Eindelijk, eindelijk na weken oefenen mag ze dansen.

Dansen op het bal. Haar lichaam laten leiden door de armen en voeten van Frederick. In zijn  donkerbruine ogen kijken en de zoete woordjes willen horen. Maanden hebben ze samen geoefend in ‘s-Gravenhage bij ‘Juffrouw V. van den Bergh’, dansschool voor jongeren uit welgestelde families. Aanmelden op afspraak, staat er in sierlijk letters gegraveerd in de koperen  plaat naast de bel. Maar vanavond ‘Het Bal der Debutanten’, Slot Schloßburg in Wenen.  Het Wenen van Sissi en Sacher torte.  Ze kijkt in de spiegel en een glimlach verschijnt.  ‘Mijn prinsesje is prinses geworden’, vertelt papa aan iedereen die op bezoek komt. Jeanne, lieve Jeanne! 18 jaar!

Mama en papa komen ook kijken net zoals zoveel anderen. Ze draait zich om en lacht weer. Wat een schitterende lange jurk heeft ze gekregen. Roomwit van kleur en zijde.  De décolleté met daaronder een ‘push up’ bh zal de ogen van de andere dansers licht prikkelen. Op haar gezicht heeft Geraldine een dun laagje gezichtscrême aangebracht. Maar Geraldine, de lieverd die blijft thuis in Voorhout.

Haar baljurk gemaakt door  MadameTrezanne van ‘Maison de Haute  Couture’ in Parijs. Parijs, daar wil ik graag wonen. Ja, dat was een  aangenaam en fijn verblijf in Het Ritz hotel. Mama, Geraldine en ik 14 dagen in de lichtstad.  En Papa? Papa was op reis met zijn assistente.

Haar handtasje is gemaakt van leer en voorzien van een gouden sluiting met parelmoer. Een dun gouden ketting om haar hals. Erfstuk van haar oma.

Ze denkt aan Frederick. Aan zijn arm zal ze vanavond de zaal met alle andere debutanten binnen treden. Een stem ‘Jeanne, kom je ook naar beneden. De auto staat voor de deur, we moeten nu echt gaan. Nog eventjes mam, nog even.

Oma, oma… Ze opent haar ogen en Sophie, haar kleindochter fluistert in haar rechteroor: ‘lieve Oma, gefeliciteerd met uw 100e verjaardag. De burgemeester komt zo op bezoek!’.


Nummer 22

Verwarde, inmiddels (na alle jaren hiervoor) Anno 2022- Juli 3 minder verward, en mede oprichter van het Absurdistisch Verbond met als mede lid en co oprichter Kees Schilder "Paco Painter"en zijn andere alter ego's. (De inmiddels emeritus) Prof.dr.mr.ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoeks Instituut Leijdecker waarnemer, beschouwer en publicist over maatschappelijke ontwikkelingen met een knipoog. Een flinke knipoog! Reiziger over onze aarde (4 x helemaal rond ) kijker en luisteraar naar anderen. Eigenlijk, de Eigenheimer onder de eigenheimers, maar dat alles geheel terzijde.

14 reacties

Esther Suzanna · 4 mei 2018 op 17:22

Mooiiii!!!

  Nummer 22 · 4 mei 2018 op 17:24

  Dankjewel?

   Esther Suzanna · 4 mei 2018 op 20:43

   Ik lees nu Hotel Sacher, heel mooi en passend bij jouw column. Hoe kwam je hierop? Echt een juweel. 🙂

    Nummer 22 · 5 mei 2018 op 09:21

    Dremel is de concurrent van Sacher. Wenen was voor mij om de hoek van Sacher en oh oh wat waren(..) die Torte süß..

Mien · 4 mei 2018 op 18:16

Ik zie ze voor me. Krijg ze niet meer weg. ?

Arta · 4 mei 2018 op 19:46

Een beetje warrig, maar al lezende vallen bij mij de kwartjes.
Mooie sfeer zet je neer!

emaessen · 4 mei 2018 op 20:55

Bericht succesvol verwijderd door redactie
Gebruiker één week geblokkeerd van ColumnX door redactie

Karen.2.0 · 4 mei 2018 op 22:28

Wat een twist, 22! Mooi, klein, sfeervol en helemaal op z’n jouws 😉

  Nummer 22 · 5 mei 2018 op 09:23

  Dank..dank. Wenen is ook de stad van Freud en de Lippzaners,om maar 2 te noemen.

Namol · 4 mei 2018 op 22:36

Mooi en een onverwachte twist want dat einde had ik niet aan zien komen! Maar wel hartverwarmend mooi.

  Nummer 22 · 5 mei 2018 op 09:26

  Namol. Hartverwarmend net zoals de andere reacties (minus die ene dat geen reactie is)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder