Net als een groot deel van de Nederlandse bevolking hunker ik naar vroeger, die goeie ouwe tijd, een ander tijdperk, het Gulden tijdperk. Hoorde ik mijn ouders al praten over een ijsje voor 7 cent en een zak drop voor een kwartje of 1, nu lijk ik zelf al wel zo oud, dat ik met weemoed terug kijk naar die bikkelharde Gulden. En hoelang is het nou helemaal geleden? Een jaartje of 6, 7? Precies weten doe ik het niet, maar ik betrap mezelf er nog steeds op dat ik omreken. Vermenigvuldigen met 2 komma nog iets en dan afronden naar boven. Wat zou ik dan willen? Alles weer terugdraaien? Nee natuurlijk niet, want dan wordt alles in guldens gewoon weer duurder, het rekensommetje werkt de andere kant op precies hetzelfde. Dan betaal je uiteindelijk een rijksdaalder om je behoefte te mogen doen in bar, discotheek of evenementenhal. Over een gulden middenweg kan ook al niet meer gesproken worden. Ook dat bestaat niet meer. En een euro middenweg? Dat zal er wel op neer komen dat jij degene bent die het meest toe moet geven.

Maar wat zit ik hier nou te zeiken over deze ouwe koe in de sloot. Laat toch lekker zwemmen, nam ik mezelf voor. Maar dat kan ik niet. Waarom ik dan wel de gulden als munteenheid terug wil?
Omdat ik als dubbeltje geboren ben. Men zei al wel dat ik dan nooit een kwartje zou worden, maar nu hoef ik het niet eens meer te proberen. Want stel nou dat ik een kwartje zou worden? Sinds 31 december kan ik als kwartje zelfs niet eens meer bij het Postkantoor terecht.

Nu pieker ik me dus suf, ik lig er nachten wakker van. Hoe gaat dit ooit goed komen? Wanneer wordt mijn gulden weer een daalder waard? Het heeft geen zin meer, want het kwartje kan en zal nooit meer vallen.

Categorieën: Algemeen

6 reacties

Ronaldjecas · 11 april 2007 op 13:04

Nooit zeker aan gedacht dat je vroeger ook verdiende naar de prijzen in ons land. Veder leuk geschreven column maar dit soort verhalen kennen we nu wel.

arta · 11 april 2007 op 14:52

Het valt ook mij op dat ik voor dingen waar ik zeven jaar geleden één gulden betaalde nu één euro neer moet leggen, terwijl dat met mijn salaris (omgekeerd) absoluut niet zo is.
Enne…dat dubbeltje? Maak daar gewoon een eurodubbeltje van, zelfde woord, dubbele waarde, ben je toch bijna een kwartje geworden! 😉

Leuke column!

SIMBA · 11 april 2007 op 15:26

Altijd leuk, even lekker over de euro zeuren. Ik ben het helemaal met je eens.

KawaSutra · 12 april 2007 op 01:32

[quote]Vermenigvuldigen met 2 komma nog iets en dan afronden naar boven. [/quote]
Knap, als je dat kunt. 😀
Ik denk maar zo, voor een joet zit je goed.

Mup · 12 april 2007 op 16:37

Ik heb hier de mazzel, dat ik in guldens, duppies, kwartjes en zelfs een vierkante stuiver mag betalen, en wat doe ik, ik reken terug in de euro waar ik ook absoluut niet blij mee was,

Groet Mup.

Dees · 13 april 2007 op 07:43

Maar ja, als je nu een eurodubbeltje bent, ben je wel 22,0371 centen waard inmiddels. Dat zou je toch bijna kwartje maken, mochten we ooit nog terugkeren naar het gulden tijdperk.

Leuke twist.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder