Het kwartje is gevallen! Wonderbaarlijk. Eerst waren het losse fragmenten, puzzelstukken. Nu echter zie ik het grote verband, het complexe mechanisme met al zijn symptomen en ben ik in staat lijnen door te trekken. Het heeft absoluut niets met de whisky te maken, idioot om zoiets te denken. Bovendien is hij van uitstekende kwaliteit, acht jaar oud, Ierse. Met vijf procent water erin, gewoon op kamertemperatuur, is na drie van deze verrukkingen mijn brein volstrekt leeg en stroomt er een transparantie binnen die zijn weerga niet kent. ‘Transparantie’ trouwens doet tekort aan het inzicht en de helderheid en de energie die mij ten deel vallen. Die Ieren hadden zelf wat meer van dit spul moeten drinken! Ziehier, weer een bewijs van een ongewoon helder inzicht. Professor Wijsvinger popt in mijn mind, veelvuldig geconsulteerd econoom. Ik sta plots in een scène met mezelf in de hoofdrol, hij is mijn assistent en staat, gekleed in een grijze stofjas, terzijde en zal mijn keywords op het bord schrijven. Gymnasiasten uit de examenklas hangen aan mijn lippen:

“Kijk, tegenover geld staat geen goud meer, dat weten jullie. Het is een cijfer in de computers van de banken waar activiteiten tegenover staan, leningen bijvoorbeeld. Geeft de bank jou een lening dan verandert het cijfertje en wordt de totale hoeveelheid geld groter met het geleende bedrag. Dat geld verdwijnt nooit meer, er moet dus weer nieuwe activiteit tegenover staan. Groei dus.”
Wijsvinger noteert ‘groei ’ op het bord.
“De banken kunnen maar 1 tot 3% uitkeren van wat je daar parkeert, de rest is daar niet, dat is beleend of belegd. Als je leent betaal je rente en aflossing, tezamen meer dus dan je ontving en dat kun je ook betalen, zolang het goed gaat met je, zolang je groeit.
Dus er is groei nodig om die rente te betalen, overal en altijd en de consumptie zal toenemen in dit model, altijd. Is 100 pk te weinig? Neem een 6-cilinder. Leen! Tweede huis in Benidorm? Koop nu, tijdelijk een Jakoezie cadeau. Leen! Zo worden tuinhuisjes chalets en roeiboten sloepen… Groei, groei, groei.”
Wijsvinger noteert nogmaals ‘groei’ en daarachter ‘lenen‘, met een pijl naar ‘rente‘. Dan schrijft hij plots ‘hoelang nog ??‘, alsof hij aanvoelde wat er komen ging.

“De onzichtbare schatrijken”, heel even pauzeer ik, ”wij hebben slechts met hun marionetten te maken, zoals daar zijn ministerpresidenten, gewone presidenten en parlementariërs.
Die onzichtbaren dus, wenden achter de schermen hun invloed aan om de welvaartsballon van de korte termijn nog verder op te pompen. Hij is gescheurd, geplakt en genaaid, maar misschien houdt hij het nog even! Zolang er nog leencapaciteit is, ergens op de wereld, gaan we door! En ook de kassen van de pensioenfondsen zijn nog niet helemaal leeg en er staan nog spaarcenten bij de gewone mensen! En China leent ook uit; mag zijn afzetgebied niet laten creperen.
Non, non, madame Belgique, Dexia kost u slechts 5600 euro in het slechtste geval, maar meer waarschijnlijk is dat we winst gaan maken!
Die Bad bank? O, die deponeren we gewoon duizend jaar bij het radioactief afval “, ik vertel dit grapje om de aandacht vast te houden.
Wijsvinger lacht hard en tekent een ballon op het bord met lapjes erop en scheuren en haarscheurtjes.

“Onze aarde kan al die welvaartsgroei allang niet meer trekken, zes van die globes zijn er nodig om iedereen de welvaart te gunnen die wij nu hebben!
Wie zijn die onzichtbaren en wat streven ze na? Wie zijn degenen aan de top van het piramidespel, die doorpompen zolang het grote publiek nog niet door heeft dat het überhaupt om een piramidespel gaat? Die welke oorlog dan ook legitiem kunnen beginnen omdat de enscenering van de aanleiding geen enkele moeite kost? (9/11) Die de media in hun zak schijnen te hebben? Die vervolgens een wet(de patriot act bijvoorbeeld) naar voren schuiven, hij lag toevallig al klaar zelfs. Die nu al landen beschimpen en beschuldigen omdat daar de volgende oorlogsscène gaat spelen, alleen omdat er nog olie te verdelen is.(Libië, Iran)
Nog even pompen, doorpompen, de ballon kan nog groeien, de bezetting van Wall Street is nog maar miniem, alleen de SP en de PVV zijn tegen het noodfonds voor Griekenland, pompen, pompen. De mainstream nieuwsmedia functioneren nog prima, maken zonodig protest belachelijk, negeren, zwakken af, kortom de marionetten zijn in top conditie. En onze eigen leiders? Die gaan alleen nog over de verkeerscontroles, de sterkte van de wiet en andere plaszakprobleempjes”.
Wijsvinger schrijft even niets, ook hij zit ademloos te luisteren. Dat stimuleert mij.

“De onzichtbaren zijn de mensen die ertoe doen, ze behoren tot Kissingers omarmde ‘New World Order’, tot wie we ons eens zullen wenden na een wereldcrisis, met het verzoek om alstublieft een einde te maken aan de chaos, met inlevering van onze vrijheid. Het is zelfs veel en veel minder dan 1% van de USA bevolking die 99% hun wil oplegt. De kurk van de bezetting van Wall Street drijft op de overtuiging dat we gemanipuleerd worden door deze 1%, zonder dat er enig ander streven aan ten grondslag ligt dan hebzucht!
Voordat het straks fout gaat, onze globe is nu spoedig uitgeput, dienen onze centjes keurig bij die 1% te zijn gearriveerd of te zijn verdampt. Alles volgens plan, de tweede en derde broekriem operatie is in de maak, wat ik jullie brom. ‘Maar vergeet niet te consumeren Libelle’, zeggen de economen, (Wijsvinger ook, vroeger.) Lekker genieten heet dat.
En straks, wie is het die ons uiteindelijk zal ontluizen, net voordat de globe definitief crepeert?
En wat doen wij eigenlijk?” Ik herhaal het nog een keer, dit moet goed doordringen. “En wat doen wij eigenlijk? Wij lezen ons krantje in de veronderstelling dat daar het nieuws in staat, kijken naar het NOS journaal in de veronderstelling weer op de hoogte te zijn en schakelen over op ‘the voice of Holland’…”
(Dat van dat ontluizen snappen ze misschien niet, bedenk ik, het is te lang geleden. Toch moet ik ze duidelijk maken dat er mensen achter de schermen scenario’s bedenken om te bereiken, dat ze straks met een wereldbevolking van slechts 500 miljoen mensen verder kunnen)
Wijsvinger is rood aangelopen, noteert van alles op het bord, vooral ‘Kissinger’ en ‘NWO’, kalkt hij vet. Achter ‘500 miljoen’ zet hij een uitroepteken en een vraagteken.
De bel gaat, ik neem een slok en ik praat nog wat na met Wijsvinger; “Dat was verdomd goed Libelle”, zegt hij,”dat van dat ontluizen had voor mij niet gehoeven, maar verder chapeau. Trouwens, heb je het gehoord?”
“Wat gehoord professor?” vraag ik belangstellend.

“In Filettino, een Italiaans dorpje, heeft de burgemeester zijn eigen bankbiljetten laten drukken en het dorp heeft zich onafhankelijk verklaart. De wisselkoers verloopt gunstig!
Ik ga erheen met mijn campertje om hem te feliciteren met zijn moed en vlucht even weg voor de waan van de dag, men consulteert mij te vaak tegenwoordig”.
Hij gaat verder; “Als er iemand opstaat die verklaart dat hij de leider wil worden van een samenleving waarin de hele wereldbevolking dezelfde welvaart zal genieten en niet slechts die 1%, dan sluit ik me daarbij aan”.
Ik kijk verwonderd.
“Dan toch wel eentje die op wil schieten, 62 jaar geleden spaarden wij al zilverpapier voor de negertjes in Afrika, het is er nu nog niet!” zeg ik verontwaardigd.
“Ik verklaar tevens terug te willen gaan naar welvaartsniveau 1957, want dat is dan nodig”, zegt hij plechtig en dat maakt indruk op mij. Wijsvinger kon dat allemaal precies uitrekenen.
Ik doe ook een duit in het zakje;
“Tot de onzichtbaren, die hebzuchtige manipulators zou ik willen zeggen; Pas op manipulators, eens wordt onze angst overwonnen door een kracht die sterker is! Dit geldt voor elk mens, ook buiten de bezetters van Wall Street. Bovendien, we zijn het onze kleinkinderen verplicht! “
“Ik ben er even niet. Ik ben naar Filettino”, zegt Wijsvinger gedreven en daarna onverwacht;
“Ik hoop je daar te ontmoeten”.
“Ik rijd achter je aan”, zeg ik, thans zeer bewogen.

Categorieën: Actualiteiten

15 reacties

Boukje · 12 oktober 2011 op 14:19

Wauw, alsof je een emmer leeggooit :slik:

Meralixe · 12 oktober 2011 op 18:42

Dat is pas een zware boterham.
Zal hij deze nacht op mijn maag blijven liggen?
Nee, er zijn nu eenmaal bewegingen in de wereld waar “Jan met de pet” niets maar dan ook niets kan aan doen. Er zich druk over maken maakt je nog machtelozer en als je niet oplet ook nog depressief.
Moeilijk thema niet te vangen in één column, al is het dan nog een lange geworden.
Let op, voor zo ver ik het kan volgen heb je wel 100% gelijk hoor!!!

sylvia1 · 12 oktober 2011 op 19:44

’t is inderdaad veel… Ik had even de ijdele hoop dat ik nu eindelijk ging begrijpen waarom de economie altijd moet groeien, maar ’t euromuntje wou net niet vallen.

pally · 12 oktober 2011 op 22:10

Misschien is het zonder whisky’s beter mogelijk, Libelle, om kort concreet en duidelijk deze zaken op een rij te zetten. Nu raak ik verloren in te veel woorden en dan verliest de kern, die knap verwoord is, helaas zijn kracht voor mij.

groet van Pally

Mien · 12 oktober 2011 op 22:22

Hier staan wel erg veel E’s in Libelle. :hammer:

Mien (van de plagerij)

Libelle · 13 oktober 2011 op 09:24

Nou Sylvia 1, dan is mijn missie mislukt.
Een boer wil nu eenmaal graag van 40 naar 60 melkkoeien.
Dan kan hij een melkmachine en een Mercedes kopen en afscheid nemen van de knecht. Banken ontwierpen daar een ‘passend’systeem voor, alleen onttrekken ze zelf zoveel geld tegenwoordig (rente, bonussen, toxyfraude en steun van belastinggeld) dat de boer naar 100 koeien moet, of berooid op het Beursplein gaat staan demonstreren.
Ik word weer boos. Een melkboer die water bij de melk doet wordt gevangengezet en een bankier die zijn balans vervalst geeft zichzelf snel een nog hogere bonus!
Groet,
Libelle (whiskyloos)

Libelle · 13 oktober 2011 op 09:36

Ha pelly,
Toen ik de eerste alinea had geschreven heb ik een verzegeld envelopje met een tekstje in mijn bureaula gelegd.
Eens kijken wat erop staat;
‘Ik voorspel dat Mien over die whisky(eloos) begint’.
Jammer, ik zit er naast.
Serieus, ik probeerde een luchtig verhaaltje als verpakking van een dramatische boodschap, die iemands wereldbeeld op zijn kop kan zetten.
Groet,
Libelle.

sylvia1 · 13 oktober 2011 op 12:24

Nog 1 poging: die 100 koeien, dat moet omdat ondertussen de belastingen omhoog gaan evenals de rente van de lening? En dat is zo omdat achter iedere lening een duurdere lening zit ipv een staaf goud?

Grumpy-old · 13 oktober 2011 op 13:17

We hebben zowaar een eigen “Michael Moore” op CX.
Al kun je van Moore moeilijk zeggen dat hij op n libelle lijkt.
Toevallig gisterenavond laat nog naar een reportagen van M.M over de kredietcrisis zitten kijken.

Vraagje ; sta je in het onderwijs? 😉

Libelle · 13 oktober 2011 op 17:17

Sylvia 1; De welvaartsstijging moet toch extra geproduceerd worden? Ook voor de boer zelf. Dat is de groei. De groei wordt gefinancierd door banken, die steeds duurder worden door hun blunders en hebzucht, dus kun je maar beter nog 20 koeien extra doen.
Nu zitten we al op 120!

Libelle · 13 oktober 2011 op 17:35

Nee Grumpy-old, ik sta niet in het onderwijs, anders had ik wel van Michael Moore geweten, denk ik.
Groet.

Mien · 14 oktober 2011 op 08:10

Wat een onrust.
Ik weet waar je rustig van wordt.
Van goede doelen.
Deze sluit aan bij jouw belevingswereld.
Please donate !!!
[b][u][url=http://www.voordekunst.nl/vdk/project/view/141-wood-circle-save-an-artwork]Klik hier[/url][/u][/b]

Mien

Libelle · 14 oktober 2011 op 08:55

Pfff, Mien, de lont viel bijna in het kruidvat. Jij weet wat goed is voor een mens.

Allen bedankt voor de reacties en sorry voor het overheersen hier.

Ferrara · 14 oktober 2011 op 11:23

Mooi even de wijsvinger op wat zere plekken gelegd. En die laatste zin is super. :lach:

Wat mij betreft zijn je excuses overbodig.

Mien · 14 oktober 2011 op 12:05

@Libelle:
Thanks voor het compliment.
Wel oppassen met vuur in the woods. 😉

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder