Als iemand mij zou vragen wat mijn favoriete kledingstuk is, dan hoef ik daar niet over na te denken. Natuurlijk is een favoriet, of in elk geval een geschikt, kledingstuk erg afhankelijk van plaats, tijd en gelegenheid. Neem het zwembad of het strand (in de zomer). In eerste instantie zou ik namelijk zeggen: zwembroek. Als ik in het water dobber, dan is de zwembroek mijn favoriet. Maar wanneer ik niet word beperkt door de nogal arbitraire randvoorwaarde dat het een kledingstuk moet zijn dat ik zelf draag, dan antwoord ik: bikini. Gedragen door een vrouw met lange benen, ronde heupen, een ampele boezem, een magnoliawitte huid en kastanjerood haar.

Sommige gelegenheden vragen om een formelere outfit. Een bruiloft, bijvoorbeeld, schreeuwt om het dragen van een net pak. Ook weer niet te net, want niemand wil de bruidegom naar de kroon steken, ik dus ook niet. De bruid zou zich eens mogen bedenken. Wat mij betreft niet eens onmogelijk, want verdomme, ik zie er goed uit in een pak. De meeste bruiden zien er trouwens ook goed uit in hun trouwjurk.

Voor mijn werk hoef ik geen pak te dragen. De dames doen nog wel enige moeite om er leuk uit te zien en vaak lukt dat ook nog heel redelijk, maar de heren lopen zonder uitzondering in pantalon en overhemd. Saaaaaai. Ik doe daar niet aan mee, al draag ik geen pak. Wanneer je niet wordt afgerekend om hoe je er uit ziet maar om wat je presteert, vind ik het volledig acceptabel om in een spijkerbroek en t-shirt te verschijnen – de eerste zónder gaten en de tweede mét mouwen – afgemaakt met een setje donkere Puma sportsneakers genaamd Drift Cat III. Die laatste zijn comfortabel en ideaal voor sportief autorijden, vandaar de naam. Maar dit terzijde.

Er zijn natuurlijk nog veel meer gelegenheden met bijbehorend favoriet kledingstuk te bedenken. Maar feit is dat mannen maar bijster weinig te kiezen hebben. Voor de voeten: nette schoenen of sneakers (ik beschouw sandalen en bordeelsluipers als misdaden tegen de menselijkheid). Voor benen en onderlijf: een broek, kort of lang. Voor het bovenlijf: een t-shirt of een overhemd.

Maar als je mij vraagt naar mijn ultieme, meest favoriete kledingstuk, dan zal ik antwoorden met ‘ochtendjas’. Ik heb namelijk een hele mooie met vertikale strepen. Beetje gedistingeerd maakt ‘ie me ook wel. U kent vast wel het beeld van een man in ochtendjas, grijzend aan de slapen en een beetje warrig haar, een pijp in een van zijn mondhoeken, die achter een Remington schrijfmachine aan zijn veertiende roman werkt. Een beetje zoals ik nu deze column schrijf, maar dan heel licht kalend, zonder pijp en schrijvend op een iMac. In joggingbroek en t-shirt, want om te schrijven is dat mijn favoriete outfit.


4 reacties

Libelle · 14 april 2012 op 07:05

Ik bega misdaden jegens de menselijkheid, dat is duidelijk. In mijn ochtendjas sleutel ik nog wel eens in mijn (vettige) garage, compenseert dat nog wat?

arta · 14 april 2012 op 12:13

Fijn dat je zo van jouw eigen spiegelbeeld kunt genieten 😀

Bijzonder om een stuk met dit onderwerp, vanuit een mannenvisie, te lezen, wel grappig.

Mien · 14 april 2012 op 22:45

Vanuit het kledingstuk gezien geniet ik van jouw vlotte pen.
Zolang je maar niet de kleren van de keizer aan hebt. :hammer:

Sterke column. Graag gelezen.

Mien zonder strik

Harrie · 17 april 2012 op 15:14

Ik kan niet zonder mijn sjaal.
Leuk stukje.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder