Ikea? Ikenee!

Kent u die woonwinkel waar ze, om het in goed Zweeds te zeggen, voor een håbbekråts gehaktballetjes en ontbijt verkopen? Juist, Ikea. Wist u trouwens dat dát Zweeds is voor ‘martelen’…?!
Ooit geprobeerd zo’n kast te configureren? Gewoon een simpel kastje, paar plankjes, geen deurtjes, hooguit verlichting erin en klaar. Toch? Nou, nee dus! Niet bij Ikea. Zij zijn immers groot geworden door eenvoud complex te maken! Heb ik me door vrouwlief na jaren verzet laten overreden om naar dat doolhof te gaan waar het uitgangspunt is om mij zoveel mogelijk te martelen, kruip ik achter zo’n configurator, kan ik alleen de kast van mijn voorganger verder configureren. Terug naar het startscherm voor een schone lei helpt niet, want meneer Ikea heeft een uitstekend geheugen! Ik wil geen Billy! Ik wil een Pax! Meerdere verwoede resetpogingen later trekt vrouwlief het toetsenbord uit mijn wit geknokkelde knuisten om te voorkomen dat ik de eerste de beste nietsvermoedende medewerker met datzelfde toetsenbord zo’n 30*30 cm groot vakje van een Billy in mep en er definitief een Paxdeur voor zou spijkeren…!
Thuis, na een borrel en een nacht slapen, een hernieuwde poging om een prachtkast te configureren. Online ditmaal om vrouwlief de schaamte van mijn publiekelijke woede-uitbarsting te besparen. Niet dat dát iets helpt, want ook de online configurator is hopeloos. Een simpele kast met mijn beoogde modulaire indeling blijkt onacceptabel voor die Zweedse ballentent. Ik snap dat een ombouw van 2,5 meter breed geen drie hangdelen van een meter per stuk kan bevatten, dat ook de deuren de breedte en hoogte van de ombouw niet kunnen overschrijden. Ik snap het meneer Ikea, maar laat me die verrekte leg- en hangdelen gewoon combineren zoals ik wil! Als ik tien cm van de bodem een hangstang wil, dan is dat mijn zaak! Als ik planken drie centimeter van elkaar wil, dan zal ik daar wel een reden voor hebben! Laat me, bemoei je niet met mijn kast!

O, wat een heerlijk vooruitzicht om die Pax straks écht te kunnen gaan bouwen…

Veritas, 13.03.’19


Veritas1974

Schrijven is schrappen. De beste verhalen ontstaan in je hoofd als je leest wat de schrijver niet geschreven heeft.

Geef een reactie