Ik ben er eens goed voor gaan zitten. Met een zak chips en een fles fanta. En een bakje pinda’s voor het geval dat de zaak mocht uitlopen. Live tv, hè. Een paar honderd BN-ers in één show, dat is toch televisiegeschiedenis!! De afstandbediening heb ik gewoon op de tv laten liggen, want zappen had toch geen nut. Het programma werd integraal op alle netten uitgezonden. Ik zie Linda, de vrouwelijke telg van het miljardairsgeslacht verschijnen. Haar ogen staan vanavond op bedelstand. Dat staan ze trouwens wel vaker. Bijvoorbeeld tijdens haar autobiografische rol als Gooise sloerie. Of toen ze zich met behulp van haar bemiddelde broer inkocht bij de daardoor middelmatige film “Terug naar de kust”. Ook zo tijdens de onderhandelingen met de zwaar getraumatiseerde Duitse producent die Rudi Carell naar Duitsland heeft gehaald. Wist u trouwens dat Rudi Carell in zijn eentje de Duitsers van hun oorlogsverleden heeft afgeholpen? Iedere keer als ze die malle Rudi zagen waren ze opgelucht dat ze de oorlog hadden verloren. Dat ze niet opgescheept zaten met een provincie met allemaal van die mafkezen.

En daar heb je Mooie Bo ook. Bo, die ooit schitterde in de parel van journalistieke diepgang, RTL Boulevard. Wegeggaan voor het grote geld bij de familie de Mol. Moestie wel voor straf een programma met Linda presenteren dat terecht binnen enkele weken van de buis is gehaald. Wat een bagger! Vanavond dan maar in de herkansing. Maar dan wel dusdanig dat er geen ontsnappen aan is, integraal op 18 kanalen of zo. En dan je gelijk halen: “Zie je wel dat ze wel naar ons kijken!!” Wat Bo goed kan is een lekker robbertje vechten voor de camera. Ik verheug mij op een heuse bokspartij met die andere exhibitionische vechtmachine, waarvan ik heb begrepen dat hij nog ongeslagen is in zijn matpartijen met ex-vriendinnen, Regulio Tuur. Elke klap is een daalder waard. Voor het goede doel.

Ik zie ook nog een presentator rondlopen met een wat warrige haardos. Die is zeker rechtstreeks uit het rampgebied ingevlogen, hij maakt sowieso een wat gedesoriënteerde indruk.

We worden geconfronteerd met wat sfeerbeelden. Het is werkelijk afschuwelijk wat we te zien krijgen. Dorpen waarvan geen huis meer overeind staat. Weggeslagen bruggen, onbegaanbare wegen. Groepjes mensen die verdwaasd om zich heen kijken. Improvisorische tentenkampen. De voice-over noemt klinisch de kille feiten: Wellicht 1,5 miljoen doden. Over het aantal gewonden worden niet eens meer cijfers verstrekt. De schade is enorm, de kosten worden op circa $700 miljard geschat. De slachtoffers hebben ons keihard nodig!!

Het is weer tijd voor een stuk entertainment. Een aantal verrassende gelegenheidsduo’s betreedt achtereenvolgens het podium.We zien George Baker, u weet wel, die al veertig jaar iedere dag zingt dattie zich een witte vredesduif voelt en al vijftig jaar iedere dag zijn haar zwart verft. Samen met Vader Abraham, die al zeventig jaar zijn baard grijs verft. We zien Ali en Mohammed B. Ook een surprise van de eerste orde is de combi van de berooide Westfriezen Marco Borsato en Dick Scheringa.

We schakelen over naar het belteam. Ook weer zo’n briljante zet. Daar zit bijvoorbeeld Natasja Froger duidelijk in beeld. Iedereen die ooit rond etenstijd is gebeld door de Natasja’s tweede broodheer, de Nederlandse Energie Maatschappij, kan nu wraak nemen en Natasja telefonisch de meest stompzinnige vragen stellen, bijvoorbeeld over energie-aanbiedingen. Wel even nog een bedragje overmaken naar giro 666. Kassa!!

Een nieuwe reportage. Er wordt een man met een dikke snor geinterviewd. Hij heeft een verwilderde blik in zijn ogen. Met horten en stoten vertelt hij dat hij net aan het eten was met zijn zwangere vrouw, drie dochters en zijn inwonende ouders. Toen kwam er een gigantische klap en het volgende wat hij zich herinnerde was dat hij naast de puinhopen van zijn huisje stond, ouders en dochters dood en vrouw spoorloos. Haar lijk had hij een paar uur later met zijn blote handen uit het puin gehaald.

Een hopeloze vrouw met twee peuters op haar arm komt aan het woord. Haar man, drie broers en haar zoontjes van 8 en 10 zijn voor haar ogen door de veiligheidstroepen met knuppels afgerost en weggevoerd met onbekende bestemming. “Waren het plunderaars?” vraag je je af.

Het hoogtepunt van de avond is aangebroken. Als zijn imposante gestalte het podium betreedt wordt het stil in het land. Hier is sprake van een groot leider, die zijn verantwoordelijkheid neemt als de situatie daarom vraagt. Met zijn goudeerlijke vertrouwenwekkende ogen kijkt hij door zijn designbril recht in de camera. Hij haalt diep adem en met zijn sonore maar charismatische stem neemt onze premier het woord:”Beste burgers, lieve landgenoten. Wat hier is gebeurd is verschrikkelijk. Een arm land dat zo’n gewelddadige geschiedenis kent. Wij Nederlanders moeten nu onze verantwoordelijk nemen. En geven. Juist nu het zo nodig is. Stort uw bijdrage op giro 666. Ten behoeve van de nabestaanden van de ruim 1,5 miljoen slachtoffers van deze verschrikkelijke oorlog. En geef de burgers in Irak weer hoop. Laat ze weten dat we hen niet zijn vergeten.”


Chris

Chris den Daas

14 reacties

Ingrid · 25 januari 2010 op 19:04

Tranen over mijn wangen. Ik lig inmiddels naast de bank. Hoe kom je op het idee. Graag meer van dit soort columns!
😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

Emiliever · 25 januari 2010 op 19:24

Euhhh..’wat hier gebeurd’?? Jammer zo’n giga-fout in een verder aardig stuk.
Overigens heb i niet gekeken, iets in dit soort shows ten behoeve van……maakt dat ik me diep schaam. Het heeft een hoog lijkenpikkerij gehalte, hoeveel geld er ook wordt opgehaald. Dat geld komt trouwens ècht niet rechtstreeks bij die stumperds terecht. Als dat wèl zo was, zou het beter zijn. Nu geef ik mijn geld gewoon aan Unicef en het Rode Kruis.

Chris · 25 januari 2010 op 20:10

Volgens mij staat er “wat hier IS gebeurd”. Of is het nu “wat hier is gebeurT” 😉

Overigens staan er weldegelijk een paar foutjes in die ik later pas heb gezien, maar ik wilde de column snel (actualiteit he) plaatsen.

En ik heb ook niet gekeken…..

Prlwytskovsky · 25 januari 2010 op 21:16

Pracht verhaal Chris, leest in een lekker tempo weg.
Maar fanta? Yak! Daar zit toch helemaal geen alcohol in?

pally · 25 januari 2010 op 22:15

Ik begrijp dat het moeilijk is, Chris, om zo snel op de actualiteit te reageren. Maar juist door de omvang en toch ook de onzorgvuldigheid spreekt je stuk mij niet aan. Ik had liever gewoon een kleine column gezien over de ramp of over die uitzending. Maar zo werkte het voor mij allebei niet. Sorry… 🙁

groet van Pally

Avalanche · 25 januari 2010 op 23:08

Leuk en met een verrassend slot, maar ook naar mijn smaak te veel en te lang. De volgende keer iets meer ‘to the point’!

Dees · 26 januari 2010 op 09:26

Tsja, smaken verschillen, ik vind hem ontzettend grappig en raak. En dat terwijl het verkeerde-been-column-genre voor mij een belegen genre is, deze is gewoon erg goed.

arta · 26 januari 2010 op 13:03

Qua mening over het stuk hang ik tussen de anderen in. Ik vond hem namelijk gewoon wel aardig…
Wel jammer van de slordigheden, best storend…

Chris · 26 januari 2010 op 14:20

Feedback/kritiek vind ik prima. Kan ik wat van leren. Maar dan graag wel wat specifieker. Welke slordigheden heb jij aangetroffen??

DreamOn · 26 januari 2010 op 18:35

Ik vind het een steengoeie column, vlot geschreven, cynisch, en ik ben het met je boodschap eens.
Het is alleen ‘Beau’ ipv ‘Bo’… 😉

Chris · 26 januari 2010 op 19:42

Dankjewel. Voor mij is het “Bo”. Maar dan wel “Mooie Bo”. Maar dat had je toch wel door??

DreamOn · 26 januari 2010 op 20:43

Altijd makkelijk, als het vast voor je wordt vertaald… 😀

DreamOn · 26 januari 2010 op 20:46

Niemand heeft trouwens iets over de titel gezegd… zo van: het is toch ‘giro 555′?

666 is niet zo’n vriendelijk getal, hè Chris! 😀

Mien · 27 januari 2010 op 16:19

Knappe column. Goed in elkaar gezet.
Stemt tot nadenken.
Super.

Mien met mond vol tanden :hammer:

Geef een antwoord