Toen ik vanochtend opstond voelde ik mij zwaarmoedig. Ik heb de hele nacht liggen woelen en kon ik de slaap niet vatten. Ik mis hem, zelfs na tien jaar mis ik hem nog steeds. Onze gulden, die mooie glimmende piek waarop “God zij met u” fier op de zijkant pronkte. Met weemoed denk ik terug aan die tijd dat je nog lam kon worden in de kroeg voor een geeltje.
Nu nip ik voorzichtig aan mijn derde biertje voor dit bedrag.
Nee, ik weiger om aan al die festiviteiten mee te doen van tien jaar de euro. Maar er gloort hoop, de euro wankelt. Ja zelfs mensen uit de politiek noemen hem openbaar een mislukking. De Grieken dreigen zelfs de euro over de grens te zetten en zoals we allemaal weten, hebben de Grieken hun financiële zaken dik in orde. Eigen munt eerst, hoor ik al roepen.

Hij moet terug, het heitje en de knaak, maar ook het joetje. Het lijkt mij weer zalig om met een vuiniszak vol lires een ijsje in Rome te kopen en je in een Franse supermarkt de blubbers staan rekenen om te kijken hoeveel iets in guldens kost.
Mijn vakantiepret begon al op het GWK.
Een vriendelijke dame die met plezier je meier omwisselde voor peseta’s, dat was pas vakantie gevoel, ik heb er nog plakboeken vol van. Het hele gezin breed lachend op de foto voor het GWK.
En de stress in het buitenland om van het kleine geld af te komen, want kleingeld terug wisselen dat kon niet. Nu betaal ik bijna overal met die chagrijnige euro. Tien jaar bestaat hij nu, maar er is geen muntje met een bijnaam, de stumper. Bij sommige munten heb je een boek nodig om te kijken uit welk land het komt.
Ik ga in Europa alleen nog maar op vakantie naar Engeland, Denemarken of Tsjechie. Die landen zijn nog niet bezet door de euro. Deze landen bieden nog moedig weerstand tegen de overheerser.

De dames en heren in Den Haag zeggen dat de gulden nooit meer terug kan komen. De economie stort dan in, de werkeloosheid gaat stijgen en pensioenpremies gaan onderuit. Heb ik wat gemist, of is de gulden terug?
Laten we nog allemaal één minuutje stilstaan om onze ouwe gulden te herdenken. Tien jaar na dato, dat we een stukje van onze identiteit verloren.

Gelukkig heb ik nog wat oude munten thuis liggen en ga ik vanavond lekker met drie koninginnen naar bed.
Dag heitje, ik mis je.

Wout

Categorieën: Algemeen

11 reacties

Marja · 22 januari 2012 op 14:04

Leuke column. Maar voor mij hoeft de euro niet weg. Ik ben er eindelijk een beetje aan gewend.

LouisP · 22 januari 2012 op 14:11

Origineel!
en dit is een mooie zeg!

Tien jaar bestaat hij nu, maar er is geen muntje met een bijnaam, de stumper. Bij sommige munten heb je een boek nodig om te kijken uit welk land het komt.

leuk!

DACS1973 · 22 januari 2012 op 15:04

Eén troost voor je: op het 2-eurostuk staat ook ‘God zij met ons”.

Libelle · 23 januari 2012 op 06:16

Goed geschreven. De propagandamachine draait op volle toeren om de euro de hemel in te prijzen.
Nog even 7 miljard extra bezuinigen en we zijn er al…Politici beseffen niet, dat ze geen achterban meer hebben.

Harrie · 23 januari 2012 op 12:10

Ik ben meer voor ruilhandel. Als er maar betaald wordt. Leuke column.

arta · 23 januari 2012 op 12:40

Ik ruil met Harry mee! 😀

Grappig stuk, dit, Wout!

Wout · 23 januari 2012 op 13:08

Bedankt voor jullie leuke reacties.

Groetjes

Wout

pally · 24 januari 2012 op 10:03

Heel originele benadering van euro en gulden. En ja, ik deel jouw nostalgisch gevoel wel een beetje. Had ik nog maar een ‘rooie rug’liggen of een ‘riks’of een duppie…

groet van pally

Mien · 25 januari 2012 op 23:49

Leuke column.

Politie

Boukje · 26 januari 2012 op 14:10

Een vette kip voor een leuk artikeltje? 😀

Fem · 26 januari 2012 op 17:54

Vergeet die fraaie briefjes niet… De vuurtoren en de snip *zucht*

Leuk!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder