstige commentaren van jouw kant te kunnen denken: “Ja, ja, die DreamOn gaat natuurlijk niets negatiefs zeggen over de column van haar vriendje.”

‘In the foot’, heet dat geloof ik.

Met een knipoog zet ik de [i]off-topic-mode[/i] weer [b]OFF[/b].

😉

S

weathergir · 14 november 2007 op 09:09

Met verbazing en gepaste jaloezie heb ik dit vreselijk geestige stukje van je gelezen. Wat een snelheid, power en humor… Ik “vonnum” om je rot te lachen, helemaal top!

pally · 14 november 2007 op 11:08

Heel grappig en heel warrig, dus een echte dwarse dubbel gebakken Driek!

groet van Pally

Trukie · 14 november 2007 op 23:18

Ik ben na twee allinea´s gestopt met lezen. Het werd voorspelbaar.
Ik kan dus niet echt een gemotiveerd oordeel geven.

KawaSutra · 15 november 2007 op 01:13

Prima voor een cabaret maar wat vermoeiend als column, moet ik eerlijk zeggen. Daarentegen wel heel knap om die verbindingen te verzinnen en dan ook nog leesbaar op te schrijven.

Prlwytskovsky · 15 november 2007 op 20:18

Ja ja, die Brabantse rechter is linker en die naait ondertussen de hele zooi.

Verhaal met variëteit en snelheid. Pracht stuk.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder