Een paar dagen terug verscheen op TV een jonge vent die op een vreselijke manier in elkaar geslagen was. Hij was tegen zijn hoofd geschopt omdat hij van iemand houdt. Omdat degene van wie hij houdt ook toevallig een man is. Het is geen incident. Er worden aan de lopende band mensen uitgesloten, gemolesteerd en gedood omdat ze niet in het beperkte hokje passen van het denkvermogen van degenen wie dit doen.

“Kom niet aan onze waarden”, stond er op de protestborden te lezen toen er in Frankrijk gedemonstreerd werd tegen het homohuwelijk. Dit illustreert alleen maar de kortzichtigheid. Er is namelijk geen homoseksuele man of vrouw die een heterostel verbied om te leven zoals ze willen. Zij komen dus helemaal niet aan de waarden van anderen. Omgekeerd wel. Dus mogen hetero’s dan wel de waarden van homo’s plattrappen? Wat is er verkeerd aan liefde tussen twee gelijkwaardigen? Dat je er niet aan moet denken dat die twee seks hebben? Er zijn veel heterostellen waarbij ik die gedachte veel viezer vindt. Van die stellen waarvan je hoopt dat ze de gordijnen stijf dicht doen, de deuren goed vergrendelen en vierentwintig uur in quarantaine gaan voordat ze zich weer in het openbaar vertonen.

Als basis om een ander uit te sluiten omdat hij of zij ‘anders’ is dient vaak een religie. Geen religie uitgezonderd. Wat ik me dan in alle eerlijkheid afvraag is hoe het kan dat je denkt dat je beter bent als je in een god gelooft en daardoor iemands leven mag verpesten of verwoesten. Is het dan nooit in je opgekomen dat de god waar je in gelooft misschien de bedoeling heeft om je uit te dagen om anderen werkelijk te accepteren hoe ze zijn? Om buiten je bekrompen kaders te treden en de ander met open armen te ontvangen ook al beangstigt het je dat de ander niet zo leeft zoals jij?

Mijn kennis van zaken zal ongetwijfeld tekort schieten maar voor zover ik kan bekijken komt één gebod in bijna alle religies terug en dat is:

“Heb u naaste lief gelijk uzelf.”

Dat ik gelukkig een heleboel gelovigen en niet-gelovigen ken die dit gebod werkelijk in praktijk brengen is het lichtpuntje waar ik mijn geloof op baseer. Mijn geloof heet liefde.


Scillie

Het is de kunst jezelf niet als maatstaf te nemen.

12 reacties

Pierken · 17 april 2013 op 18:48

Een mening die vaak verteld is in deze strekking, maar dit kan niet vaak genoeg gezegd worden. Fijn om dit in jouw woorden terug te lezen. Ook fijn om te weten dat bijvoorbeeld het boeddhisme niet als religie wordt aangemerkt.

‘Er is namelijk geen homoseksuele man of vrouw die een heterostel verbied om te leven zoals ze willen.’ Says it all. You can rest your case!

Nachtzuster · 18 april 2013 op 00:15

Goede boodschap breng je hier en helemaal mee eens! Maar vertel eens, waarom zoveel categoriën aangeklikt? Volgens mij voldoet ‘Maatschappij’ hierin prima.

    Scillie · 18 april 2013 op 09:03

    Omdat het volgens mij met al die categorieën raakvlakken heeft. Maar misschien ga ik hiermee onbedoeld tegen de (ongeschreven) regels in?

Fem · 18 april 2013 op 06:29

Mooi betoog met een goede boodschap….
Love is a strong religion!

Mien · 18 april 2013 op 08:08

Ik sluit me aan bij Fem.

Ma3anne · 18 april 2013 op 08:59

Ondanks de serieuze stellingname van dit stukje moest ik hier toch om lachen:
[quote] Van die stellen waarvan je hoopt dat ze de gordijnen stijf dicht doen, de deuren goed vergrendelen en vierentwintig uur in quarantaine gaan voordat ze zich weer in het openbaar vertonen. [/quote]

Ben het met de strekking van je betoog helemaal eens!

Ferrara · 18 april 2013 op 11:47

Eens.

Vraagje, waarom plaats je hier niet vaker? Ben op je site wezen buurten. Kostelijk saunaverhaal.

SIMBA · 18 april 2013 op 16:40

Ik vind het toch wat weinig om maar 1 naaste lief te hebben, dus ik zeg “heb uw naasten lief!” :kissing:

BuddhaWriter · 18 april 2013 op 18:43

Op jouw betoog kan ik alleen maar reageren met ‘amen!’

Het is tevens ook één van de redenen waarom ik tegen religie ben in zijn geheel. God wilt niet dat je hem aanbidt, maar jezelf en je naasten. Geloven is iets voor jezelf. Ergens denk ik stiekem ook dat die homohaters gewoon stik jaloers zijn, jaloers op hun vrije leven. Verschrikkelijk dat het dagelijkse kost is…

Meralixe · 20 april 2013 op 09:13

Ik schreef bijna ‘welkom op column x’ maar U was twee jaar terug al eens aanwezig. Dat mag best wel wat meer zijn hoor. :-))
Over het onderwerp valt natuurlijk veel te zeggen. Ik geloof in een God die ik na veel grondig speurwerk niet altijd goed kan volgen maar ik doe mijn best.
Naast uw bedenkingen over homoseksualiteit waar ik me in een veel te korte reactie niet wil aan wagen heb ik ook nog talrijke vragen over dat grote woord ‘liefde.’
Dat liefde de basis zou moeten zijn voor nieuw leven, bij een erotisch ‘spel’ dat bulkt van egoïsme, maakt het me niet gemakkelijk. ?:-)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder