Gek zijn is nog steeds taboe. Alles waarvoor men angst inboezemt, is taboe. Want laten we wel wezen, gekte is van iedereen. En dat weet ook iedereen. Even niet opletten en je hebt een kronkel in je kop. Blijft het bij een eenmalige depressie of een burn-out dan is het, hoe verschrikkelijk dan ook, te overzien.
Maar je kunt ook je hele verdere leven aan je gekte vastzitten. Denk dan aan een hersenbloeding met ernstige gevolgen, dementie of schizofrenie. Misschien heeft u moeite met de term ‘gek’, maar een gek woord is het allerminst. ‘Gek’ betekent volgens de Van Daele niet alleen krankzinnig of gestoord, maar ook een met de wind meedraaiende schoorsteenkap of een sluiting aan een deurklink. Kijk, als je denkt dat je getransformeerd bent tot een schoorsteenkap, ben je dus echt gek, dubbel gek. Maar dat terzijde.

Terughoudendheid van de maatschappij jegens gekken is om eerder genoemde reden wel begrijpelijk. Waar je mee omgaat word je immers mee besmet. En niemand wil het risico lopen hetzelfde lot te ondergaan als de gek die hij mijdt.
Behalve als het geld oplevert. Gekken moeten massaal de WAO uit, vindt Balkenende. Middels de campagne ‘Gekken Gaan Voor!’ kunnen gekken via een zogenaamde brugbaan weer aan het werk, dus zijn er ineens talloze werkgevers die tegen een vette subsidie wel een gek in dienst willen nemen. Onder de voorwaarde dat het ze niets kost en men hem of haar als het te gek wordt na maximaal 1 jaar weer door de deur naar buiten kan sluizen. Gekkenwerk.

Als gek ben je het mikpunt bent van de maatschappij. Bij een ‘gewone’ handicap hebben mensen medelijden met je, ben je gek, dan zijn de mensen bang voor je.
Maar hoe creëer je een omgekeerde wereld die niemand gek vindt? Eén keer per jaar is alles anders, dan mag je legaal gek zijn. Je buurman, broer, nichtje, neefje, vriendin, vage kennis, iedereen is met carnaval ineens gillend gek, en léuk dat ze het vinden! Plots ben je gek onder de gekken. Maar een gewaarschuwd gek telt voor twee. Was je nog niet manisch, dan word je het wel, door alle joelende en springende mensen om je heen. Dus een verstandige gek houdt zich met carnaval gedeisd. Als alle nepgekken na vier dagen door grote hoeveelheden bier geveld zijn, kan de echte gek weer opstaan en is alles weer normaal.

Hierboven is welgeteld 28 keer het woordje ‘gek’ gebruikt. Normaal gesproken vindt u dat dit stukje nergens meer over gaat. N-o-r-m-a-a-l gesproken. Let op, want hier zit ‘m de clou. Zegt u dat dit stukje inderdaad nergens over gaat, dan heeft u ‘normaal gesproken’. Denkt u echter de kern van het verhaal te begrijpen, voelt u mee en heeft u een buitensporig gevoel voor zelfspot, jawel, dan bent u het ook. Wát?! Gek. Net als de gek die dit stuk geschreven heeft. Voor en door gekken. Fijn dat u meevoelt, fijn dat u ervaart. Zo zijn we niet alleen. Gek zijn is zo gek nog niet.

Categorieën: Maatschappij

12 reacties

Mosje · 7 oktober 2007 op 20:26

Volgens mij ben jij knotsknettergek.
Ik tel helemaal niet 28 keer het woord gek. Tenzij je het meetelt in vervoegingen zoals ‘gekken’.
Maar ja, wat doe je dan met het woord gekeken? daar zit toch ook ‘gek’ in?
Gekke meid, moet ik jou leren tellen?
Oké, daar gaan we…
1, 2, 3, 4, 5,
De bakker sloeg zijn wijf.
😀

DreamOn · 7 oktober 2007 op 20:31

Gek werd ik van deze column 🙄

Groetjes DO.

DriekOplopers · 7 oktober 2007 op 20:34

Deze column vind ik echt, ehm… Te gek!!! 😀

JoGoes · 7 oktober 2007 op 21:50

Alleen in het Nederlands kun je zeggen
‘alle gekkigheid op een stokje.’
Je moet al aardig gek zijn voor je zoiets in een andere taal kunt zeggen.

KawaSutra · 8 oktober 2007 op 02:01

Ik vind ‘em goed…..gek!

Troy · 8 oktober 2007 op 07:42

Ik vind em leuk en voel me ook enigszins aangesproken door dit stukje. Maar gek ben ik niet, echt niet 🙄

klapdoos · 8 oktober 2007 op 17:08

Nou en ik vond het een te gekke gave column. Val ik nou ook onder de mesjoggenen(gekken voor jiddisch??)
groet van leny :wave:

schoevers · 8 oktober 2007 op 18:59

Ik ben gek op de natuur en houd meer van gekko’s. Interessante diersoort.
Waardering voor je verhaal, maar ik ben er niet gek op.
Geef mij mar een gek-lutst eitje.

pally · 8 oktober 2007 op 21:39

Heel grappig stukje. Te gek, eigenlijk. Je schrijft het zo dat je niet zo gek wilt zijn niet gek te zijn. 😀

groet van Pally

Li · 9 oktober 2007 op 21:57

Ach,Een gek kan meer vragen, dan honderden wijzen kunnen beantwoorden. Toch? 😀

Li

Dees · 9 oktober 2007 op 23:33

Dit heb je echt leuk aangepakt. Slimme manier van schrijven. Alleen, carnaval, wat is dat? 😉

yasmijn · 15 oktober 2007 op 14:20

Tamelijk gek ben ik wel. Ik heb nu pas door dat mijn stukje geplaatst is en ben verrast door de reacties! Thx!
Ik provoceer wel eens graag en het taboe rond gek zijn is er nog steeds. En ja, ik ben echt ‘gek’ verklaard, al noemen we het vaak anders. En nee, je ziet het niet aan de buitenkant. Ik probeer met mijn gezonde stukje een normale gek te zijn. Net als ieder ander.

Groetjes, Caroline

Geef een reactie

Avatar plaatshouder