Het is al een eeuwigheid geleden, zo midden jaren tachtig van de vorige eeuw, dat ik een origineel cadeau wilde geven aan mijn vader, die toen tweeënzestig jaar oud werd. Maar ja, wat is nu echt origineel. Toen ik daar zo mijn gedachtes over liet gaan, schoot mij iets leuks te binnen. Ik zou een muziekstuk componeren voor piano, dat op papier zetten en het op de dag van zijn verjaardag voor hem spelen, waarna ik de bladmuziek aan hem wilde overhandigen. Hij speelde zelf ook piano.
Maar zoals veel projecten, die mij te binnen schieten, was het geen één twee drie en klaar is Kees. Ik ben geen componist van huis uit, dus dit was een tak van sport, die drie maanden in beslag genomen heeft. De rekenmachine moest zelfs aan te pas komen, om alle nootjes in de maat te krijgen en ik ben wel driehonderd keer opnieuw begonnen. Ik heb toen wel eens gedacht: “Waarom koop ik niet gewoon een boek voor hem?”
Het is toen een rapsodie geworden en ik had bovenaan het muziekstuk gezet, dat het aan hem opgedragen was. Ik voelde mij net een klein Beethoventje, omdat die ook muziekstukken opdroeg aan mensen waar hij van hield en ik was er best trots op, maar zoals zoveel dingen in het leven, liep het anders, dan ik in gedachte had. Op de dag, dat hij jarig was lag mijn vader op de intensive care, omdat hij een hartaanval gekregen had.
Toen ik op de afdeling arriveerde waar mijn vader lag, vond ik een man, die met zijn ogen dicht leek te slapen.
Gek genoeg had ik de rapsodie meegenomen in de vorm van een rolletje papier, waar ik een grote blauwe strik omheen geknoopt had, maar ik zag al gauw, dat dit het moment niet was, waarop ik het cadeautje kon overhandigen.
Even heb ik bij hem gezeten en nog aan een zuster gevraagd, hoe het met hem ging.
“Hij is buiten levensgevaar,” was het korte antwoord, waarmee ik het moest doen, maar het waren wel woorden, die mij gerust stelden. Volgens diezelfde zuster was het beter, dat ik niet te lang zou blijven, want er was net nog een hele pluk familie geweest en mijn vader zou absolute rust moeten hebben. Uiteindelijk heb ik het rolletje papier op zijn nachtkastje gezet en ben huiswaarts gegaan.
Na die tijd is mijn vader weer opgekrabbeld, maar nooit meer de oude geworden. Wij hebben het er ook niet meer over gehad en zelfs dacht ik, dat het papier misschien wel in de vuilnisbak terecht gekomen was.
Jaren later is hij overleden en erfde ik zijn piano met muziekstukken. Tussen die papieren zat ook een map met zijn lievelingsstukken en tot mijn stomme verbazing zat daar ook ‘mijn’ rapsodie tussen.
Stel je voor, ik zat tussen een berceuse van Chopin en de sonate pathetique van Beethoven in.

Soms zijn er momenten, dat het leven klein en ontroerend is en dit was er een.

Categorieën: Algemeen

11 reacties

Snarf · 12 november 2016 op 20:12

Hartverwarmend en liefdevol geschreven. Krachtige column!

NicoleS · 12 november 2016 op 22:05

Prachtig! Dus hij waardeerde je stuk omdat jij het voor hem componeerde. Mooi en ontroerend

Esther Suzanna · 12 november 2016 op 22:51

Ontroerend en een prachtig cadeau!

Yfs · 13 november 2016 op 10:06

Het verhaal heeft een hele mooie kern. Het zal best een teleurstelling geweest zijn dat je niet samen met je vader hebt kunnen genieten van jouw compositie. De uitdrukking op zijn gezicht bij het ontdekken van jouw cadeau moet onbetaalbaar geweest zijn. Het beeld daarvan kun je alleen maar koesteren.

Je bent zeer gul met onnodige komma’s die me in het verhaal even tegenhouden, terwijl ik eigenlijk gretig verder wil lezen! 😉

StreekSteek · 13 november 2016 op 10:21

Feel good ervaring met liefde geschreven.

Dees · 13 november 2016 op 12:13

Mooi! Kan je hart bijna een sprongetje zien maken bij de ontdekking.

Mien · 13 november 2016 op 13:25

Mooie column. Goed geschreven. Recht uit het hart.

emaessen · 13 november 2016 op 13:27

Prachtig verhaal met plezier gelezen. Hopelijk heb je naderhand nog de kans gehad het als postuum eerbetoon uit te voeren.

pally · 13 november 2016 op 17:58

Mooi warm verhaal en goed geschreven

FrancisM · 14 november 2016 op 07:59

Bedankt voor de mooie reacties. Dit stimuleert

Nachtzuster · 14 november 2016 op 18:45

Bewust heb ik even gewacht met reageren. Het is een mooi, liefdevol verhaal. Ik ben het echter wel met Yfs eens dat er veel komma’s in het verhaal staan. Dit is makkelijk te ondervangen door een zin af te breken en in tweeën te delen. Dan maak je het jezelf onnodig moeilijk om een zin in de juiste proporties te krijgen en voor de lezer leest het prettiger. Maar hé, das mijn mening.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder