Bij ons thuis op de boerderij viel vroeger altijd wel iets te sleutelen. Was het niet aan een fiets, een brommer, een solex of tractor, dan wel aan de auto. Mijn broer heeft er zelfs zijn beroep van gemaakt. Van mijn vader hebben we ook wel eens gezegd, dat hij wellicht meer monteur dan boer was. Altijd lag hij in de werkplaats te sleutelen, en fabriceerde daar van alles in elkaar. Van een oude wasmachinemotor en een metalen melkkrat bouwde hij eens een grasmaaimachientje. Maait als de sodemieter, zei hij. Daarmee konden we het grote gazon voor het huis kort houden, zei hij. Dat lieten wij ons geen twee keer zeggen, maar mijn broer trok aan het langste eind. Hij mocht gelijk met het machine aan de slag.

De demonstratie ging goed, het ding maaide als de sodemieter! Tot mijn broer per ongeluk over mijn vaders voet maaide. Diens klomp én grote teen middendoor! Zijn teen hing open gelijk een eendenbek. Dagen in het ziekenhuis gelegen en daarna werden er meteen extra beschermkappen aan de zijkanten van de grasmaaier gelast.

Ja, ik zeg het; bij ons op de boerderij gebeurde altijd wel iets.

Categorieën: Algemeen

G.van Stipdonk

Gerard van Stipdonk. Mijn motto: Wie schrijft die blijft.

5 reacties

Nummer 22 · 21 mei 2020 op 09:32

Moo en herkenbaar! Bij ons op de boerderij..ik bedoel toen mijn lief daar nog woonde en ik daarna hwt boerenleven leerde kennen ‘ zo he kan de tractor rijden, doe jij het land even..’ bijna 100 hectare grond, een deel gepacht. Ze zijn dood de ouders van mijn lief, de boerderij verkocht, nu een zorgboederij met theetuin, biologische groenten en fruit verkoop, restaurantje op de deel en gerund door verstandelijke beperkten etc. Boerderij was sinds 1880 in de familie.. en er is nog 1 boer over.. met 200 drooggelegde koeien en 3 gigantische tractoren. Kost dat vroeg ik toen hij deze net gekocht had. Zo zo en per stuk. Wat is de rente van de bank?Wij boeren lenen niets, wat je niet hebt kan je niet uitgeven! ‘Bij ons op de boerderij’ het opende bij mij van Stipdonk direct zoveel luiken!

    G.van Stipdonk · 21 mei 2020 op 15:55

    Honderd hectare, goeiendag! Bij ons was het iets van dertig, geloof ik. Maar het was wel een gemengd bedrijf; varkens, koeien en in een later stadium asperges. Mijn vader heeft alles bij elkaar in totaal drie tractors versleten. De eerste een Massey Ferguson (direct aangeschaft nadat ik bijna door toedoen van ons trekpaard was verongelukt) een Ford en tenslotte een Landini. Dankjewel voor deze reactie en eigen inkijk.

van Gellekom · 21 mei 2020 op 10:52

Je schrijft lekker van Stipdonk

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder