Het menselijke brein is een vreemd vernuftig instrument dat, hoewel al eeuwen bestudeerd, zijn geheimen nooit prijs zal geven. Het is in staat ons de mooiste en tevens pijnlijkste momenten te laten ervaren, zonder duidelijk herkenbare afbakening, van waar het één begint en het ander eindigt.
De aansturing van deze grijze massa geschied voor het grootste deel door de eigenaar zelf, maar is het tevens niet een feit dat ons brein, ingegeven door een zelflerend vermogen, ons zo nu en dan buiten spel zet bij het nemen van beslissingen? Hoe anders kan een, bij vrijwel ieder mens aanwezig, zeer selectief geheugen verklaard worden. Wij ervaren allemaal prikkels van buitenaf, en slaan in ons gehele leven miljoenen visuele beelden op in ons geheugen, als foto’s in een ouderwets fotoboek. Waarom kan dan echter dezelfde gebeurtenis, bij de ene persoon een onuitwisbare indruk achterlaten, en bij de ander slechts een stoffige foto op een achteraf plankje in de verste uithoek van zijn geheugen.

Waarom laat een vluchtig ervaren affaire soms een diepere indruk achter dan een solide relatie die jaren van je leven beslagen heeft? Was dit door de intense passie van het moment, of is het zo dat iets wat als vertrouwd voelt en ervaren wordt, automatisch wordt gearchiveerd en afgesloten omdat die emoties niet als heftig worden ervaren?
Als mens hebben we allemaal één of meerdere partners in ons leven, maar waarom kan je van de ene persoon, zelfs na jaren nog, de geur en lach visualiseren of het gisteren was, terwijl de ander als sneeuw voor de zon uit ons inlevingsvermogen is verbannen.

Komt dit selectieve geheugen slechts door de pijn barrière die wij voor onszelf opwerpen, om zo met voor onszelf minder prettige herinneringen om te gaan, of heeft dit als oorzaak dat ons brein zelfregulerend is en derhalve slechts opslaat wat het wil opslaan? En moeten we hieruit dan automatisch concluderen dat van twee, als uitermate prettig ervaren herinneringen, de bovenliggende de meeste prikkels heeft gegeven aan ons brein?

Ons brein zal tot in de lengte der jaren een doolhof van mysteries opleveren, en misschien is dit ook wel goed, want met hetgeen de mens zich nu al aangeleerd heeft, is een laatste restje onzekerheid over ons eigen functioneren, de puzzel die ons aan het denken houd.

Categorieën: Algemeen

Chucky

Ik probeer CreaBea bezig te zijn door af en toe wat letters aan het "papier" toe te vertrouwen en wat te tekenen en schilderen. In al mijn bescheidenheid erken ik niet de beste schrijver te zijn, maar wel altijd een boodschap in mijn verzinsels te stoppen.

13 reacties

Mien · 16 mei 2012 op 09:38

Pas wel op met wat je allemaal in je brein propt.
Op late leeftijd trekt alles nog een keer aan je voorbij.
Dan gaan er deuren open waarvan je nu hoopt dat ze voor altijd dicht blijven.
Je kunt je natuurlijk ook laten verrassen door je eigen selectie.
Kortom, Het leven zit vol verrassingen, all the way.

Mien jong fruit

arta · 16 mei 2012 op 09:56

Chucky, minder formeel geschreven lezen jouw stukken veel lekkerder.
Dit is een originele overpeinzing. Opvallend inderdaad hoe, aan de hand van eigen ervaringen, situaties totaal verschillend beleefd worden.

Toch ook een opbouwend puntje: Er staan wat d/t-dingetjes in en in meerdere woorden staat een spatie (bijv. pijn barrière), terwijl ze aan elkaar geschreven dienen te worden. Word haalt dit er niet uit, weet ik, maar misschien iets om op te letten de volgende keer.

Chucky · 16 mei 2012 op 10:35

Zal er op letten Arta want zoals door jou al gezegd haalt word er niet alles uit 😉

pally · 16 mei 2012 op 10:39

Interessante overweging.
Goed geschreven. Over de fouten heeft Arta het al gehad.
Laat hem even nakijken voor je instuurt: bijv. door iemand die beter in spelling is en slechter in schrijven. 😉

groet van pally

Sagita · 16 mei 2012 op 11:06

Interessant onderwerp.Jammer dat je vooral veel vragen opwerpt, maar uiteindelijk weinig antwoorden geeft.

Chucky · 16 mei 2012 op 11:27

Misschien omdat ik zelf de antwoorden ook niet heb ?

Libelle · 16 mei 2012 op 11:54

Ik dacht net voor de vijf en dertig duizend driehonderd een en twintigste keer aan een mooi meisje, dat ik op mijn zestiende zag. Het is net of ze elke keer mooier wordt.

Frans · 16 mei 2012 op 12:26

Ik hoop dat ik wat kortstondige hartstochtelijke affaires ben vergeten. Zo kan ik me met de gedachte troosten dat ik er tenminste een paar heb gehad.

Ferrara · 16 mei 2012 op 13:29

Ik heb altijd gedacht dat het brein ons aanstuurt en niet andersom. Mysterieus is het zeker.

Harrie · 16 mei 2012 op 15:06

En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle stimulerende middelen die ons brein beinvloeden. Alcohol, theeine, caffeine, pillekes, paddos en ander snoepgoed. Daarvan ga je pas echt zweven. Bij intensief gebruik. :hammer:

LouisP · 16 mei 2012 op 19:25

Da’s zo raar. Ondanks dat het een interessant onderwerp is, komt het zo saai over. Ik voel niks van het gevoel van de auteur, en misschien is dat juist wel goed. Het lijkt overgeschreven maar dan met foutjes erin. Alsof die schrijffoutjes niet horen bij dit onderwerp, ‘k weet niet. Mooi onderwerp maar totaal geen gevoel.

Chucky · 24 mei 2012 op 18:16

Dat gevoel kan ik je helaas niet geven Louis

gast · 12 juli 2012 op 11:48

[url=http://www.cookdress.net/]dresses for bridesmaid[/url] [url=http://www.hilingerie.com/]online sexy lingerie[/url]. online sexy lingerie A trip to the Washington [url=http://www.frommarket.com/]short summer dresses[/url]. short summer dresses D.C. [url=http://www.hilingerie.com/]online sexy lingerie[/url]. online sexy lingerie [url=http://www.casedress.net/]bridesmaid prom dresses[/url]. bridesmaid prom dresses [url=http://www.hilingerie.com/]online sexy lingerie[/url]. online sexy lingerie [url=http://www.barlingerie.com/]lingerie plus sizes[/url]. lingerie plus sizes Temple and a broken locker teach powerful lesson about prayer
Viewers react to Elder Holland’s testimony and explanation the Book of Mormon A wedding day is one of the most important days in a bride&#8217 [url=http://www.hilingerie.com/]online sexy lingerie[/url]. online sexy lingerie s life. We&#8217 [url=http://www.casedress.net/]bridesmaid prom dresses[/url]. bridesmaid prom dresses ve seen the movies watched the celebrities. Immaculately coiffed with impeccable makeup [url=http://www.barlingerie.com/]lingerie plus sizes[/url]. lingerie plus sizes the bride floats down the aisle in a wedding dress simply made in heaven. No detail is out of place. The dress is sculptured to the bride&#8217 [url=http://www.portdress.org/]bridal party dresses[/url]. bridal party dresses s body so she looks like a goddess

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder