Tot nu toe heb ik altijd min of meer een neutraal standpunt gehad tegenover wolken. Af en toe vind ik het interessant om naar ze te kijken, hoe ze zich eindeloos ontwikkelen tot nieuwe vormen, sommige herkenbaar maar de meeste vormloos, eeuwig en zonder doel dwarrelen langs de hemel. Persoonlijk kijk ik liever naar een strakke blauwe lucht. Maar er is wel één wolk dat mij fascineert: The Cloud. The Cloud valt trouwens niet naar het Nederlands te vertalen, want als je “de wolk” in Google tikt, zie je niks over deze wonderbaarlijke manier van werken met je PC en het Internet. The Cloud biedt zoveel aan dat ik dat allemaal hier nauwelijks kwijt kan raken. Voor degenen onder jullie die het nog niet weten, eerst een korte uitleg.

The Cloud is allereerst ontzettend simpel: in plaats van je PC vol proppen met software, documenten en foto’s, zet je die op de computer van een provider, bijvoorbeeld Google. Eerste voordeel: je PC wordt sneller, want het hoeft die grote programma’s zoals Word, PowerPoint, enzovoort niet te draaien. Ook door het feit dat je harde schijf weinig of geen documenten moet opslaan, word je PC sneller. Je maakt het document of de presentatie op de harde schijf van de provider – daar wordt het bewaard, net als de software zelf waarmee je je document maakt. Tweede voordeel: straks heb je geen nieuwe PC meer! Je kan werken met dezelfde oude machine, want die dient in het vervolg als domme terminal en dat kan je doen met alle PC’s, zelfs oude Pentiums.

Voordeel drie: het Internet wordt razendsnel. Waarom? Om dat alle bestanden op één plek blijven. Je geeft andere mensen de rechten om ze te lezen of editen, dan stuur je een link. Dat heet natuurlijk sharing en het betekent dat je nooit meer bijlage’s hoeft te verzenden via email. Geen bijlage’s = een supersnel Internet.

Zo werk ik zelf al een aantal maanden. Ik schrijf nu al mijn stukken op Googledocs. Vervolgens share ik een stuk met mijn redactrice door een email link te versturen. Zij redacteert het stuk op Googledocs en ik kan onmiddelijk zien als zij aan het werken is en ook wanneer ze klaar is. Ook heb ik al mijn foto’s daar geplaatst en de links verstuurd aan vrienden en familie. Ik heb bijna geen programma’s meer op mijn laptop en hij is supersnel geworden.

En wat de Nederlanders ook zeker zal aanspreken: het is allemaal gratis! Of voor meer functionaliteit kan je Microsoft een paar dollar per maand betalen. Ik zou je aanraden om hiermee onmiddelijk te beginnen. Als doorgewinterde PC geek, vind ik The Cloud een verademing, een verlossing van langzame, krankzinnige oude PC’s. Eindelijk heb ik weer plezier in werken met mijn laptop en het Internet. Lang leve The Cloud!

Categorieën: Algemeen

7 reacties

SIMBA · 8 januari 2011 op 13:11

Ik dacht dat je in Kenia de tijd aan jezelf had…..dan is een langzame pc toch ook prima 😉

LouisP · 8 januari 2011 op 14:36

Tja, die eerste alinea zegt genoeg..

Kwiezel · 8 januari 2011 op 23:50

DMIK!
Niet zo sterk deze keer vind ik. Lijkt me meer een stuk voor op een forum van een hobbycomputerclubje. Doe mij maar weer van die smakelijke verhalen uit Kenia met mysterieuze vrouwen enzo 🙂

sylvia1 · 9 januari 2011 op 19:33

Ik zie liever echte wolken dan digitale, maar er zitten ook erg veel taalfouten in dit stuk. Zoals
[quote] één wolk dat mij fascineert [/quote]
en
[quote]The Cloud biedt zoveel aan dat ik dat allemaal hier nauwelijks kwijt kan raken.[/quote]
Je ziet het, ondanks techniek blijft het mensenwerk… 😉

Mien · 10 januari 2011 op 07:40

Smaakt als een broodje McCloud.
Nu nog even opletten dat je data beschermd blijven en niet in lucht opgaan bij de provider.
Anders wordt het junkfood.

Mien waakt voor roze wolken

arta · 10 januari 2011 op 08:08

Ik lees dit als een goede tip, ga toch eens op Google.doc de wolken in!
Dank je wel!

Harrie · 10 januari 2011 op 10:50

Moelijk hoor. Ik gebruik naast mijn vertelbot alleen maar rookwolken. Werkt prima. Mijn verre familieleden de indianen maakten er ook al gebruik van.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder