Een glazen huis. Doorzichtig van buiten, breekbaar van binnen. Bewoners lijken gelukkig, maar schijn bedriegt. Bij het vertrek van de een, valt een stuk van de fundering in elkaar. En al snel is het gedaan met het glazen huis op de heuvel. Daar, ontastbaar voor de werkelijkheid, daar ver weg op die heuvel, staat een glazen huis op instorten. Een glazen huis, dat sterk en solidair lijkt, maar schijn bedriegt, bij elke bewoner die vertrekt vindt een ontploffing plaats,. Vroeg of laat zal het huis onder de druk bezwijken en instorten. Het is gedaan, bij het vertrek van de tweede persoon stort het glazenhuis in. De scherven schieten in mijn gezicht, in mijn handen, ik probeer het tegen te houden, maar het heeft geen nut. Ik bloed, mijn handen bloeden, mijn gezicht bloed. Het is niet tegen te houden.

Naarmate de tijd verstrijkt verschijnen de littekens. De littekens, die eerst nog open wonden waren, zitten diep. Er wordt niet naar gevraagd, er wordt niet over gesproken, maar ze zijn duidelijk zichtbaar. De pijn zit diep, te diep om er over te beginnen.

Mensen praten erover, daar op die heuvel in de verte, is het glazen huis waar iedereen over droomt ingestort. Ze proberen met de bewoners te praten, maar ze snappen hun pijn niet. Ze snappen niet dat je er niet over kunt praten als je het niet zelf hebt meegemaakt. Als jij niet zelf op die heuvel stond toen de ontploffing plaatsvond, als je niet zelf de littekens hebt opgelopen die zij hebben opgelopen, dan kan je er ook niet over praten.

De mensen van het glazen huis trekken zich terug. Ze willen er niet over praten, niet met elkaar en ook niet met anderen. Ze leven een teruggetrokken leven. Een leven in zichzelf gekeerd. Ze zullen nooit meer gelukkig worden, nooit meer zo gelukkig als toen ze daar woonde, daar in de verte, op die heuvel in de verte, daar in dat glazen huis.

Categorieën: Diversen

4 reacties

Troy · 6 april 2008 op 13:26

Ik ben benieuwd waar de metaforen van het glazen huis, de heuvel en het langzame instorten voor staan. Zoals je het nu beschreven hebt blijft het te abstract naar mijn smaak. Ook zit er een opvallende contradictie in de laatste alinea ten opichte van de eerste.

Ter verduidelijking:

Alinea 1: [quote]Bewoners lijken gelukkig, maar schijn bedriegt.[/quote]

Laatste alinea: [quote]Ze zullen nooit meer gelukkig worden, nooit meer zo gelukkig als toen ze daar woonde[/quote]

pally · 6 april 2008 op 13:42

Ik denk ImpressIsa, dat het glazen huis van jou (jammer dat het in de titel aan elkaar vast zit)voor een of meer relaties staat. Jammer dat je in de eerste alinea al twee keer zegt: ‘schijn bedriegt’. Eigenlijk is het dan al klaar met je column. Hij wil me niet raken en is me ook inhoudelijk niet duidelijk, sorry!

groet van Pally

Neuskleuter · 6 april 2008 op 15:12

Ik sluit me aan bij de voorgaande reacties. Ik wil ook weten wat het glazen huis is, wat de pijn is en waarom je er niet over wil praten. Ik wil meeleven. Voelen. Maar dat lukt me bij deze beschrijving niet.

Dees · 6 april 2008 op 15:39

Ik word er wel razend nieuwsgierig van!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder