[img align=left]http://eeshop.unl.edu/handscan.gif[/img]
Sport? Wie doet dat nou bij Column X? Okee, we typen ons suf op deze site, maar vingertraining, ho maar! Laat staan dat ellebogen een fatsoenlijke warming-up krijgen en de nek een krampwerende massage. Rekken en strekken is uit den boze sinds de BOC een negatief advies gegeven heeft over het gebruik van RSI-WP. Het Ministerie van WVS heeft het advies overgenomen en het gebruik van RSI-WP uitdrukkelijk verboden. Sporten is de remedie. PC-fitness de nieuwe trend. De Bond van Ongezond Computergebruik heeft geadviseerd aan het Ministerie van VWS onmiddellijk een halt toe te roepen aan het gebruik van RSI-WP (Repetitive Strain Injury Warning Programs). RSI-WP staat in Nederland ook wel bekend onder de naam beeldschermtachygrafie. Het is een soort waakhond op je computer die je waarschuwt dat je leidt aan overspannen toetsenaanslag en uitzinnig muismisbruik. Reden tot dit advies was de verontrustende toename van RSI- slachtoffers onder vrachtwagenchauffeurs.

Doorgaans zijn deze sportieve binken niet stuk te krijgen. Maar het veelvuldig raadplegen van de tachograaf, op een onaangenaam repeterende wijze, leidde tot behoorlijk wat uitrekkingen en andere letsels. Dit werd nog eens versterkt door de verslavende uitwerking die van de tachograaf uitging. Vrachtwagenchauffeurs (pioniers op het gebied van ICT; in de jaren 80 waren zij de uitvinders van de beruchte bakkiecommunicatie) integreerden de tachograaf in hun thuisomgeving op de homecomputer. In andere werkbranches deed RSI-WP (onder invloed van Arbowetgeving) ook snel zijn intrede.

Het ging allemaal goed totdat Maurice de (waak) Hondt een significante overeenkomst aantoonde tussen RSI en RSI-WP op het gebied van auto-computer-mutilatie. Dit is een verschijnsel dat voorkomt bij verslaafde computerjunks, waarbij getracht wordt aandacht te krijgen van de omgeving door heel hard het beeldscherm tegen het hoofd te bonken totdat het glas springt. Met de scherven wordt vervolgens getracht ‘MS’ in het voorhoofd te kerven. Kortom RSI en RSI-WP zorgden voor een schrikbarend toenemend aantal auto-computer-mutilatie-slachtoffers.

Tegelijkertijd werd een rapport gepresenteerd door het BOC waarin aangetoond werd dat vrachtwagenchauffeurs veelvuldig lijden aan het syndroom van MS (microsoft). Het syndroom van MS manifesteert zich door het uitzinnig bekrassen van het beeldscherm met de vingernagels wat vervolgens vrij snel overgaat in het likken van het beeldscherm. Maurice noemt dit in zijn interviews steevast het “hond met de blauwe tong” syndroom. Zelf heeft hij ook tijdelijk geleden aan dit syndroom.

De bevindingen van Maurice de Hondt en het BOC hebben het Ministerie van VWS doen besluiten het gebruik van beeldschermtachygrafie te verbieden. Het BOC komt wel met een advies ter vervanging van RSI-WP. Het PC-fitness biedt een redelijk alternatief. PC-fitness is overkomen waaien uit Silicone Valley. Het beste resultaat wordt verkregen door te kiezen voor een woestijnachtige screensaver tijdens deze oefeningen.

1. Nekrekken:
Ga rechtop zitten, trek uw kin in totdat u de spieren aan de bovenkant van uw nek voelt aanspannen. Rol daarbij flink met uw ogen door het zand op uw beeldscherm.
2. Vlinderen:
Vouw uw handen samen achter het hoofd. Druk uw ellebogen eerst naar binnen totdat de punten elkaar raken en duw ze daarna zo ver mogelijk naar achteren. Roep daarbij ‘oeh ah’.
3. Hoofdrollen:
Sluit uw ogen, laat uw hoofd voorover zakken en rol het langzaam en ontspannen van links naar rechts. Deze oefening kunt u ook op de hoedenplank van uw auto doen. Vergeet daarbij niet een blaffend geluid te maken.
4. Openen en sluiten:
Laat uw stoelzitting – indien mogelijk – kantelen en plaats beide voeten stevig op de grond. Leun zoveel mogelijk achteruit en strek beide armen zo ver u kunt, terwijl u uitademt. De handpalmen zijn daarbij naar voren gedraaid. Hou die houding even vast. Leg de handen daarna in de schoot en ontspan. Denk bij deze oefening aan uw geliefde en maak puffende geluiden.
5. Zandloper
Til het beeldscherm met beiden handen 40 cm op en loop heen en weer voor uw bureau/tafel. Probeer daarbij het woestijnzand op uw beeldscherm naar de linker benedenhoek te schudden en vervolgens naar de rechterboven hoek.

Sportmien


Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

2 reacties

Kees Schilder · 29 maart 2003 op 17:05

Dit begint tenminste ergens op te lijken Mientjes. Wellicht kan ik een sportsuggestie toevoegen?
Rijd met je fiets hellingafwaarts en maak een hoofdstand op het zadel.Handen losjes langs het lichaam laten hangen en maak daarbij puffende geluiden.
Denk bij deze oefening dat aan het einde ervan nooit meer belasting hoeft te worden betaald of andere ranzige menselijke activiteiten hoeven worden verricht. 😉

Godspeed · 31 maart 2003 op 08:19

[quote]4. Openen en sluiten:Laat uw stoelzitting – indien mogelijk – kantelen en plaats beide voeten stevig op de grond. Leun zoveel mogelijk achteruit en strek beide armen zo ver u kunt, terwijl u uitademt. De handpalmen zijn daarbij naar voren gedraaid. Hou die houding even vast. Leg de handen daarna in de schoot en ontspan. Denk bij deze oefening aan uw geliefde en maak puffende geluiden.
[/quote]

Mientjes,

Ik heb na deze oefening nu een rode wang die heel erg tintelt, en een heet en nat kruis. 😡

Tijdens de oefening, bij het uitstrekken en het draaien van de handpalmen naar voren, kwam net een van vrouwelijke collega’s met bakje koffie aanlopen.:-?

Bij het draaien van mijn handen had ik haar borsten in de handen, en toen ik ook nog begon te puffen liet zij pardoes de koffie uit haar handen vallen, om mij een klap in het gezicht te verkopen. 😮

Na enige uitleg van mijn kant, heeft zij afgezien van een aanklacht.

Bedankt voor een leuk begin van een nieuwe week.

Godspeed
:pint:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder