“Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!””Nee!” “Ja!” Voor het bovenstaande gesprek mag je een kwartier rekenen. Vervolgens wordt het gesprek natuurlijk nog intelligenter:

“Nietus!” “Wellus!””Neehee!” “Jahaa!” “Niet waar!” “Wel waar!”

Dat gaat dan zo’n tien minuten door.

Zo geschiedde het dinsdag. Zuslief was mijn kamer binnengeglipt en vond mijn laptop zodanig interessant dat deze haar snelle vingers mocht leren kennen. Voor ik het wist stonden er programma’s open die ik nog nooit eerder had gezien en dat stelde me niet geheel gerust. “Laverne, je mag niet aan de computer komen, dat weet jij heel goed!” Waarop dan het lange bovenstaande diepzinnige gesprek volgde.

Met kleine kinderen weet je het werkelijk nooit. Je zou zeggen, als meisje van bijna 17, dat je dan wel een kind van tien jaar jonger aankan, maar schijn bedriegt. De dingen die jij vroeger uitvrat zijn tegenwoordig gigantisch uit de mode en nieuwe trucs verschijnen. Je ligt dus achter en weet niet wat je kunt verwachten. Daar komt bij dat mijn zusje ook nog eens het Syndroom van Down heeft, dus haar hersens werken anders. Heel handig, zo kun je haar van je leven niet aan en heeft zij veel te veel macht. Dingen die ze niet moet leren leert ze en dingen die ze wel moet leren (zich aan regels houden bijvoorbeeld) vergeet ze maar al te graag.

Zo weet ze inmiddels waar de volumeknop van de cd-speler zit en hoe ze daar met een hoge stoel makkelijk bij kan komen. En ook de videorecorder, de dvd-speler, de tv, de computer, de gootsteen, alle kasten en alle lichtknoppen weet ze te vinden.
Voor je het weet ben je arm van de elektriciteitsrekening en de waterkosten lopen ook hoog op als je zusje 5 keer per dag haar tanden poetst.

Maar laat ik het zo zeggen: ze gaat wel heerlijk met haar tijd mee. Ze weet meer van elektronica af dan al mijn grootouders bij elkaar en dat is misschien maar beter ook.

Categorieën: Algemeen

4 reacties

pepe · 8 mei 2007 op 08:59

Isabeau weer een leuk, lief stukje over het dagelijkse leven van jou en je zusje.
Herkenbaar ook voor broertjes, moeders en andere familieleden van kinderen onder de twaalf.

Zo te lezen geniet je er ook wel van, hoewel het niet altijd leuk is zo’n dondersteentje als zusje te hebben.

Mup · 8 mei 2007 op 14:08

[quote]Ze weet meer van elektronica af dan al mijn grootouders bij elkaar en dat is misschien maar beter ook. [/quote]

Klopt, ik leerde het van mijn dochter, grrrrrrrr

Groet Mup.

schoevers · 8 mei 2007 op 16:05

Maakte indruk op mij.
Mooie column, Isabeau!

KawaSutra · 8 mei 2007 op 16:35

Vaak is het zelfs nog lastig overtuigend boos te lijken. En dat hebben ze maar wat snel door!
Leuke column!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder