Waar een degelijke non de gemiddelde CDA-er toch zou moeten aanspreken, heeft Jan Peter als goede gereformeerde er natuurlijk helemaal niets mee. Weesgegroet Grondwet! Arme Jan Peter. Als er iets is dat de beste kerel niet heeft, is het wel overtuigingskracht. Ik bedoel maar, de gemiddelde vertoning van die zuinige gereformeerde kutbek laat toch zelfs de meest fervente JA-knikker in een onwillekeurige stuip van “NEE”, “NO WAY” en “FUCK YOU” vertrekken? Dat heet natuurlijk dan stemmen op instinct, maar, hoewel ik ervan overtuigd ben dat er meer waarheid dan discussie schuilt in de evolutietheorie, er zijn wel grenzen aan waar het instinct van de mens ophoudt en de ratio begint.

Knappe jongen of dame die niet begint te protesteren en te braken zodra JP het netvlies bevuilt.

Ook Chirac heeft het moeten afleggen. Want die maffe Fransen toch…[i]Liberté[/i] – vrij van Europa, [i]Fraternité[/i] – maar niet over de grens, [i]Égalité[/i] – een meerderheid is gewoon een meerderheid. Daarom is het Franse nee, gewoon een echte, oprechte heuze, absolute nee.

Verfrissend!

Hoe een Frans ‘non’ juist een reden zou moeten zijn om JA te stemmen, is iets dat u maar aan de gemiddelde VVD-, dan wel PvdA, dan wel CDA-er moet vragen. Vraag dan meteen even na hoe het toch ook alweer zit met de verdeelsleutel van de uitslag van ons referendum. Uit mijn hoofd was het voor bijvoorbeeld het CDA, dat als tenminste 30% van de bevolking kwam opdagen en daarvan tenminste 60% tegen zou stemmen en van die 60% er meer dan 50% mannen zouden zijn en deze mannen voor meer dan 50% wel ja tegen de kerk zeggen en hun moeder altijd voorzien van een bloemetje en een doos bonbons op moederdag, dan, ja dan zou het CDA nog eens overwegen of het misschien een idee zou zijn om het Referendum uit te stellen tot net na de volgende Sint Juttemis.

Dat de uitslag in Frankrijk (net zoals waarschijnlijk in Nederland zal gebeuren) afkomstig is van links, rechts en midden, zou de gemiddelde politicus toch aan het denken moeten zetten. Europa is niet in zijn geheel klaar voor het voorgekookte Europa van nu. Dat de meest voor de hand liggende verklaring voor Neerlands ‘leiders’ de onnozelheid van de burger is, was te voorspellen. Er zit misschien ook wel iets in. Althans, de gemiddelde burger zal de grondwet niet gelezen hebben. Wat dan voor het gemak vergeten wordt is overigens dat dit gebrek zowel de ja- als de neestemmers betreft, maar dat terzijde.

De gemiddelde burger heeft niet bepaald de tijd gekregen zich echt goed te informeren, vermoed ik zo.

Europa lééft niet, althans niet zolang er geen grondwet als een soort zwaard van Damocles boven het hoofd hangt. Is dit echt enkel te wijten aan de domme burger? Of aan gebrekkige informatievoorziening van onze vertegenwoordiging? Leuk hoor dat flink gevorderd in 2005 de grondwet ineens een hot item wordt, maar waar was de aanloopperiode, vol discussie en informatie?

Betekent dát gebrek eigenlijk niet dat het juist de heersende partijen zijn die simpelweg te dom zijn om de Nederlandse burger te vertegenwoordigen? Of, misschien een tikje te [i]manipulatief[/i]? Hoopte men misschien dat de Nederlander juist door er te weinig van af te weten een volmondig JA zou roepen? Een tactiek die nu juist het tegenovergestelde bewerkstelligt?

Er is nog één laatste issue om nu te vrezen. Waarschijnlijk blijven na de Franse nonnen, veel Nederlandse nee’s thuis achter de buis, in plaats van naar het stemlokaal te rennen, zoals ze ongetwijfeld anders wel hadden gedaan. Als Nederland alsnog JA knikt en Jan Peter voor de tigste keer zelfgenoegzaam zijn platitudes mag spuien op Neerlands buis, dan hebben we waarschijnlijk nog heel even om te wennen aan het door de strot geduwde plan B. Never trust a politician, welke taal hij ook spreekt…

Omhels liever eens een Franse non.


12 reacties

Bakema_NL · 30 mei 2005 op 20:46

Ik had de oerhollandse NEE al omhelsd, maar die Franse non was toch ook wel welkom……..nooit gedacht dat nog eens over een non te zeggen…uit Frankrijk nota bene.

pepe · 30 mei 2005 op 22:45

Snelle column, hij raast mij voorbij…
Politici vertrouwen is een linke zaak.

[quote]Omhels liever eens een Franse non.[/quote]

Eerlijk gezegd heb ik dan liever een monnik 😉 maar dat terzijde.

Laten we maar gewoon Nederland blijven, dat Europa kan ook later nog.

Mosje · 30 mei 2005 op 22:49

Amen.

Heb het altijd al eens met een non willen doen. Ik grijp dus mijn kans.

Geweldig stukje, en JP een kutbek noemen, tja, daar zeg ik dan weer “ja” tegen.

KawaSutra · 31 mei 2005 op 01:05

Het grappige is, nu ik NOVA zit te kijken, dat we nog nooit eerder zo’n EUROPA-gevoel hebben gehad als nu. Als straks ieder land NEE stemt dán is er pas sprake van een Europesche eenheid!

WritersBlocq · 31 mei 2005 op 01:54

[quote]Dat de uitslag in Frankrijk (net zoals waarschijnlijk in Nederland zal gebeuren) afkomstig is van links, rechts en midden, zou de gemiddelde politicus toch aan het denken moeten zetten. [/quote]
Gingen ze maar eens DOEN i.p.v. denken. Kicken, die franse non. Ik heb veel respect voor nonnen, ook buiten Europa, maar om on topic te blijven ben ik alle franse nonnen zéér dankbaar. Nu de politici nog.

Louise · 31 mei 2005 op 06:52

[quote]Omhels liever eens een Franse non.[/quote]
Doe ik. Inderdaad nooit geweten dat een Franse non zo aantrekkelijk was!

Wright · 31 mei 2005 op 08:20

[quote]Althans, de gemiddelde burger zal de grondwet niet gelezen hebben[/quote]
De gemiddelde politicus ook niet, vrees ik.
Ik ben nog steeds zwevende en probeer overal informatie te bemachtigen, want ik vind stemmen in dit geval geen makkelijke maar wel een serieuze zaak.
Om NEE tegen de ‘kutbek’ van Balkenende en het voltallig kabinet te stemmen, vind ik te makkelijk.
Met plezier gelezen, Dees!

Dees · 31 mei 2005 op 09:57

En waarom twijfel je Wright? Is dat niet ook omdat je niet goed genoeg weet waar je aan toe bent? Ik vind alleen al dat gegeven voldoende om voorlopig nog even nee te zeggen. Het is te snel, het voelt voor velen alsof het door de strot geramd wordt. Ook is het lastig om overzichtelijke informatie te krijgen, die niet gekleurd is door de verstrekker ervan. Een stuk meer Europese discussie als voorloper van de grondwet (die er uiteindelijk toch gaat komen) is dat een slechte zaak? Wil je niet beter op de hoogte zijn van de implicaties van die grondwet, bijvoorbeeld of de grondwet nu beter is voor dierenrechten, of juist slechter? Ze zijn te laat begonnen hier. Niet alleen met campagne voeren, maar vooral met informatieverstrekking. Dat kan en mag toch niet voor een nieuwe grondwet? Het is toch niet meer dan logisch dat veel mensen zich overdonderd voelen en nu dan een proteststem gaan uitbrengen?

De hele discussie rondom de grondwet bestaat uit emotie. De holocaust wordt erbij gehaald, de domheid van de burger, het idee dat we macht verliezen. Het is niet de burger die onderbuikt, het is zelfs bijna meer de burger die reageert op al de onderbuik die onze politici tentoon spreiden. Uit het voor- en tegenkamp, dat wel. Maar dan nog ben ik van mening dat je bij twijfel beter niet kan doorzetten. Dat Jan Peter’s ego het vervelend vindt om dan voor gek te staan met de argumenten van her en der, dat is zijn probleem. Hem en anderen past een pas op de plaats, een hand die in eigen boezem verdwijnt en een stukje onderzoek naar waar het mis is gegaan. Want wat de uitslag ook gaat worden, het is verkeerd gelopen. Tijd voor een beetje rust en herbezinning. Die grondwet komt wel, als de tijd er rijp voor is. Laat die eerst maar eens rijpen dan.

Tsja, en dan is er bij een laatste rest twijfel natuurlijk ook nog gevalletje ‘kutbek’ 😉

Niet dat ik de illusie heb je te kunnen overhalen hoor…. Sterkte met beslissen.

Wright · 31 mei 2005 op 10:48

[quote]Wil je niet beter op de hoogte zijn van de implicaties van die grondwet, bijvoorbeeld of de grondwet nu beter is voor dierenrechten, of juist slechter?[/quote]
Waarom denk je dat ik me een slag in de rondte lees, Dees?

Groen links

[url=http://www.groenlinks.nl/europa/artikelen/Artikel.2005-05-28.2317]http://www.groenlinks.nl/europa/artikelen/Artikel.2005-05-28.2317[/url]

Dan de SP

[url=http://www.sp.nl/nieuws/actie/grondwet/ja6.shtml]http://www.sp.nl/nieuws/actie/grondwet/ja6.shtml[/url]

Zo eenvoudig is het nu! 😕
En dan pik ik er nog maar één ding uit.
Als ik het goed begrepen heb, is het nu onmogelijk uit de EU te stappen, met de grondwet zou dat wel mogelijk zijn.
Misschien een Ja argument….zucht.

KingArthur · 31 mei 2005 op 11:53

Nu ben ik absoluut geen fan van het Franse volk maar a.g.v. dit issue begin ik ze toch beter te waarderen. Lekker geschreven.

Martijn · 31 mei 2005 op 20:20

[url=http://www.ofjeworstlust.com/media/plannetje_video.swf][b]Tis een kloote planetje, en daat is ut[/b][/url]

Groet Martijn 😀

Ma3anne · 31 mei 2005 op 22:24

Gewoon weer een hartstikke goeie Deescolumn. Kan me er wel in vinden.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder