Wegens gebrek aan beter, in de zin van ander programma aanbod maar ook fantasie en initiatief over andere vrijetijdsbestedingen, kijk ik het hele weekend voetbal. Wegens gebrek aan energie om zowel on- als offline alternatieve varianten op te sporen en te proberen, kijk ik FOX Sports. Op gezette tijden tijdens de wedstrijden, beperkt deze aanbieder het zicht op de vaderlandse voetbalcompetitie met een mugshot van de commentator van dienst, overbodige herhalingen die het verdere wedstrijdverloop aan het oog onttrekken (ik kan digitaal terugkijken), aankondigingen over de volle HD breedbeeldbuis van wat we, mits met het juiste abonnement, nog meer te zien krijgen en statistieken. Dat laatste is een bijzonder fenomeen, als je erover nadenkt. Ik stel me voor dat ergens ter wereld op een low cost locatie, een zaal vol nerds alle acties van elke speler in elke wedstrijd bij zit te houden en in te voeren in een laptop. De individuele en geaggregeerde resultaten krijgen we vervolgens gepresenteerd op het scherm. Ik probeer er omheen te kijken, maar de gratis bijgeleverde verslaggever maakt het onderdeel van zijn dreinend voortkabbelende orale begeleiding. Doelpunten, assists, schoten, percentage aangekomen passes, afgelegde afstand, spugen in beeld, aces, unforced errors… of haal ik nu dingen door elkaar? In de USA word je op statistieken afgerekend: honkbal heeft er alleen al tientallen. Belangrijker is of het toegevoegde waarde heeft voor de verbetering van het spel. Kijk zelf maar! Wat ik, als ik speler was, met die gegevens zou doen? Flink bijdragen aan de FluimIndex.
13 februari 2016 #BinnenDoorDenken
2 reacties
Mien · 13 februari 2016 op 12:23
Bij de FluimIndex staat onze ‘Frenk’ natuurlijk bovenaan.
Vol in het gezicht bij der Rudi.
Staat nog steeds op mijn netvlies.
troubadour · 14 februari 2016 op 07:17
Bereid je voor op een beperkt aantal reacties wanneer je over sportgerelateerde zaken schrijft. Dat heeft niets te maken met jouw schrijfkwaliteit. Wel vind ik opsplitsen in een paar alinea’s de leesbaarheid wat prettiger maken.
Die statistieken zijn m.i. ook niet gemaakt om de kwaliteit van het spel te verbeteren. Het geeft de kijker die dat wil een mogelijkheid om de analyticus uit te hangen. Bij de Tour de France vind ik het ook leuk om het aantal watts te zien die een renner levert, hoe lang en of dat wel kan zonder dope.