Even met de PVV gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier, de heer Hernandez in de buurt?” De telefoniste vroeg mij een ogenblik geduld, aangezien het doorverbinden de laatste dagen niet zo best wilde lukken omdat de gehele partij in totale verwarring verkeerde. Immers, de geachte afgevaardigden begrepen zelf ook niet helemaal hoe dat nu kon: meeregeren zonder mee te regeren, hun boegbeeld dat zich gewoon voor de rechter moet verantwoorden en een eeuwige spraakverwarring over het uit de hand lopende drankmisbruik binnen de partij. En dat was precies waar ik voor belde: “Ik probeer juist wat duidelijkheid binnen uw partij te scheppen, dus verbind me alsjeblieft door met die Hernandez van jullie!” Het lukte. De rechtse volksvertegenwoordiger vroeg mij, wat hij voor mij kon betekenen. “Ik bel je op om je mijn steun te betuigen. Ik heb begrepen dat die Hero Drinkman van jullie nog steeds van de Blauwe Knoop is, dus heb je het helemaal goed gedaan.” Verbaasd vroeg Marcial Hernandez, wat ik precies bedoelde. Dus ik vervolgde: “Ik juich het heel erg toe, dat je Drinkman niet in verleiding hebt willen brengen. Daarom vind ik het grote klasse dat je die kopstoot gewoon op straat hebt uitgedeeld. Totaal onterecht, dat je daarvoor in een politiecel bent gekwakt. Daar zijn politiecellen niet voor, om goedwillende burgers met een verantwoorde visie op drankmisbruik in op te sluiten.” Enig verbaasd gehakkel aan de andere kant van de telefoon. Duidelijk de kluts kwijt, die PVV’er. Maar ja, dat gebeurt altijd, als je in zinnen van meer dan zes woorden tegen ze spreekt. Dus ik legde hem nog even zijn eigen partijprogramma uit: “Kijk, politiecellen zijn volgens jullie opvattingen niet voor blanken die Jansen of De Vries heten, maar juist voor veelplegers met onhollandse namen. Zoals Al Maticha, Al Hamdi of Hernandez.” Ik besefte dat ik een pijnlijke verspreking op mijn geweten had. Dus zat er niets anders op, dan er maar even vlotjes overheen te lullen: “Maar ja, recidive was het natuurlijk wel, met die kopstoot. Eerst deel je een biertje uit op de openbare weg, en daarna ook nog een jonge borrel. En dat mag natuurlijk niet, hè? Want dat is recidive. Daar hoort een minimumstraf bij.” Ik besloot dat het zinloos was om de heer Hernandez nog in de gelegenheid te stellen om iets toe te lichten. Want zijn partij had wel genoeg uit te leggen, de komende tijd.

Ga d’r maar aanstaan, als PVV. De buit is binnen qua vreemdelingenhaat. maar hoe gaan ze aan Henk en Ingrid uitleggen dat hun zorgtoeslag straks wordt afgepakt? Hadden Henk en Ingrid op ze gestemd om te merken dat ze met hun middeninkomentje opeens veel meer huur gaan betalen om de hypotheekrenteaftrek voor de meestverdieners in ons land te financieren? Dat de benzine voor hun aftandse auto straks onbetaalbaar wordt, evenals hun pakjes tabak waarmee ze thuis zelf hun sigaretten in elkaar draaien? Arme Geert, met z’n Tokkiepartij. Niemand die hem nog snapt. Op één miezerig puntje zijn zin, maar verder totaal in het pak genaaid door de slimmeriken Verhagen en Rutte. Ik hoop voor Henk en Ingrid dat ze geen gedonder met hun gezondheid krijgen. Zijn ze nog lelijk de klos. Genaaid door Geertje.

Rare dingen aan de hand, trouwens in die zorg. De Nederlandse Ziekenhuisbond heeft bij de rechter gedaan gekregen dat ziektemaatschappij CZ niet mag zeggen welke ziekenhuizen te slecht scoren bij de behandeling van borstkanker om nog langer zaken mee te doen. Dat moet geheim blijven. In wat voor raar land leven we? Dus patiënten mogen niet weten bij welk ziekenhuis ze maar beter uit de buurt kunnen blijven? Sowieso vreemd, die bescherming van rotzooiende beunhazen. Vorige week werd in mijn geliefde Amsterdam een tandartsenpraktijk gesloten omdat de kakkerlakken in de schoonmaakmachine voor de haakjes en tangetjes woonden. Maar de Gezondheidsinspectie wilde niet zeggen, welke tandartsenpraktijk dat betrof, “want dat was niet in het belang van de desbetreffende tandarts”. O, ja hoor, het gaat weer heel aardig met mijn mentale inzinking, beste lezer. Maakt u zich geen zorgen. Ik ben de klap wel weer redelijk te boven. Maar we zijn gek geworden, met z’n allen. Mij is echt werkelijk helemaal absoluut onduidelijk, waarom het Nederlandse Kiespijngenootschap niet met knuppels en stokken bij de Gezondheidsinspectie is langs geweest om de waarheid boven tafel te timmeren. Nee, wij -als lamgeslagen volk- pikken gewoon alles. Zelfs als onze tanden onze bek uit zweren omdat de werkgelegenheid in de tandartsenbranche moet worden gered.

Of de werkgelegenheid in de telefonische-lastigvalbranche. Nóg zo’n giller. Telemarketing-vakorganisatie DDMA heeft aangegeven dat het bel-me-nietregister slecht is voor de werkgelegenheid in hun branche. Ja. En een vegetariër is slecht voor de werkgelegenheid in het slagersvak. Natúúrlijk vallen er minder zeiktelefoontjes te plegen als mensen volkomen terecht aangeven dat ze niet aan hun kop gezeurd willen worden over allerlei overbodige troep en foute geldzaken, uitgerekend als hun biefstukje net koud ligt te worden. Wij hebben thuis op de plee sinds kort zo’n Delftsblauw tegeltje hangen, met een fraaie tekst: “Wind je niet op, maak je niet boos, een telemarketeer hoort brodeloos.” Echt, ik zit tegenwoordig zo enorm tevreden te schijten… Ik hoef niet eens meer te persen. Héérlijk!

En qua werkgelegenheid kunnen ze het bij de publieke omroep ook schudden, geloof ik. Honderden miljoenen bezuinigingen. Burgemeester in oorlogstijd Henk Hagoort nam alvast een voorschotje. Programma’s waar miljoenen mensen naar kijken, zoals voetbalverslagen en evergreens als Bananasplit, kunnen wat betreft deze gemankeerde omroepbaas wel vervallen. Mag ik de heer Hagoort er even op wijzen, dat de publieke omroep wordt gefinancierd door het volk? Mag het volk dan zelf beslissen, wat het wil zien? Dat heet democratie. Hoe bespottelijk ik hun programma’s ook vind: polonaise-omroep TROS en dementenzender MAX hoort thuis bij de Publieke Omroep. Misschien is het een beter idee om al die rare Godsdienstprogramma’s voor die zes kijkers maar te schrappen. Maar dat durft Hagoort niet. Mag niet van zijn wijkouderling.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

1 reactie

Kwiezel · 3 oktober 2010 op 20:09

Weer een hele scherpe Driek, zoals ik van je gewend ben! 🙂

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder