Een uiterst geschikte vraag voor het examen Filosofie: vind de link tussen het wachten op het resultaat van een kankeronderzoek en het wachten op de punten van de examens. Een moeilijke opgave zeg je? Filosofie is dan ook dé nachtmerrie van vele studenten. Als je beiden met elkaar vergelijkt zal je tot de ontdekking komen dat er één gemeenschappelijk iets is, iets dat je alleen maar zwakker maakt, iets dat werkt als een zwarte bol die zich in het lichaam nestelt en die langzaam alle krachten uit jou ziel sleurt.
Twijfel beste mensen, twijfel is één van de gemeenste werkingen die de mensheid kent.
God schiep in zeven dagen de wereld, maar ergens tijdens een kille en bewolkte nacht heeft Hij zich laten verschalken door de duivel die het venijn ‘twijfel’ over onze aarde heen strooide. Twijfel is een proces met verschillende fasen. In het begin heerst er een totale chaos: “ Wat gaat er gebeuren als…?”, “Hoe moet ik omgaan met een negatief antwoord?”, “ Wat zullen de gevolgen zijn?” , … Ach, het is slechts een kleine bloemlezing uit de mogelijke vragen die bij iedere mens opkomen wanneer hij/zij in een toestand van onzekerheid terechtkomt.. Je geest verplaatst zich van gedachte naar gedachte en niemand die kan zeggen wanneer deze tergende tocht van mentale pijn zal ophouden.
Na een aantal uren/dagen verschijnt er een ordening in al deze vragen. Jammer genoeg neemt de twijfel hierdoor alleen maar mee toe omdat je meer en meer tijd hebt om na te denken over de eventuele kwalijke gevolgen. En laat nou net nadenken de bron van alle twijfel zijn!
Iedere denkende mens kan twijfelen zei Descartes, wij als mensen uit de 21ste eeuw kunnen dit enkel beamen.
En dan volgt fase drie, de totale ontreddering. De laatste minuten vóór het verlossend antwoord zijn moordend. Zelfs de stressfactor van een spel Russische Roulette kan niet tippen aan de angstaanjagende laatste momenten van het finale oordeel. Mijn God, op sommige momenten kan het leven veel van je vergen…

Geluk is fragiel en kan vlug verdwijnen. Geluk kan je vergelijken met een pasgeboren lammetje. Alles oogt mooi en je zou het voor altijd willen bijhouden. Hier hoort echter een woord bij dat als een krijsende schreeuw klinkt in ieders oren die eeuwig geluk nastreeft: On-mo-ge-lijk! Er is slechts één sluwe vos nodig die met zijn scherpe tanden het onschuldig lam verscheurt in kleine miezerige stukjes waar je enkel de herinnering van overhoudt.
Twijfel daarentegen is vele sterker. Niets kan de onzekerheid wegnemen, enkel het verlossende antwoord op al jou vragen. Geen achterpoortjes die een vleugje hoop kunnen brengen, slechts één antwoord die alle twijfel kan doen wegnemen in positieve .. of negatieve zin.

Ik ben mij ervan bewust dat er reacties gaan komen op mijn visie omdat ik alles té zwart voorstel. En gelijk heb je! Maar iemand die ooit al eens bang heeft gewacht op het resultaat van een kankeronderzoek of op de uitslag van zijn/haar examens weet dat er weinig aangename momenten zijn aan deze periode.
Of je moest natuurlijk kicken op zuivere mentale pijn…

Categorieën: Algemeen

13 reacties

Domicela · 6 juli 2005 op 11:09

[quote]Filosofie is dan ook dé nachtmerrie van vele studenten[/quote]

Weet ik wel zeker, heb net tentamen gedaan en durf mijn cijfer hier niet neer te zetten 😛

Zei Descartes niet dat de mens voorhad op alle andere levende wezens dat wij als enige ons denken kunnen overdenken? Is m.i. toch iets anders, maar ik kan er naast zitten.

WritersBlocq · 6 juli 2005 op 11:14

Een kankeruitslag vergelijken met examenuitslag… ik kan me er niets bij voorstellen, vind het echt totaal iets anders. Je column is vrij slordig geschreven, er staan foutjes waardoor het voor mij storend leest.
[quote]Weet ik wel zeker, heb net tentamen gedaan en durf mijn cijfer hier niet neer te zetten [/quote]
Pas op hè, don’t push me Domicela! Ikweettutikweettut… het was een mooi eh, rond getal :laugh: maar zo te zien heb je er toch nog wat van opgestoken. Ik doe elke dag aan filesofie, da’s weer een ander verhaal, maar ik vind dat nooit geslaagd 😉

Troy · 6 juli 2005 op 11:29

Je kunt schrijven, daar ben ik van overtuigd. Toch vond ik je verhaal hier en daar wat lastig te volgen…Zal het binnenkort nog een keer lezen want het kan natuurlijk aan mij liggen 😉

Grt Troy

Martijn · 6 juli 2005 op 12:30

… en die reactie komt er 😛

Twijfel is in beginsel al achteruitgang vind ik. Twijfel doodt mensen.

Metafysisch (niet de minste filosofische vorm) gezien, moet je de realiteit misschien niet onderzoeken door middel van vergelijkingen, maar datgene wat boven het onderwerp uitgaat. Descartes kan mooi zijn gegeven “Ik denk, dus ik besta” (cogito ergo sum), poneren, maar twijfel is m.i. in beginsel geen gedachte, maar een instinct. Een natuurdrift die gevolgd wordt door een gedachte.

Ik (In)stinc(t), dus ik besta. 😀
Twijfel, je moet er niet instincen. 😀 😀

But then again, is de basis van De Filosofie niet dat elke vraag belangrijker is dan het te geven antwoord?
Dat vraag ik me dan af.

Mooi stuk.

WritersBlocq · 6 juli 2005 op 13:09

[quote]But then again, is de basis van De Filosofie niet dat elke vraag belangrijker is dan het te geven antwoord? [/quote] ik twijfel er niet aan! 😆

Ma3anne · 6 juli 2005 op 15:13

Een negatief antwoord bij een kankeronderzoek lijkt me toch wel wat erger dan een onvoldoende voor een tentamen. Volkomen manke vergelijking wat mij betreft.
Voor de rest wel een aardige fieloesoefie en goed geschreven.

Mosje · 6 juli 2005 op 16:20

Twijfel, het hoort bij het leven, of het nou een gedachte of een instinct is. Twijfel leidt tot afwegingen. Zal ik wel, of zal ik niet deze drukke verkeersweg oversteken? Een goede afweging kan levensreddend zijn.
Het wordt pas vervelend als je in de twijfel blijft steken. Wie kent niet dat verhaal van die hongerige ezel, die maar niet kan kiezen tussen het hooi links en rechts van hem, en vervolgens de hongerdood sterft.
Bij twijfel hoort dus ook de durf om te kiezen.

En voor wat betreft jouw vergelijking tussen kanker en examens, daar twijfel ik niet over. Een ongelukkige keuze heb je daar gemaakt. Heb je erover getwijfeld het zo op te schrijven?

KawaSutra · 6 juli 2005 op 17:35

[quote]iets dat werkt als een zwarte bol die zich in het lichaam nestelt en die langzaam alle krachten uit jou ziel sleurt. [/quote]
De twijfel of je leven binnenkort gaat eindigen tegenover de twijfel of je gezakt bent voor het examen. In de eerste situatie krijg je vaak geen herkansing, in de tweede altijd (in welke vorm dan ook).
In de beleving zijn dat twee totaal verschillende vormen van twijfel. Dus de quote hierboven vind ik zeker niet op beide situaties van toepassing.

Ik ben geen filosoof. Ik weet ook niet of je deze stelling daadwerkelijk hebt voorgeschoteld gekregen of dat je hem zelf hebt bedacht. Maar het is wel jammer dat hiermee de aandacht van jouw eigenlijke stelling verplaatst wordt.

Louise · 6 juli 2005 op 20:32

Ik vind het thema twijfel een boeiende keuze en de uitwerking heb je ook aardig gedaan.
De vergelijking vind ik vreselijk gekozen, behalve als je dit vraagstuk echt voorgelegd hebt gekregen op een examen en daardoor misschien dit stukje wel is ontstaan.

bert · 6 juli 2005 op 21:26

Ik twijfel nog even of ik hier nu ook nog op zal reageren …. Het meeste is wel al gezegd.

melady · 7 juli 2005 op 00:12

[quote]Een negatief antwoord bij een kankeronderzoek lijkt me toch wel wat erger dan een onvoldoende voor een tentamen.[/quote]

Helemaal eens me met ma3anne.

klungel · 7 juli 2005 op 09:25

Ben een beetje in de war van dit stukje.
Ik zou zelf het woord twijfel in het stukje vervangen door onzekerheid. Bij twijfel heb je in mijn beleving nog een keuze. Bij onzekerheid heb je die niet. Hoewel De Dikke van Dale hier geen uitsluitsel over geeft :-). Dus het is wellicht alleen mijn beleving bij de woorden.

Kees Schilder · 7 juli 2005 op 12:13

Was het niet Andries Knevel die zei:”God wikt, ik beschik”? Alles is relatief dus niet te lang ergens bij stilstaan haha

Geef een reactie

Avatar plaatshouder