Het ethisch profileren onder de morele politie is een groot probleem!  De landelijke corps chef verklaart dit als het gebrek aan kennis bij zijn medewerkers. Tsja, dan wordt je, in een file op de A1 omstreeks 16.30 uur richting Amersfoort,  aangehouden door de politie die het maar vreemd vindt dat je  ruim boven de Balkende norm inkomsten bij elkaar schraapt. Ondanks het feit dat de auto waarin je rijdt uit de vorige eeuw is. Nou ja, een Masarati (bouwjaar 1999)  rijden terwijl je pas 24 jaar bent, “ bling bling” versierselen draagt en met een linkerarm uit het autoraam leunt waaraan een horloge zichtbaar van een duur Zwitsers horlogemaker losjes aan de pols hangt. Dat dit klokje uit China komt, ach.

“ Goedenmiddag, Morele politiecontrole. Waar zijn WIJ nu mee bezig? Graag uw rij-, kenteken en identiteitsbewijs. HANDEN AAN HET STUUR HOUDEN!  Zo, zo en waar gaan WIJ naar toe?

Ik zie dat u licht gekleurd bent en waar hebben wij dat vandaan? Aha, u bent net terug van een vakantie en waar was dit dan?  Even checken. IK wil uw handen zien! 

Aha, u verdient 275.342, 11 euro.  Die 11 eurocent, daar willen WIJ de herkomst van weten. Wilt u mee naar het bureau of wilt u hier stampen en blazen. U zegt het maar.

Uw naam graag. Zo, zo  meneer heet Mohammed Arie Ali Moshe Heinz Pedro James Winnetou Cohen- de Vries? En u bent de eigenaar van deze bolide, pardon Maserati?

WAT, u zegt niets! Beroepen WIJ op het recht tot zwijgen? Ik zal dat dan als uw verklaring noteren.  Kijk eens aan, u zegt niets. Wie zwijgt stemt toe! U moet mee naar het bureau! We moeten uw ethische waarden testen! Rap, en zeg nu niet dat WIJ ethisch profileren. 

Categorieën: Algemeen

Nummer 22

Verwarde, inmiddels Anno 2020 minder verward, en mede oprichter van het Absurdisch Verbond met als mede lid en co oprichter Kees Schilder "Paco Painter"en zijn andere alter ego's. Prof.dr.mr.ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoeks Instituut Leijdecker waarnemer, beschouwer en publicist over maatschappelijke ontwikkelingen met een knipoog. Een flinke knipoog! Reiziger over onze aarde, kijker en luisteraar naar anderen.

9 reacties

NicoleS · 10 oktober 2016 op 08:18

Wij denken dat er zeker etnisch wordt geprofileerd. Mooie schets

    Nummer 22 · 10 oktober 2016 op 09:19

    Dank je Nicole! Naast het etnisch profileren dus ook het ethisch…en de morele en ethisch dilemma’s is een grotere uitdaging dan de oeverloze zwarte piet discussie. Sinterklaas (wie kent hem niet) wordt dit jaar ook weer de bekendste ZZP’er! Zelfstandige Zonder Pieten.?

Mikescolumnhoekje · 10 oktober 2016 op 08:41

Bittere conclusie dat we niet met zekerheid kunnen zeggen dat dit niet gebeurt.

EN: er is iets met de manier waarop je schrijft waardoor ik wil blijven lezen. Ik baalde dus dat ie redelijk kort was, maar dat is een compliment 😉

StreekSteek · 10 oktober 2016 op 09:57

Ethiek is gelukkig niet strafbaar; sommige toepassingen ervan wel. Die trekken zich niets aan van etnische of andere persoonskenmerken. Ik zie nog niet helemaal waar dit verhaal naartoe gaat. Als dat een discussie is, lijkt het me geslaagd!

    Nummer 22 · 10 oktober 2016 op 11:26

    Dag StreekSteek!Juist de discussie over etnisch profileer gedrag van politie controleurs, wat niet nieuw is gaat voorbij aan ethiek, ethisch handelen en normen en waarden. Dus ook het gedrag van enkelen wordt nu vergroot. En ineens verschijnen in de diverse praatprogramma’s personen die van alles en nog wat vinden over gedrag van een ander.” Stel dat de politie nu wel een mogelijke terrorist hebben aangehouden, dan…” Van die oplaaiende angstgevoelens daar heb ik een broertje dood aan. Het is onze verwarde maatschappij waarin wij leven. Mijn punt: zakkenvullers zonder enig ethisch besef komen er al decennia mee weg. De masarati verwijst naar een bestuurder van eeen woningcorporatie. Fictie met een kern tot nadenken kan leiden.

van Gellekom · 10 oktober 2016 op 11:42

Waar het om gaat is dat anno 2016 nog steeds gekeken wordt naar ras, kleur afkomst etc.
Zolang dat niet verandert kun je discussieren tot je een ons weegt waarna je wordt opgepakt omdat je een ons weegt en niet 1.1.ons.
Uw zeer geweldige column, stemt tot nadenken, medeoprichter, nummer 22

Nummer 22 · 10 oktober 2016 op 17:00

Van Gellekom, waarde medeoprichter van het AV!
Dank voor uw compliment!

Een andere woord voor etnisch profileren is: stereotyperen op kleur, ras en afkomst! Luister om u heen…
“hmm 2 mannen die gehuwd zijn. Wie is heT vrouwtje?” dat is nu stereotyperingen van onze medemens die in de ogen en wanstaltige gedachten van deze persoon als gewoon wordt beschouwd. Wat als etnisch profileren plaatsvindt bij een homo seksuele man, zwart, ” bling bling” met een auto uit de klasse van zeg maar boven de 150.00 euro en naast hem een zijn partner die net terug kwam van een verkleed partij omdat hij optrad als een vrouw op het feestje van de CEO. Wat zal de politieman of vrouw dan zeggen? brrr

Geef een reactie