Er zijn redelijk tot veel mensen waar ik een hekel aan heb.
Frans was er daar een van.
Frans was een persoon die nooit lachte, iedereen gebruikte als vod en het bloed onder je nagels haalde.
Nou zeggen ze wel eens dat er in iedere mens iets goeds zit. Nou, neem van mij aan dat het goede bij Franske wel heel goed was verstopt. En streken dat hij had! Hij liep rond met zijn hoofd een beetje schuin omhoog. En een snor dat hij onder zijn neus had! Zelfs als je achter hem stond kon je hem zien, de snor. Frans praatte alsof hij een of andere hoge officier was.
Frans deed twee dingen bijzonder goed en graag. Jagen en zijn vrouw kleineren.
Soms was ik zo kwaad op die onbeschofte dierenbeul dat ik er wat van wilde zeggen. Maar ik deed het niet.
Een dergelijk misselijkmakend figuur zouden ze moeten neerschieten. Desnoods door een in zijn gat gebeten Serviër met een FN pistool.
Er gaat een gerucht dat hij twee stenen kon laten vechten, maar alles moet je niet geloven. Van horen zeggen hoor je ook veel liegen.
Frans was een Oostenrijker, geboren en getogen in Graz, hetzelfde gehucht waar Arnold Schwarzenegger ter wereld kwam. Het tweede exportproduct van Graz, waarschijnlijk met een keizersnede.

Er deden nog meer geruchten de ronde over het dubbelleven van Frans. Het had iets te maken met een of andere geheime organisatie genaamd ‘de zwarte hand.’
Nou kende ik toevallig Pietje uit Rotterdam die ook lid was van die organisatie.
Pietje was het tegenovergestelde van Frans. Pietje was altijd vrolijk. Nooit klagen over zijn vrouwtje, goed voor zijn ouders en altijd netjes zijn centjes thuis afgeven. Niks mis mee. En, een grote dierenvriend. Als je iets aan hem vroeg stond hij voor je klaar. Net als kleine Sjaak. Ook een jongen met een hart van goud. Pas op, Sjaak was in tegenstelling tot Pietje een echte kwajongen. Dan spreek ik wel over de tijd voordat Sjaak ouder werd en in het leger ging.

Frans ging ook in het leger. En is daar volgens mij nog een hoge pief geworden ook.
Wij zeiden vaak tegen elkaar dat Frans goed moet opletten dat er geen oorlog van komt.
Wat hebben we zitten klagen over de praktijken van Frans, vooral als we aan het vissen waren en er geen beetje was te bespeuren. Meestal zat ik met Dik aan de waterkant.
Dik wist de goede visplekjes en het gebeurde een enkele keer dat we met polsdikke paling huiswaarts keerden. En als we geen paling vingen was er altijd nog een kans op een achtergelaten aangeschoten haas. Alleen moesten we oppassen voor die ene veldwachter. Hoe hij heette, dat ben ik vergeten maar zijn norse kop vergeet ik nooit meer. Volgens mij noemde ze die chagrijnige diender Flipke of Flipper. Hoe hij ook werd aangesproken, mijn vriend Dik maakte hem het leven behoorlijk zuur.
Ja, Dik was een bijzondere vriend.
En dat was hij!
Volgens mij had Frans, de infanterist met de streken en de strepen, niet veel vrienden. Volgens mij had hij helemaal geen vrienden. Wij zouden zeggen dat hij het met de Duitsers zou aanleggen mocht het oorlog zijn. Maar dat kon natuurlijk niet.

Frans heb ik al heel lang niet meer gezien. Pietje zit volgens mij in het bestuur van Sparta. Dik heeft suiker en artrose en zit al heel lang in de ziektewet.
Van Connie hoorde ik een tijdje geleden dat Sjaak is overleden. Het had iets te maken met vrede of zo, die zou te laat gekomen zijn.

Categorieën: Algemeen

15 reacties

arta · 10 april 2009 op 11:18

In de inmiddels voor jou bekende schrijfstijl neem jij de lezer mee door een stukje van jouw leven.
Mooi!
🙂

SIMBA · 10 april 2009 op 11:24

Geen idee wie Frans is, maar het is wel een leuk stukje. Sjaak en Piet ken ik wel 😀

champagne · 10 april 2009 op 12:16

Of het nou je schrijfstijl is waar ik aan moet wennen of dat het de inhoud is waar ik niet veel mee heb: maar het is het ‘m gewoon niet voor mij, deze column.

lisa-marie · 10 april 2009 op 14:57

Frans had die test moeten doen van sire daar zou hij prima in passen 😀 😀
Met veel plezier gelezen.

KawaSutra · 10 april 2009 op 15:12

Als je nou maar niet de naam Frans gaat associëren met vervelende mensen. Ook vrolijke Fransen bestaan nog. 😀

LouisP · 10 april 2009 op 19:06

S.
bij al die stukjes over slecht gedrag, assertiviteit en opvoeding. Ik vertel iets over de persoon die een wereldoorlog veroorzaakte. En op de koop toe wilde zwijnen doodde. Voor z’n plezier! En dat is er voor mij echt over!
En dan kent niemand hem!

groet,
L.

LouisP · 10 april 2009 op 19:15

Arta,
even onder ons,
persoonlijk heb ik geen last gehad van Frans. Maar mijn vader, moeder, opa en oma wel. En nog enkele miljoenen mensen.
Van Piet en Dik daarentegen heb ik veel plezier gehad.

groet,
L.

arta · 10 april 2009 op 19:31

Louis,
Ook ff onder ons… Ik ben een beetje wereldvreemd en herken dus nooit namen van bekende mensen, goed of slecht, maar reageerde dus op een persoonlijke betrokkenheid, die ik dacht uit jouw stuk te lezen.
Groetjes,
Arta

LouisP · 10 april 2009 op 19:48

Arta,
ooit moest ik voor examen geschiedenis alles van de 1ste en 2de W.O. leren. Had natuurlijk niet geleerd.
Bij het binnengaan van het lokaal sloeg ik het boek stiekem open en las toevallig de oorzaak van W.O.2.
Maar het was geen examenvraag dus had ik helemaal niets goed. Het enige wat ik dus wist werd niet gevraagd. Dat antwoord ben ik nooit vergeten maar ben nog steeds bedroefd dat ik niet een antwoord goed had. Het is overigens heel normaal dat iemand Frans Ferdinand niet kent.

groet,

Louis

arta · 10 april 2009 op 20:12

Na even googlen kende ik hem wel, van de moord. Maar dit wist ik niet: “Hij was een koud, hard en despotisch man. Hij glimlachte bijna nooit, had een typische koude starende blik en liep overdreven plechtig”, las ik. Brrr…dát heb jij hier goed neergezet!

pally · 10 april 2009 op 22:19

Een aparte manier om een bekende figuur uit de geschiedenis neer te zetten, Louis. Maar na het lezen van de reacties, begrijp ik dat pas. Ik dacht echt dat het om een vrindje ging bij jou om de hoek of zo, die slecht terechtgekomen en onuitstaanbaar was. 🙁

groet van Pally

LouisP · 10 april 2009 op 22:32

Pally,

op een of andere manier haal ik uit jouw reactie toch weer mijn complimentje.
Maar dat zal wel aan mij liggen.

L.

doemaar88 · 11 april 2009 op 12:11

Je hebt een heerlijke schrijfstijl, wat het lezen prettig maakt en de lezer meeneemt. Ook ik dacht aan een vriendje uit de buurt, maar ik zie dat hier juist als een compliment voor jou. Goed geschreven, lekker leesbaar. Mooi stuk.

[quote]En een snor dat hij onder zijn neus had! Zelfs als je achter hem stond kon je hem zien, de snor. [/quote]
😀

LouisP · 13 april 2009 op 11:24

Hoi Kawa,
nou begrijp ik het.
Er zijn zelfs heel veel Fransen die niet hetzelfde zijn als mijn hoofdpersoon.

groet,

L.

Mien · 23 april 2009 op 15:09

LP
Frans Ferdinand treedt ie dit jaar niet op bij LL?

Mien

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder