Hét nieuws van de dag: er hoeven slechts negentien (!) in plaats van de eerder genoemde zesentwintig gevangenissen dicht.

Wow! Ik val bijna van mijn stoel als ik dit hoor. Nee, niet van blijdschap, maar van ongeloof. Helemaal als ik even later hoor dat er een geheel nieuwe gevangenis in Zaanstad gebouwd moet worden. Hoezo nieuwe gevangenis? Mijn mond valt wat verder open.

Ik bedoel, ik ben natuurlijk geen politicus, die deels op mijn kosten heeft doorgestudeerd. Verre van dat, maar ik heb wel gezond verstand, waarover ik, geheel gratis overigens, beschik. Was het onderwerp niet dat er gevangenissen dicht moeten vanwege ‘bezuinigingen’? Waarom dan een geheel nieuw complex bouwen, met de daarbij behorende kosten? Beraamde kosten die – leerden ons de ervaring – hoogstwaarschijnlijk uiteindelijk vele miljoenen hoger uit zullen vallen. Volgens Teeven, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, is een nieuwe gevangenis en ik citeer: ‘gewoon nodig in Noord Holland’.

‘Gewoon nodig’. Deze woorden dreunen nog lang door in mijn hoofd. Hoezo ‘gewoon nodig’? Er worden gevangenissen gesloten, ook in Noord Holland en tegelijkertijd moet er een nieuwe gevangenis bijkomen. Waarom niet één of meerdere gevangenissen meer open houden? Een logische vraag van iemand uit het gewone gepeupel. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te beseffen dat er daarmee nog meer banen worden gespaard. De kloof tussen het volk en degenen die wij onze volksvertegenwoordigers noemen wordt almaar groter. Ik durf zelfs te verkondigen dat we een andere naam voor volksvertegenwoordiger mogen gaan zoeken. Iets in de trant van ‘volksverlakker’ of ‘veelbelover’.

Ik begrijp overigens niet waarom we in Nederland gaan bezuinigen op gevangenissen. Is de criminaliteit opeens minder geworden? Dat kan ik me niet voorstellen. De kranten en het journaal vertellen ons anders. In eerste aanleg had Teeven het lumineuze idee om echte celstraf te vervangen door de enkelband. Ik hoor de criminelen al morren: ‘verrek, nou moeten we ons luxe hotel uit en naar huis’.

Een gevangenis in Nederland staat gelijk aan een luxe 5-sterren verblijf. Verander daar maar eens iets aan meneertje staatssecretaris. Een gevangenis zou potentiële criminelen juist af moeten schrikken. Keiharde britsen van stro, water en brood. Een crimineel heeft in mijn beleving alle rechten op extra’s verknald. Heeft als het ware gedurende zijn straf even geen rechten meer. Maar in werkelijkheid pamperen we de ‘arme’ crimineel.

Afijn, de enkelband is van de baan. Teeven schuift met zijn miljoenen tussen de onderlinge gevangenissen om vervolgens crimineel Nederland te verblijden met de bouw van een nieuwe, uiteraard aan niets ontbrekende, gevangenis. Weg bespaarde miljoenen. Weg laatste restje hoop en vertrouwen in onze politiek. Ik stel voor dat we weer ouderwets op de markt met rotte eieren en tomaten naar criminelen mogen gooien. Even alle frustratie eruit. Dan moet ik wel op tijd vertrekken, want ik voorspel een grote drukte.

Of nog een oplossing: we geven alle recidiverende criminelen een enkele trip naar een nieuwe planeet in de ruimte: Criminalië.


irma1969

Veelzijdig, ik wil niet in een hokje geplaatst worden. Turkije-gek, ben bezig de taal te leren en geloof me, dat is moeilijk. Gek op schrijven. Dat is begonnen in 2011, toen ik met mijn autobiografie (Ontheemd - Irma Puschnigg) ben begonnen. In 2012 is dit boek uitgekomen. Schrijf gedichten, korte verhalen en columns, heb mijn eigen blog. Grote wens: schrijven van een reisblog.

7 reacties

Meralixe · 20 juni 2013 op 13:49

Welkom op column x !
Van uit Vlaanderen volg ik de Nederlandse politiek nauwelijks maar kan U wel vertellen dat wij een gevangenis in Tilburg afhuren. Ik wil het niet weten wat dat kost voor onze (brave) belastingbetalers.

Dat was het bloemetje. :rose:

En nu de pot: Ik had bij het lezen soms het gevoel dat de column, door de ene keer af te geven op de politici en de andere keer de gevangenen fixeren en dan toch nog maar even door te gaan richting politici, een beetje onzeker over kwam.

    irma1969 · 20 juni 2013 op 13:58

    Bedankt voor je bloemetje Meralixe! Ik ben niet onzeker qua onderwerp, wel ben ik het met je eens dat ik wellicht twee verschillende columns ervan had kunnen maken.

    Meralixe · 20 juni 2013 op 15:22

    En… Alvorens ik hier nogmaals gepakt wordt op schrijffouten…. Bij ‘fixeren’ bedoelde ik wel viseren, van het op iemand gemunt hebben. :inlove:

Harrie · 20 juni 2013 op 14:26

Ben benieuwd welke cel binnen de politiek dit doorgedrukt heeft? Was het een duurzame, een linkse, rechtse of gewoon een ijzeren uit het midden. Ik ben voorstander van het opnieuw inzetten van kerkers. Kunnen we misschien gelijk iets doen met al die lege kerken. Welkom op CX een tot de verbeelding sprekende column en erg actueel. Groetjes, Harrie

Libelle · 20 juni 2013 op 15:12

Zo heeft een ieder zijn reden om zijn laatste vertrouwen in de politiek op te zeggen. Qua inhoud ben ik het eens met de mening van Meralixe en jouw antwoord daarop.
Hier en daar vind ik de overdrijvingen, die overigens goed in een column passen, wat zwaar afgezet tegen de impact van deze kostenpost.
Ben blij met jouw komst naar CX.

Nachtzuster · 20 juni 2013 op 21:15

Dat gevangenissen vergeleken worden met een vijf sterren verblijf hoor je wel vaker, maar is natuurlijk zwaar overtrokken. Net zoals het feit dat verpleeghuisbewoners het slechter hebben dan gedetineerden. Het hangt van het gepleegde delict af welke privileges je krijgt, maar je vrijheid/ privacy is wel weg natuurlijk. Je hebt wel een goed punt met je vraag waarom enerzijds gevangenissen sluiten en anderzijds een hoop geld uit gegeven wordt voor de bouw van een nieuwe. Dat begrijp ik ook niet. Goed geschreven en welkom hier!

Sagita · 20 juni 2013 op 21:43

Mooi hoor! En precies als ik er aan toe ben om een zwaar misdrijf te plegen zodat ik in de luxe van een gevangenis mag wonen en niet veroordeeld tot een plaatsje in een verzorgingshuis, precies dan gaan ze de gevangenissen sluiten! Tja soms zit het mee, soms tegen.
Welkom hier!
groet Sa!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder