Sam Houston ligt begraven in Huntsville, niet in de stad die naar hem is vernoemd. En gelijk heeft ie. De overvloedige hoeveelheid water die orkaan Harvey heeft aangevoerd zou de stoffelijke resten van deze voormalige gouverneur van Texas probleemloos uit zijn graf hebben kunnen spoelen. Dat zou ongepast zijn. Sam was erop tegen dat The Lone Star State zich in 1861 aan wilde sluiten bij de Confederates en vertrok. In die zin hoort hij niet in het rijtje van verdachte, uit het geheugen te verwijderen elementen die voor behoud van slavernij en segregatie vochten. De miljoenenstad Houston straalt olieovervloed uit. De ongebreidelde groei op de omliggende prairie eist nu zijn tol: aarde wordt asfalt en het water kan niet meer weg. Lastig, maar dit staat in geen verhouding tot de alles vernietigende watersnood die India, Nepal en Bangladesh momenteel teistert. Daar komt elk jaar de moesson langs en zijn ze eraan gewend. De media-aandacht voor beide rampen is dan ook omgekeerd evenredig aan het aantal slachtoffers. De oorzaak dat steeds meer water verdampt en in wolkbreuken weer naar beneden valt, is de opwarming van de aarde. En dat gaat steeds sneller, zegt klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke vanuit een enorm zinkgat in het noorden van Canada. In de permafrost zijn organische fossielen bewaard met een groot CO2 potentieel. Nu de dooi daar inzet, zakt de bodem in en komt die vrij. Dit zorgt voor een herschikking van elementen als koolstof en zuurstof in de atmosfeer. Niet meer en niet minder.

2 september 2017  #BinnenDoorDenker

Categorieën: Algemeen

Robert

Robert Beernink auteur van verhalen, #binnendoordenkers en lichtgedichten. Zijn motto: elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof.

9 reacties

NicoleS · 3 september 2017 op 16:01

De opwarming van de aarde moet zeker serieus genomen worden. Mooie column

Nummer 22 · 3 september 2017 op 17:06

Mooi geeindigd..niet meer en niet minder… wamt deze aarde gaat naar de klotuh door de eigen bewoners..helaas!

Bruun · 4 september 2017 op 09:16

Mooi stukje Robert.

van Gellekom · 4 september 2017 op 11:08

Wat ik zelf dan wel weer ’toevallig” vindt, is dat juist in Amerika de klimaatproblemen parten spelen. Je zou bijna zeggen, gerechtigheid vanwege Trumps weigering de klimaatafspraken Parijs te tekenen. En Texas was een van de staten die de meeste Trumpaanhangers heeft/had

    Esther Suzanna · 4 september 2017 op 11:20

    Karma…

    Dees · 4 september 2017 op 12:39

    Tja, als gerechtigheid zou gelden voor alle Texanen, dan zou dat best een teken van karma kunnen zijn. Helaas hebben de haves als Trump goede verzekeringen en mogelijkheden om de boel – wellicht iets verder van de kust – weer op te bouwen. Het zijn de armen die de echte klappen opvangen. Of is dat wat ze bedoelen met ‘karma is a bitch, want dan is karma zelf inderdaad een vals kreng.

Esther Suzanna · 4 september 2017 op 11:22

Mooi en goed geschreven stuk. Ik ben geen wetenschapper, maar in het bestaan van de aarde zit, net als in de natuur en ons, een cyclus. Natuurlijk zijn wij deels verantwoordelijk maar die cyclus volgt zijn eigen weg. IJstijden, warmtegolven, erosie, het verdwijnen van species, het ontstaan van nieuwe soorten, het verdwijnen van stukken land, zee wordt land, land wordt zee enz…
Evolutie.

Dees · 4 september 2017 op 13:24

Goed geschreven column Robert

Mien · 4 september 2017 op 16:14

Ach de natuur, de cultuur, de wetenschap en ja zelfs karma zal er ongetwijfeld weer antwoorden op vinden. Bij de Big Bang waren we geen van allen bij. Gelukkig maar. Die had niemand van ons aardlingen overleeft. Zal dat ook voor het einde gelden? Blijven we oer en ouderwets offers brengen, weesgegroetjes, mantra’s en allahtjes prevelen? Of kunnen we niet beter dan in het hier en nu ons stinkende best doen. Voor nu en later?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder