Een jaar of dertig geleden reed ik dagelijks op de fiets vanuit Castricum naar mijn werkgever, het Medisch Centrum Alkmaar. Bij slecht weer vluchtte ik naar de bus en steevast ontmoette ik bij de bushalte Bert Geekel, een staffunctionaris die deze busreis dagelijks maakte.

Bert Geekel was bijna vijfenzestig, vond zichzelf heel voornaam en sprak geaffecteerd.  Hij liep niet, maar schreed. Negen van de tien keer nam hij in de bus naast mij plaats; of ik wilde of niet. Dat was op zich niet erg, maar Geekel had de hinderlijke gewoonte om op dat moment  zijn verbaal volume op ‘max’ te draaien. Zo luisterden alle passagiers zijn bekakte verhalen onverkort mee.

Toen hij vertelde dat hij op bijzondere vakantie ging naar Polen en Duitsland, dreunde hij luidruchtig de lijst van te bezoeken concentratiekampen op. Toen ik daarop even luid, maar zonder kak, repliceerde met ‘dat wordt een vrolijke reis Bert’, hoorde ik duidelijk het gegrinnik vanuit  alle hoeken.

Geekel ging wekelijks naar de sauna; een groot regionaal instituut  waar men gemengd (man/vrouw) van de warme geseling genoot. Ik beging de stommiteit om het onderwerp in de bus aan te snijden. ‘Vanavond weer’ brulde Geekel voornaam.  Er volgde een gedetailleerde beschrijving van de dames uit de sauna. Het werd mij wat precair.

‘Hans, ik weet uit ervaring van iedereen,  zelfs als ze aangekleed zijn, hoe ze er bloot uitzien’. De medereizigers spitsten de oren. Ik dacht aan uitstappen. ‘En in de sauna kijk ik ze recht in hun kut’, riep Geekel; het drieletterig woord uiterst bekakt (bijna als ‘kat’) uitsprekend. Het is ‘op mijn woord van eer’ waar gebeurd. Ik wist me geen raad. Dit was het schoolvoorbeeld van de ‘vieze man’. Ik heb hierna Geekel in de bus zoveel mogelijk gemeden door als laatste in te stappen.

Ik moest er na al die jaren aan denken toen ik vorige week in de krant las, dat meer en meer sauna’s hun gasten verplichten om in badpak gekleed het ‘hete hok’ in de gaan. De vraag uit de markt geeft daar aanleiding toe. Of zijn er soms te veel Geekels?

De sauna is in Finland een bad, waarin je je lichaam reinigt; thuis of in een zwembad. Eerst een douche, dan de sauna, dan de douche en dan pas zwemmen. Zo clean als het maar kan. Als je kleding aan hebt, wordt je er vierkant uitgeschopt.  Gekleed in de sauna gaan, is namelijk super onhygiënisch en ik vraag mij af wat al die gekke Nederlanders bezielt.

Geekel is inmiddels waarschijnlijk tot de vaderen vergaderd en als hij toch nog ergens tussen hemel en aarde zweeft en aan de sauna terugdenkt, gun hem de lol van de herinnering aan jouw uh………ach je-weet-wel.

Een sauna ga je niet gekleed in. Ben je in deze tijden preuts en bang dat er  nog Geekels rondlopen die recht in  je genitaliën willen kijken, houd deze zaakjes dan achter de hand.

Categorieën: Actualiteiten

4 reacties

van Gellekom · 29 september 2019 op 07:58

Leuk geschreven!

Nummer 22 · 29 september 2019 op 13:51

Hans, Geekel werd uit het Fins omgezet. Oorspronkelijk heet hij Eikel, maar dat is al door u mooi geschreven.
De kakkers uit ziekenhuizen ken ik uit mijn – zelf beeindigde- carriere van een AGIO ( en dat is niet een sigaren merk alhoewel sommigen van ‘amices’ ( brrr woord) hun sigaar graag lieten roken bij de veroveringen tijdens bezoeken van congressen en beurzen in den vreemde. Kakkers, geaffecteerd praten, beetje gebogen lopen met hun opgerolde overhemd mouwen in de lange witte korten mouwen jas. De lange broek is meestal een khakikleurige en in de winter een ribcord met of zonder omslag, daaronder jah.. daar zijn ze: de broques van het merk van Bommels, de instappers van Greve en de frivol georienteerde artsen in opleiding die dragen schoenen van Floris en leuteren het liefst zo hard mogelijke als ze langs – op aannames – patienten lopen. De cultuur van OSM en subcultureel gedrag zien we nog altijd in wat nu een Medisch Centrum heet, soms met het woord Academisch er voor. Mooier zou zijn: VPZM; Verzamel Plaats Zieke Mensen, maar dat terzijde.
Ik liet me even gaan op deze natte zondagmiddag en dat zonder in een sauna te zitten.

Naaktschilderen in sauna’s moet kunnen, toch? Naakt blijven leuteren onder andere gelijk ongekleden altijd!

  Hans Schoevers · 29 september 2019 op 19:17

  Hallo nr. 22. Geekel, eikel, is een wat gemuteerde naam. Hij komt niet uit de door jouw omschreven sector binnen het VPZM. Ik wil hem, behalve de aanduiding ‘ondersteunende dienst’, liever niet verder lokaliseren; ook al hoeft hij hier verder niet meer te functioneren.

  Ik herken jouw verdere couleur locale wis en zeker. Ik heb het 17 jaar lang vanuit een tweede lijn in het ziekenhuis beleefd en ook wel eens met een zucht omschreven. Er zijn goede amices en minder sociale. Niet gemakkelijk, maar ik kijk er gelukkig ook wat relativerend op terug. Goede tijd gehad, mede omdat er geen sauna was.
  Ik ga altijd privé in de sauna. Ik houd mijn handen liever vrij.

   Nummer 22 · 30 september 2019 op 09:28

   Enfin, als je als observateur maar kunt lachen. De status van een huisarts, schoolmeester als hoofd der school, notaris en burgemeester, is ook verdwenen. Gelukkig maar.. we zijn gelijk ook als dat niet onder gelijken is. In het Gooi, de omgeving van Aerdenhout, Bloemendaal,Overveen en Wassenaar maar ook Rozendaal( Gld) en ander resorten, wordt ‘onder gelijken’ OSM: ons soort mensen, genoemd. Kakkers, die een halfje volkoren bruin bestellen en dan aan de bakker vragen’ schrijft u het op?’. Tsja.. uiterlijke schijn bedriegt ook bij de ‘ OSM’, maar dat terzijde.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder