Daar staat de pastoor in zijn kazuifel met aan zijn zijde 2 koorknapen, de ene met het wijwatervat, de andere met de kwast, de derde met niets.
De processie in het dorp zou het schuttersfestijn en kermis feestelijk openen. Daarbij hoort het wijwatervat en de in wijwater gedoopte kwast rondzwaaiend als het zegen ritueel. Ik heb niets met de religieuze uitingen en speciaal nu morgen in de regionale krant een onthulling zal plaatsvinden dat dit dorp met ruim achthonderd inwoners zal verbijsteren.
Hun pastoor, nee dat kan niet waar zijn. Op het plein voor de kerk wordt, gefluisterd en overmatig “ik vertrouwde hem al jaren niet“ geroddeld.

Ik ben geen dorpsgenoot, geen katholiek maar slechts een journalist, een voorbijganger

De aankomende drie dagen zullen leden van de schutterij proberen de kop van de houten vogel te schieten om zo tot schutterskoning of koningin te worden gekroond.
Maar morgen zal het anders zijn.

De pastor JdD (62) zal worden opgepakt en in verzekerde bewaring worden gesteld. Dit oppakken zal tijdens de ochtendmis in de dorpskerk plaatsvinden.

De kerk zit tijdens deze schuttersfestijn dagen en kermis altijd vol. De mis is een verplichting voor alle inwoners. Katholiek of niet, hostie of niet, iedereen kwam.

En…..de kop van de houten vogel zal dit jaar niet worden geschoten!

Categorieën: AlgemeenFictie

Nummer 22

Verwarde Oprichter van het Absurdisch Verbond met als mede lid en co oprichter Kees Schilder "Paco Painter"en zijn andere alter ego's. Prof.dr.mr.ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoeks Instituut Leijdecker waarnemer, beschouwer en publicist over maatschappelijke ontwikkelingen met een knipoog. Een flinke knipoog! Reiziger over onze aarde, kijker en luisteraar naar amderen.

2 reacties

Tim uut Kwedamme · 2 juni 2019 op 07:24

Was een heerlijke column over te lezen. Het heeft wat kneuterigs. Dus past helemaal bij Nederland! Ik neem symbolisch mijn pet voor je af voor deze column. .

Geef een reactie