Dronkenmansretoriek, daarmee had ik het afgedaan, toen ik er in het weekend op een verjaardagsfeestje al iets over had gehoord. Krant lezen is ook een feestje, zeker vanaf papier, maar dat werd deze week ineens flink bedorven. Dat lag niet aan de journalistieke vaardigheden van de redacteur maar aan het onderwerp: hulpreizen. Het blijkt dus waar te zijn: er zijn mensen die naar Griekenland gaan om op een strand te liggen en meteen even een paar vluchtelingen uit zee oppikken en helpen afvoeren naar het achterland. Zou dezelfde touroperator meteen ook voor voldoende bezetting zorgen van de boten waarmee de overtochten vanuit Turkije worden uitgevoerd (uitgevaren)? Zijn er aanbiedingen als: “Drie oversteekpogingen voor de prijs van twee!”? Je wilt uiteraard voorkomen dat zo’n in het vooruitzicht gestelde doevakantie verzandt in een lekker lui ligstoelverblijf. Bovendien bieden overdag geruimde stranden en boulevards wel de beste garantie dat in de avonduren volop ongestoord van de authentieke coleur locale kan worden genoten. Maar waarom doen mensen dat? Is het een onbalans in de emotiehersenen die door zo’n charitatief alibi weer evenwicht zoeken? Dat je wilt helpen, prima. Maar ga niet naar Calais omdat je een heilzaam modderbad in het vooruitzicht is gesteld. De Amerikaanse hoogleraar internationale betrekkingen Walter Mead stelde onlangs in Buitenhof dat vluchtelingen in hun eigen land moeten worden opgevangen, in een zone beschermd door de NAVO. Voor de cynicus de ultieme oplossing voor het vluchtelingenprobleem. Maar wie met de rauwe realiteit wordt geconfronteerd verdrinkt niet zelden in een verzuipschuit.

27 februari 2016  #BinnenDoorDenken

Categorieën: Algemeen

Robert

Robert Beernink auteur van verhalen, #binnendoordenkers en lichtgedichten. Zijn motto: elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof.

3 reacties

Mosje · 2 maart 2016 op 17:36

“Mosje, kunnen hier ook vluchtelingen aanspoelen?”
“Nee, dat is die Parijzenaar van drie tenten verder.”

Mien · 3 maart 2016 op 07:47

Rampspoedtoerisme. De werkelijkheid is vaak meer bizar dan de fantasie. Dat zet je hier goed neer.

pally · 3 maart 2016 op 17:31

Het is inderdaad een beetje vreemd, dit verschijnsel van ‘hulptoerisme’. Ik zou zeggen: wees helder: kies voor het een of het ander.
Maar het idee stemt op de een of andere manier toch tot nadenken…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder