Het lijkt verdikkeme wel alsof we afgerekend gaan worden op ons koopgedrag. Mr. Google staat paraat en weet alles van ons. Hoeveel zoetigheid koop je bij Appie? Hoe vaak koop je iets bij de echte groenteboer of slager? Hoeveel vlees eet je als gezin met vijf personen? Te veel, foei het is slecht voor je darmen, je kunt er kanker van krijgen.

Het grote schrikbeeld, het woord dat nog niet zo lang mag worden uitgesproken. Maar het ligt op de loer, net zoals de zorgverzekeringen die de gegevens van Mr. Google opkopen. Eet je niet gezond genoeg en word je ziek, dan kun je fluiten naar je verzekering, want dan zijn ze niet thuis. Dat verzeker ik je.

Wat wijsheid is weet geen mens meer op dit moment. De schijf van vijf dreigt in de ban te raken, de piramide wint terrein. Sonja is gelukkig al in de ban. Net zoals al die andere goeroes die menen te weten wat goed voor je is.

Heb je ergens vet zitten waar je het niet wilt hebben, wil je een platte buik terug van toen je twintig was? Pillen, shakes, druppels, warmtekussentjes of noem maar iets anders op, het is te koop. Het wordt allemaal gekocht maar vraag niet of er schade aan je lijf wordt aangericht.

Bevriezen van vetcellen, nog zoiets. De moderne hype. Maar eerst een intake. Als ze niet kunnen garanderen dát je zult afvallen, bv. doordat je een aandoening hebt, kom je niet in aanmerking voor zo’n vrieskist. Je wordt geweigerd.

Mensen toch, waar zijn we mee bezig, dat vraag ik me echt af. Waar is het gezonde verstand gebleven? Heeft iemand een lampje voor me? Dan kan ik bij de meerderheid goed gaan zoeken, maar ik wil er wel een setje reservebatterijen bij mochten deze, die er nu inzitten, het begeven.

Gewoon gezond nadenken, een boterham met kaas of vlees heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Aardappels, groenten, fruit en matig vlees en je hebt je gezonde verstand gebruikt. Glaasje water erbij en klaar ben je. Eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels, vocht en mineralen: je krijgt het binnen.

Nadenken, dat is het geheim.


Suma

Een oud-docent Gezondheidskunde en Huishoudkunde, Mbo scholen, maar helaas nu in de WAO. Mijn hobby is: schrijven, ik werk aan drie manussen tegelijk. Af en toe een gedicht er tussendoor, heerlijk. Als ik maar op een stoel kan zitten, mijn vingers nog kan gebruiken, blijft mijn hoofd wel werken.

17 reacties

pally · 29 september 2014 op 12:21

Lekker relativerend stuk, wat betreft je ideeën over voeding en diëten, Suma.
En wel schrikken over de informatie die over ons gedeeld wordt, bij ( vooral) belanghebbenden.

  Suma · 29 september 2014 op 14:44

  Pally, eens docent, altijd docent. Het was mijn beroep en de grondbeginselen van een gezonde voeding blijven gewoon bestaan. ook al zijn er allerlei hypes omtrent dit onderwerp. Gezond verstand gebruiken, gewoon nadenken en dat kan hier iedereen best wel. Het heeft nog nooit iemand geschaad. :yes:

Ferrara · 29 september 2014 op 12:27

Eigenlijk zeg je dat we ons gezonde verstand moeten gebruiken. Helemaal mee eens.
De advertenties die ik nu zie rond deze column gaan over tips om af te vallen. En een dieet om prikkelbare darmen tot rust te brengen. Over informatie die gedeeld wordt …

  Suma · 29 september 2014 op 14:43

  Ferrara, ik zie ze ook in beeld. je hoeft ooit maar één keer een dergelijke site aan te klikken en je hebt die hoosbui aan spam iedere keer voor je neus. Jammer maar waar. Bog Brother is watching us.

Frans · 29 september 2014 op 13:13

Zelfs met mijn ongezonde verstand weet ik ook wel dat ik niet moet toegeven aan mijn verlangen naar een biertje. Het is net een uur geweest. Maar ja, als ik dat net met oldies but goodies opzet dan weet ik hoe laat het is. Dan wil ik een beetje net doen of ik een muzikant ben en alcohol helpt de fantasie dan een eind op weg. Eigenlijk zou ik een mooi verhaal over de lotgevallen van onze ouderen na de bezuinigingen moeten schrijven. Ach, dat haalt het toch nooit bij de werkelijke ellende die over ons heen komt en kan ik daar wat aan doen. Laat staan de overheid. De een wast de handen in onschuld omdat het de verantwoordelijkheid van de gemeente is en de gemeente geeft Den Haag de schuld omdat ze minder geld krijgen. En onze ouderen, die kwijnen weg. Afhankelijk van jaren vijftig liefdadigheid. Wat ben ik aan een dansje met een drankje toe. Met mijn moeder van 90. Zag ze nu mijn tranen maar.

Frans · 29 september 2014 op 13:30

Sorry ik liet me wat meeslepen.

Dees · 29 september 2014 op 19:28

Sja, ik weet het niet Suma. Je gaat er van uit dat de oude principes de juiste zijn. Maar de waarheid over voeding is volgens mij dat momenteel eigenlijk niemand echt weet wat de waarheid is.

troubadour · 30 september 2014 op 05:41

Beginnen met een goed ontbijt; volkorensneetje met frikandel en veel curry.

Jay Blue · 30 september 2014 op 08:24

Ik ben dan weer iemand met een uber-gezonde levensstijl die vers biologisch geperste groentesap opteert, geen dierlijke producten in mijn lichaam verteert, überhaupt niets in mijn lijf stop wat in een fabriek is gefabriceerd, want dat wens ik niet voor mijzelf.

Een boterham met kaas of vlees vind ik dan ook allerminst een goede propaganda, aangezien dat ook uit een fabriek komt, waar er allerlei capriolen mee zijn uitgehaald, om het vooral gezond, aantrekkelijk en smaakvol te doen lijken. Ondertussen zit het vol chemicaliën, E-nummers, heeft het een ammoniakbad gepasseerd en is volgepropt met transvetten, dan wel zetmeel om het nog een beetje te laten lijken alsof je volume voor je geld koopt.

Een lachende koe die gedurende haar creperende leven volgepompt is met antibiotica, zodat haar vlees er in ieder geval nog aantrekkelijk uitziet voordat ze naar de slacht gaat en de maden die haar langzaam hebben opgevreten, opgerot zijn voordat het in de gehaktmolen tot mousse wordt gedraaid, dat maakt dat dit een levendige, doch volledig uit de hand lopende discussie kan worden. Wat op zich best geinig is.

Boter, kaas en eieren, jullie zijn verleden tijd.

  Chris · 30 september 2014 op 10:09

  Goede toevoeging. Het plaatst de column in een breder perspectief.

  Suma · 30 september 2014 op 12:58

  Tja, dit is het andere uiterste in mijn beleving. Het kan anders. Uitersten zijn gedoemd te mislukken op een gegeven moment. Het kan wel toevoegen aan een balans, naar elkaar toekomen wat inzichten betreft.
  ?:-) Ik zeg niet dat ik de waarheid in pacht heb, maar mijn gezonde verstand zegt dat we gewoon degelijk en zelfgemaakt voedingsmiddelen kunnen eten. Maak zelf soep van de groenten van de groenteboer, eet niet veel vlees en matig bij alles. Ook met fruit of groenten. Snacken en snoepen kan gerust een keertje als je daarna maar weer terugkeert naar, in mijn ogen, een gezond patroon. :yes:

Jay Blue · 30 september 2014 op 13:39

Even een nuance op je uitspraak: ‘dat is het andere uiterste’. Nee, dat is een (andere) keuze.

In mijn familie bijvoorbeeld komt veel kanker voor en ik kies er voor om zo gezond mogelijk te leven om niet de volgende te zijn. Daarmee ontzeg ik mezelf niets, tegelijk geef ik evenmin aan dat anderen dit ook moeten doen.

Voor jou is dit blijkbaar extreem, voor mij is het een levensstijl.

Wat ik merk is dat mensen gewoontedieren zijn en een angst hebben bij het (o jee) eventueel zouden moeten missen van het kauwen op een stukje kadaver.

Dat alternatieven veelal gezonder, vriendelijker voor het milieu, smakelijker en duurzamer zijn, wint steeds meer terrein (met een reden) maar heeft tegelijk ook nog een lange weg te gaan.

Een schijf van vijf (op zich al een verzinsel) is in mijn beleving zo volledig achterhaald, evenals een eetpatroon blijven volgen omdat je het altijd hebt gedaan.

Er is een befaamde uitspraak dat zegt: als megastallen en slachterijen muren van glas hadden, dan zou geen enkel mens ooit nog een stukje vlees door zijn strot krijgen. (vrije vertaling van Jay Blue in deze). Het gros van de westerse mens kiest er liever voor om dat maar niet te weten, want o jee, stel dat je het aangeleerde stukje vlees zou moeten missen. Of iets in je leven zou moeten veranderen.

Het geheim dat jij ontluikt, is namelijk nog veel groter.

  Chris · 30 september 2014 op 14:55

  wederom, een waardevolle nuancering; ik ben in afwachting van een heuse column van jou over deze materie 😉

Meralixe · 30 september 2014 op 14:10

Hm … gezonde meningsverschillen! :rotfl:

Suma · 30 september 2014 op 21:15

De meningsverschillen worden wel met respect gedeeld. Dat vind ik waardevol. :yes:

Mien · 3 oktober 2014 op 09:17

Het laat veel mensen niet onberoerd. Voeding in combinatie met afvallen. Dit heeft dan meestal betrekking op rondingen die te veel of te ver uitstulpen. Waar ik benieuwd naar ben of er ook gezonde voeding is en of er dieten bestaan die de hersenen van met name boosdoeners laat afvallen. Een gat in de markt!
Goede column. Zet aan tot denken. Zowel voor als na het eten.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder