Het mag dan buiten nog niet echt lente zijn, in mijn geheime wereldje is het dat allang. Wat heet, daar bloeien bananenbomen broederlijk naast een bedje rode tulpen, leidt een pinguin een stoet eendjes naar een met narcissen omzoomd vijvertje en tracht een witte pauw een vogelverschrikker te verleiden. In het kippenhok wonen kippen die zwarte en gouden eieren leggen, in de paardenstal overnacht zo af en toe een wilde hengst en gele, zachtgroene en zwarte schaapjes blaten liefdevol naar zuurstokroze biggetjes. En tussen al die gezapige gezelligheid verbouwt een nijver boerinnetje akkers vol koffiebonen en katoen naast veldjes cranberries, rijst en watermeloenen. Heeft Emilie te veel naar Jeroen Bosch gekeken? Krijgt Emilie misschien iets te veel medicijnen door elkaar? Drinkt ze veel? Driewerf Nee! Emilie was ziek en had de afgelopen weken maar weinig energie. Daardoor bracht ze veel van haar tijd door met een spelletje op internet: Farmville. Van Oma look-a-like naar hardcore gamer!

Zoals het dames van mijn leeftijd betaamt heb ik rijkelijk laat kennis gemaakt met deze enorme rage waar wereldwijd inmiddels 100 miljoen mensen aan meedoen, maar inmiddels denk ik dat ik de schade ruimschoots heb ingehaald. Je speelt het spelletje via Facebook of via de Farmville-site.
Je krijgt een stukje land dat is verdeeld in akkertjes, een schoffeltje, een schepje en giftbox. Daarmee kun je het land bewerken, zaaien, oogsten en producten in- en verkopen en cadeautjes ontvangen van buren of de Farmville-directie. Met deze activiteiten spaar je geld (coins) en XP’s (ervaringspunten). Hoe meer XP, hoe hoger het level en hoe hoger het level hoe meer je kunt kopen. Iedereen begint met zes piepkleine akkertjes maar met een beetje enthousiasme heb je vrij snel een grote family-farm met een huisje, stallen, heel wat beesten en de nodige decoratie bij elkaar geboerd.

Is dat leuk? Yep. Dat is heel leuk. Vooral omdat je ‘buren’ hebt, waar je zo af en toe iets voor kunt doen. Bemest jij de akkers van de buren is dat leuk voor hen, maar ook voor jou, want je verdient er mee. Verdien jij een lintje met het oogsten van de zoveelste krop sla, dan krijgen ook de buren een deel van de winst. Kortom een heel sociaal spelletje, waarbij ook regelmatig wat te lachen valt. Al hangt dat natuurlijk ook grotendeels van het gevoel van humor van de buren af.

Bij mij zit dat wel goed, sommige van mijn Farmville buren zijn cx’rs en sommigen zijn al jaren goede vrienden. Anderen leer je vanzelf kennen via het spelletje en soort zoekt soort! Veel Farmvillers zijn vrouwen, althans die indruk kreeg ik. Middelbare vrouwen, wel te verstaan.
Maar volgens een van mijn virtuele buurvrouwen zie ik dat verkeerd en heeft ze al heel wat mannen druk bezig gezien met hun virtuele akkertjes, tot in Thailand aan toe!

Onder mijn buren bevindt zich trouwens ook een man. Ik weet niet of het een trend is, maar ‘wij vrouwen’ boeren toch anders dan mannen, denk ik. Waar mijn collega-boerinnetjes en ik ons druk maken om gezellige bloemenarrangementen, voldoende ruimte en waterbakken voor ons vee en volledig verterderd raken bij de lieve oogopslag van een pasgeboren kalfje, doet de man meer aan ‘vooruit komen’. Eerst héél veel punten en geld, daarna komt de gezelligheid wel. Althans dat hopen we dan! De man koopt graansilo’s en tractors….de vrouw koopt provencaalse bloembakken en kruiwagentjes met lenteboeketten en als het helemaal moet, een zachtroze trekkertje.

Het is allemaal net echt. Zo net echt, dat je moet oppassen niet er niet te veel in op te gaan. Ik dacht dat me iets zeer curieus gebeurde toen ik vorige week langs een akker reed en er automatisch opbrengst en groeipercentages bij bedacht, maar het komt vaker voor. Zo vertelde een buurvrouw me in vertrouwen dat ze vanuit de trein met een muisklik bomen wilde oogsten, iemand anders dacht bij de net opgekomen narcissen in zijn tuin direct aan de opbrengst en anderen dromen gewoon elke nacht van hun boerderijtje.

Nachtmerries worden het gelukkig nooit, want in Farmville gebeuren géén nare dingen. Je kunt hooguit je oogst te lang op het land laten staan en dat betekent een financiele strop, maar verder ben je volmaakt veilig. Het is altijd mooi weer, er komen géén aaltjes in de rozen, processierupsen in de bomen, penicillineresistente bacteriën in de kippen of Q-koorts in je geitenstal. Van hagelbuien, droogte, aanhoudende vorst of vulkaanuitbarstingen hebben Farmville bewoners nog nooit gehoord. Hoewel?

Enkele weken lang is er in de ‘Farmville market’ een gewas te koop geweest, waarvan de opbrengsten (in echt geld!) volledig ten goede kwamen aan de de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Zo raakt de virtuele wereld de echte wereld weer een beetje en blijf je je er ondanks alles van bewust dat het maar een spelletje is…
Maar nu is het hoog tijd om mijn worteltjes te oogsten en de kippen van de buurvrouw te voeren!


9 reacties

arta · 8 april 2010 op 13:07

Huh? Ik heb vrijwel alleen maar buurmannen 😀
Farmville is idd erg leuk en zwaar verslavend, de eerste afkickkliniek is in de ontwikkelingsfase!

SIMBA · 8 april 2010 op 13:11

Ik ben inderdaad een afkickkliniek voor Farmville verslaafden aan het opzetten 😀 ik zie teveel mensen om me heen volledig in dat spel opgaan.
Dus als je wil afkicken kom maar lekker in mijn tuin schoffelen Emilie, niks virtueels gewoon hard werken en je handen vies maken :hammer:

lisa-marie · 8 april 2010 op 22:30

Ik wist wel dat ik er niet aan moest beginnen 😀

Avalanche · 8 april 2010 op 22:44

Ooit was ik verslaafd aan SimCity. Sindsdien blijf ik verre van dit soort spelletjes. 😀

Overigens goede reclame voor Farmville, deze column! 😉

pally · 9 april 2010 op 15:18

Het klinkt zo leuk, dat ik er maar niet aan begin. 😉

groet van Pally

Emiliever · 9 april 2010 op 19:49

Dames, wat zijn jullie verstandig! Dat mis ik nou volledig, zo’n vooruitziende blik. Dat wéten dat je ergens niet aan moet beginnen….Het resultaat is dat ik me (altijd en overal) volledig in een nieuwe hobby (laten we het maar zo noemen) stort. Gelukkig krijg ik er tenslotte ook weer genoeg van, maar zover is het bij Farmville nog niet. Ik kreeg laatst een uitnodiging voor ‘Caféworld’…ik zal mijn best doen om voor één keer wijs te zijn. Scheelt een hoop tijd! 😕

SIMBA · 10 april 2010 op 09:11

Hmmmm, Caféworld…dát lijkt mij dan weer wel wat! :hammer: 😆

klapdoos · 10 april 2010 op 14:37

Ik ken iemand persoonlijk, die gaat echt om vier uur in de morgen haar mandje uit om de koeien te melken, ben je dan klaar!!!Die vertelde dat ook in een intervieuw in de Volkskrant die er een artikel aan waagde, hoe verslavend het wel niet was. Ik was nog geen 10 minuten op Face Book of ik werd overvallen met vriendenverzoeken en of ik mee wilde spelen, wist ik veel. In no time zat ik tussen al wat groeide en bloeide en ruilen met die hap. Ik snapte er geen pepernoot van, heb alles maar cadeau gedaan aan wie wat wilde hebben, gevolg was dat ik andere dingen terugkreeg. Daar weer het gevolg van? Mezelf totaal gedeleted. Beste wat ik ooit gedaan heb…
De vrouw is zo verslaafd dat haar man een kookcursus is gaan volgen omdat hij anders niets te eten kreeg…Leve het verslavende element…Wel weer goed voor de werkverschaffing!!!

DreamOn · 12 april 2010 op 22:38

Leuke column! 😀
En herkenbaar, al heb ik op het moment zoveel aan mijn hoofd, dat ik al twee keer mijn oogst heb laten mislukken… 😥
Dat vind ik ook wel het nadeel: je moet van tevoren inschatten wanneer je tijd hebt om te oogsten! En ik ga er echt mijn wekker niet voor zetten! En hoe groter je boerderij, hoe meer tijd je ook kwijt bent aan al die bomen, dieren, buren en weet ik veel wat allemaal nog meer…
Vandaar dat jij me al dik hebt ingehaald qua levels! 😀

Geef een antwoord