Wow! Wat een briljant bericht las ik net op het laffe medium wat internet heet. Bernard Hinault, zo ongeveer de laatste Fransman die ooit nog een aansprekend resultaat in de Tour heeft geboekt (hij won hem vijf keer) heeft het volgende gezegd:
‘Is Armstrong bang van Frankrijk? Laat hem lekker thuisblijven, niemand verplicht hem toch om te komen? Trouwens, hij kan toch niet winnen. Contador zal hem wel een oplawaai geven, verwacht ik.’ Waarop Armstrong weer reageerde op zijn Twitter: “Wat een rukker zeg. Zoiets zeg je toch niet als vijfvoudig Tourwinnaar!” Rukker! ‘Wanker’ zei hij letterlijk. Zo ongeveer de grootste belediging die het vocabulaire van de Engelse taal in zijn binnenste heeft. Woorden met een nog negatiever gehalte heeft de Engelse taal niet. Normaal gesproken roepen alleen voetbalsupporters van het terroristische, offe euh, ik bedoel het amateuristische Milwall, sorry voor deze slip of the tongue, zulk soort dingen. Gentleman Armstrong (dat vind Mart Smeets tenminste) geeft in zijn eerste reactie op een, zeer waarschijnlijk uit zijn verband getrokken, uitspraak, meteen de volle lading. Erger dan wanker is er niet. Daar hoef je geen 1247 dagen voor het profpeloton te hebben verlaten om zulke woorden te leren, maar toch. Armstrong doet het.

Nog een paar weken en dan begint het grootste wielerspektakel ter wereld weer. La Tour de Dope. Dan worden we weer overspoeld met sukkeltjes die niet van een pilletje of spuitje af kunnen blijven. De schermutselingen die zich nu afspelen rondom de ronde zijn wel heel leuk. Toch nog een beetje doping dan: Bernard Kohl, de Oostenrijker die nog wel eens bij de Rabobank wat kilometers heeft gemaakt, is gestopt op zijn 27e. Hij kan niet langer leven met de leugen zei hij. Hij bedoelde eigenlijk dat hij er niet tegen kan dat hij moet fietsen zonder verboden middelen te gebruiken. Dan kan hij namelijk niet hard genoeg fietsen. Niet voor niets reed hij, bij de naar eigen zeggen schoonste ploeg ter wereld, Rabobank, nog geen deuk in een pakje boter. Daar kreeg hij gewoon mueslirepen in plaats van derde generatie epo. En daar ga je niet harder van fietsen. Dus stopt hij ermee. Stel je voor dat Jenson Button stiekem met een motor van een straaljager rondrijdt. Bij een controle op Monaco wordt deze misdaad geconstateerd en in een persconferentie komt Button vertellen dat hij het zat is om te rijden en te leven met de leugen. Nee, Formule 1 die eerlijk is. Daar heeft hij geen trek in. Heel de wereld zou Button uitlachen.

Bij het wielrennen verbazen we ons er niet meer over. Die gasten, heel hun leven al vol gespoten met allerlei troep, hallucineren wel vaker. En ach, wie zijn wij om er wat van te zeggen? Toch doe ik het.

Beste Bernard, ongelofelijk oetlul, prutser van formaat, Oostenrijkse Wienerschnitzel, leipo van de bovenste plank: fietsen is ooit bedacht door de 14-jarige Henri Michaux. Tenminste, het fietsen met trappers. Een loopfiets bestond al wat langer, maar deze snotneus kwam er achter dat je met een paar stukken staal trappers kon maken en dat je die kon voortbewegen met je benen. Daar werd je moe van. En wie het minst snel moe wordt en het hardste kan trappen kan hard fietsen. Die kan miljoenen verdienen tegenwoordig in een carrière als profwielrenner. Of je daar nu drie of vier generaties epo bij nodig hebt of niet, wielrennen betekent nog steeds hard fietsen. Als je dat niet kunt zonder die klote pilletjes, moet je inderdaad stoppen. Maar niet omdat je het zat bent met een leugen te leven (wie is er nu de leugenaar?), maar omdat je gewoon niet goed genoeg bent.

Categorieën: Sport

8 reacties

SIMBA · 13 juni 2009 op 08:07

Goed stuk! Dacht alleen in de laatste alinea dat je het over Hinault had, lastig als het over 2 Bernhards gaat…

LouisP · 13 juni 2009 op 10:35

K.
-Bernard Hinault de laatste Fransman met een aansprekend resultaat in de Tour!!!
-Overspoeld met sukkeltjes?
-Beste Bernard, ongelofelijk oetlul, prutser van formaat, Oostenrijkse Wienerschnitzel, leipo van de bovenste plank!!!!
-En wie het minst snel moe wordt en het hardste kan trappen kan hard fietsen. Die kan miljoenen verdienen!!!!

Het is een stukje, een column. Dus je mag wat verzinnen of overdrijven.
21 dagen fietsen met een gemiddelde van 40 km per uur is niet voor sukkeltjes!
Er zijn nog heel veel Franse wielrenners die na Hinault Parijs hebben gehaald, of niet en toch een fantastisch resultaat hebben gehaald waar ze trots op mogen zijn!
Wie zijn wij om er wat van te zeggen! Inderdaad!
gr.
L.

arta · 13 juni 2009 op 11:44

Al zou ik een kilo epo tot mij nemen, dan nog zou ik waarschijnlijk nog de 25 km/pu niet halen…
Ik vind het wat rommelig geschreven, iets teveel namen/onderwerpen naar mijn idee. (maar ik ben geen wielrenfan, dus dat zou het ook kunnen zijn)
🙂

doemaar88 · 13 juni 2009 op 13:30

Lekker geschreven, Kuin, ook al ben ik geen fan van wielrennen. Leuke titel!!

RobertH · 13 juni 2009 op 14:58

Leuke column. Ik zou het leuk hebben gevonden als het slot weer verwees naar het begin. Bijv. iets met Armstrong.

Kuin · 15 juni 2009 op 08:52

Iedereen bedankt voor zijn of haar reactie.

@ LouisP: diegene die niet van een pilletje of spuitje af kunnen blijven, betitel ik als sukkeltjes. Niet de stoere mannen die wel clean naar Parijs rijden, dat zijn grote jongens waar ik onnoemelijk veel respect voor heb.
Het doet me alleen als wielerliefhebber pijn dat er elke keer weer mensen zijn waar je respect voor krijgt en waarvan later blijkt dat ze je bedonderd hebben.

Li · 15 juni 2009 op 18:40

Ik heb het niet zo op die wielrenners in hun zuurstokkleurige broekjes en shirtjes. Voor tourdefranceliefhebbers/haters is dit ongetwijfeld een topcolumn.

Li

Mien · 16 juni 2009 op 11:29

Mooie fietscolumn waarbij solutie is vervangen door doping. Ach ja, als er maar gesnoven wordt.
Bij voorkeur met de neus over het asfalt. Het sprintpubliek staat met grote Ausdauer weer te popelen in belle France.

Mien

Geef een antwoord