De hele week werden we er al lekker mee gemaakt door de weermannen en -vrouwen. Er zat een heerlijk lenteweekend aan te komen. Zaterdag zou het al mooi zijn met zon en zacht weer, maar zondag zou een toppertje worden. 14 graden, misschien wel 15, en dat in februari. De dagen erna beloofden ze er nog een graadje bovenop. 16 in het zuiden! We zaten geramd voor het weekend. Toen het weekend voor de deur stond en de strandstoelen van zolder gehaald waren, bleek er een klein kinkje in de kabel gekomen te zijn. We moesten niet teveel op zaterdag rekenen, weinig zon en misschien zelfs wat regen. Maar van Erwin, Helga, Marjon, Margot, Peter mochten we met een gerust hart alle kaarten op zondag zetten. De deskundigen waren het roerend met elkaar eens: zon en warmte!

Zaterdags voegden ze er langs de neus weg aan toe dat we niet moesten schrikken als er zondagochtend nog wat bewolking hing, dat ging echt helemaal goed komen en ruim op tijd. Echt waar, niets aan de hand! Zondagochtend hing er een loodzware grijze lucht boven het hele land. Maar al die dikke wolken zouden binnen de kortste keren als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zondag half 1 ’s middags, een juichende Erwin Krol op de radio. Aan de kust was een opklaring gesignaleerd en ook in het uiterste puntje van zuid Limburg kwam de zon er voorzichtig door. Vanuit het westen en vanuit het zuiden zou de zon de wolken in de tang nemen.

Waar ik woon, ongeveer 50 kilometer van de kust, verschenen tegen half 2 de eerste minuscule blauwe plekjes tussen het grijs. Half 3, de zon kreeg nu eindelijk de overhand over de wolken die het nog steeds niet helemaal opgaven. Helaas was de zon te laat om de temperatuur naar de beloofde lentewaarden te helpen. Ik had nog geluk, in het oosten moesten ze nog veel langer op de zon wachten. 4 uur, de zon werd steeds wateriger door nieuwe wolken die ervoor schoven. Die waren wel ruim op tijd. Ze kondigden de regen aan die later in de avond zou vallen. Die was ook aangekondigd maar wat zou dat na een prachtige lentedag? Waar het 16 graden had moeten worden, bleef de temperatuur bij 13 steken en waar 12 was beloofd hield het bij 9 op. ’s Avonds in het 8 uur journaal. Ik verwachtte een Erwin Kroll die met hangende pootjes zijn excuus zou maken. Hij liet een foto met zon zien, gemaakt aan de kust. “Prachtige dag” zei Erwin.

Weerman of -vrouw zijn, het is een hondenbaan. Zelfs als ze het bij het rechte eind hebben, mankeert er altijd wel een graadje, een wolkje, een drupje of een windvlaagje aan. Dat ze niet voor het miniemste missertje door het stof gaan, ik kan het me voorstellen. Ongelijk hebben is niet leuk, het toegeven is nog minder leuk. Daar kunnen wij ook van meepraten, we zijn tenslotte allemaal verkeersdeelnemers. Als iemand boos wordt omdat we geen voorrang geven, dan zeggen we liever “doe effe rustig” dan “sorry”. Scholieren die met zijn drieën naast elkaar fietsen zijn zwaar beledigd als ze opzij getoeterd moeten worden. En wandelaars op een fietspad gaan mopperend en sputterend uit de weg voor een fietser. Maar als verkeersdeelnemers zijn wij met zijn allen slechts amateur-miskleuners. Weerlieden zijn beroeps. Het zou in hun opleiding moeten zitten om met de billen bloot te gaan als ze er echt faliekant naast zitten. Maar Erwin loog als een jongetje dat met chocoladevlekken op zijn handen en zijn gezicht, ontkent een reep te hebben gepikt.

Categorieën: Actualiteiten

17 reacties

WritersBlocq · 28 februari 2008 op 09:10

[quote]Weerman of -vrouw zijn, het is een hondenbaan. [/quote]
Komt door het hondenweer.

IJzersterke column weer Maurits, supergoed geschreven. Krijg er meer inspiratie van dan van het weer!
Groetje, Pauline.

Mosje · 28 februari 2008 op 09:27

Beste Mmmauritz, jij had natuurlijk graag mmmooie mmmeisjes gezien, in mmminuscule mmmonokini’tjes. Mmmaar joh, dat komt wel in mmmei.

Witteflits · 28 februari 2008 op 09:46

Lekker geschreven en een overzichteljike opbouw vind ik! Het onderwerp vind ik persoonlijk wat 13 in een dozijn en de vergelijking met ons als vekreersdeelnemers niet echt sterk. Overigens hebben we in het Zuiden gemiddeld maar twee a drie dagen per jaar GEEN zon…. 😎

Anne · 28 februari 2008 op 10:19

Succesvol verhaal!!

Maurits · 28 februari 2008 op 10:43

Beste Mosje, Ik voel je wanhoop, bij elke column van mij begin je over die mooie meisjes. Maar ik beloof je, over die mooie meisjes ga ik het heus wel weer hebben. Tot die tijd moet je het met je eigen fantasie doen. Dus doe voorlopig nog een beetje extra je best, de redding is nabij 😉

[quote]Overigens hebben we in het Zuiden gemiddeld maar twee a drie dagen per jaar GEEN zon….[/quote]
Beste Witteflits, ik weet toevallig dat dat niet waar is, ik weet heel veel van het weer, ook over het zuiden van het land :toeter:

Neuskleuter · 28 februari 2008 op 10:51

Lekker zeiken over het onderwerp dat Nederland het meeste bezig houdt, haha. Maar ik denk niet dat Erwin loog… Volgens mij was hij zelf heilig overtuigd van zijn eigen gelijk 😉

trawant · 28 februari 2008 op 11:45

Twee extra redenen waarom ik niet meer naar Erwin kan kijken zonder onbedaarlijk in de lach te schieten.
– de intonatie en het woordgebruik. Hij spreekt ons toe als voorleesvader op een peutermiddag in de dorspbiblio. ‘Nou vooruit een enkele drup kan ik niet helemaal uitsluiten’..
– Die kale plek, omzoomd door de laatste krullen.
En dat eenzame triestige kuifje voorop.
Sinds ik dat stukje bloot voor het eerst associeerde met de laatste fase van een geboorte
waarbij de nieuwe werelburger zich naar buiten perst hoor ik al helemáál niet meer wat ie zegt.

Lekker onderwerp he Maurits, dat weer..Leuk stukje..

Neuskleuter · 28 februari 2008 op 11:49

Trawant! 😆
Ik heb ook altijd zo’n oogjes dicht en snaveltjes toe idee bij hem!

Siebe · 28 februari 2008 op 18:39

Toch wel weer knap, om van zo’n Hollands uitgekauwd onderwerp een column te maken. Ik vind hem leuk. De vergelijking amateur vs. beroeps is m.i. zeer terecht. Met gewoon elke dag een weeralarm kan niemand je er van beschuldigen die ene keer niet gewaarschuwd te hebben. En mooi weer aankondigen zal wel een heel dankbare taak zijn na een kwakkelwinter. Te eager denk ik.

@Trawant:
Bij het NOS-weer in het algemeen en Krol in het bijzonder, voel ik me altijd aangesproken als een tweede- of derderangs randdebiel die een zonnestraal niet van een bliksemflits kan onderscheiden, een regenbui niet van een mistbank, de zon niet van de maan, een wolk niet van een lucht. Ik stel voor die Erwin Krol eens met zo’n meteorologische ballon mee omhoog te laten varen en hem dan eens per week verslag uit te laten brengen. Zien we dan weer eens wie zich de derderangs randdebiel voelt.

Nah, genoeg.

gr
s

Mosje · 28 februari 2008 op 19:26

Zeg Siebe, hoe heet ook alweer die Friese kluitenduiker die het weer presenteert bij Hart van Nederland?

arta · 28 februari 2008 op 19:43

Goede column!
Ik kijk het weer al jaren in de ochtend vanuit mijn slaapkamerraam, daar heb ik geen Erwin voor nodig. Ik heb ook maar drie categoriën: Shit! Mwoah!, en Wow! Werkt als een trein. 😀

Li · 28 februari 2008 op 20:00

Lekker leesbare column weer!
Zelf moet ik altijd vreselijk lachen als er weer een rukoortje aan zit te komen. Dan zijn die weermannen en -vrouwen zo opgewonden 😀

Li

Siebe · 28 februari 2008 op 20:31

Mosje, Hart van Nederland? Dat zegt me zo even niks. Is dat toevallig dat programma waar die Friese kluitenduiker het weer presenteert?

trawant · 28 februari 2008 op 20:34

Dat is Piet Paulusma heren..
( sorry dat ik ’t weet… :oeps: )

Maurits · 28 februari 2008 op 21:48

[quote]ik denk niet dat Erwin loog… Volgens mij was hij zelf heilig overtuigd van zijn eigen gelijk [/quote]
Dat zijn de gevaarlijkste leugens. Het ultieme bedrog is zelfbedrog!

pally · 28 februari 2008 op 22:02

Soms lijkt het of het mooi weer wordt, Maurits, echt waar. Dat noemen ze weerschijn. 😀
hele leuke column!

groet van Pally

KawaSutra · 1 maart 2008 op 01:28

Je commentaar is weer niet van de lucht Maurits, of juist wel? 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder