“Goedenavond, dames en heren! Ik hoop dat u er klaar voor bent: De wedstrijd van het jaar! Ik ben uw commentator vanavond, Henk den Lopert. Heel Nederland leeft mee. Onderweg naar de studio zagen alle straten oranje. Het leeft, mensen, het leeft!” “De tribunes zitten hier overvol. Iedereen wacht vol spanning op onze gladiatoren, die zich op dit moment nog in de catacomben van het gebouw bevinden. Nederland-Duitsland. Een wereldmatch! Wacht mensen…Ik hoor in mijn oortje dat ze eraan gaan komen. Zij zijn onderweg om het strijdtoneel te betreden!”

“Ik hoop dat u mij nog kunt verstaan. Onze Duitse strijder Karl Pferd komt zojuist binnen. Het publiek gaat uit zijn dak! De Duitsers zetten de ‘wave’ in, wat een spektakel om te zien. Vijftigduizend man in rood-geel-zwart scanderen: “Grijp die koning, de koning moet dood!” De Duitse reus werpt kushandjes naar zijn publiek, terwijl achter hem de Nederlandse strijder in zicht komt.”

“De Nederlandse tribune wordt wild bij het zien van Paul van Toren, de man die het humeur van alle Nederlanders gaat bepalen vanavond. Wat ziet hij er goed uit! Zijn brede torso in een allesverhullend Hema-overhemd, met bijpassende stropdas. Grandioos! De oranje tribune zingt hem luid toe. Ik ga er even uit voor de reclame, terwijl hier in Megen de volksliederen gezongen gaan worden. Blijf kijken!”

“De wedstrijd is in volle gang. Overduidelijk is nu Duitsland aan zet. Het publiek kijkt gespannen toe naar de enorme beeldschermen waarop alles te volgen is. Iedere zet wordt in ‘slow-motion’ herhaald. Onee, een ambulance! De eerste fans zijn onder de spanning bezweken! Wat een drama, zoveel geld voor een kaartje, en dan het einde moeten missen!”

“Karl…oooooh…Karl doet een foute zet, hij speelt onze eigen Paul hiermee enorm in de kaart. We gaan winnen mensen, we gaan winnen. Wat is dat geluid? Buiten zijn er een aantal supporters slaags met elkaar geraakt. Het dreigt uit de hand te gaan lopen! Ook binnen gaan de dranghekken gevaarlijk heen en weer. De scheidsrechter kijkt wanhopig rond. Moet hij de strijd voortijdig beëindigen, nu de finale zó dichtbij is?”

“Ja, paul! Ja, Paul…Gewonnen, onze held heeft gewonnen! De Duitse dranghekken begeven het. De supporters stormen woedend richting de oranje tribunes. Dit gaat uit de hand lopen. Ik zag het al aankomen! De ME stormt binnen in een poging de strijdende partijen uit elkaar te halen! Één kolkende mensenmassa! Maar we hebben gewonnen, mensen, we mogen naar de kwartfinales! Dit was mijn bijdrage tot nu toe. Over een kwartier zal er een extra journaal ingelast worden over het verloop van de rellen! Wat is schaken toch een spannende sport! Tot zover uw commentator Henk den Lopert! Goedenavond.

Categorieën: Sport

Arta

Zijn. bewonderen, verwonderen, notuleren, opwaarderen; Het zijn zomaar wat steekwoorden, die voor mij onlosmakelijk zijn verbonden aan 'Schrijven'. *Overigens schrijf en reageer ik als arta natuurlijk op persoonlijke titel

10 reacties

DriekOplopers · 29 december 2006 op 16:53

Hahaha, heel goed gedaan. Een mooie “volkse” beschrijving van een sport die toch, zij het minder dan vroeger, een wat elitair, stoffige imago heeft.

Maar ik kan er niets aan doen. Bij schaken denk ik toch aan de buurvrouw 😀

Driek Lopers

Li · 29 december 2006 op 17:34

Halverwege had ik het door. 😀
Desalnietemin een leuke column!

Li

pally · 29 december 2006 op 17:45

Je had me goed tuk , Arta, ik trapte er helemaal in tot de uitsmijter! Goed gedaan, grappige column,

g 😀 roet , Pally

SIMBA · 29 december 2006 op 18:15

Alleen al die namen die je bedacht hebt..den Lopert, Pferd, van Toren…super! 🙂

DreamOn · 29 december 2006 op 19:03

Ook ik dacht: waar gaat dit naartoe? Grappige column. 😀

Prlwytskovsky · 29 december 2006 op 23:15

Ik mis de padstelling. 🙂

Bitchy · 30 december 2006 op 09:24

Ik zou graag een stukje willen lezen van je over commentaar over een wedstrijd Dammen 😉

Chantalle · 30 december 2006 op 10:19

Nou, je had me schaakmat hoor 😉

Geweldige humor!

Dees · 30 december 2006 op 11:16

Haha! Je weet het maar nooit, misschien is schaken helemaal je van het in 2007.

Ze zeggen altijd dat voetbal oorlog is, maar schaken is dat natuurlijk veel overduidelijker. Grappig opgezet Arta!

pepe · 30 december 2006 op 11:35

Ook mij had je goed tuk, vooral door de titel dacht ik dat het over een zeer ruige sport moest gaan.
Dit is een klasse column, moest je eigenlijk naar de schaakbond opsturen 😉

Lezen en schaken is voor stoffige mensen, zegt een vriendin van mij, ik doe het beide erg graag. Ik stof niet zo graag dus zou ze wel eens gelijk kunnen hebben.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder