We beschikken thans over te veel irritante managers en hoogwaardigheidsbekleders in overheids- en semi-overheidsdienst. Ze gebruiken te veel van hun vernuft voor hun eigen promotie en om hun eigen kas te spekken. Ik noem ze Imahobs. Een enkele keer wordt er een betrapt die te ver is gegaan en die zie je dan met veel bluf en aplomb alles aanvechten wat hem/haar ten laste wordt gelegd, alleen om zijn of haar oprotpremie veilig te stellen. Als een Imahob al over zijn eigen afvloeiingsregeling onderhandeld, nog voordat zijn bedrijfsauto op de gereserveerde parkeerplaats is gesignaleerd, dan zou ik hem al niet moeten.
Een minder in het oog lopende narcistische eigenschap is dat de Imahob zich te goed voelt voor routinewerk. Daar heeft hij zijn personeel voor. Hij doet niet eens de moeite om de bedrijfscultuur op te snuiven en er op uit te gaan, het enige wat hij opsnuift is de bloemetjesgeur in de bestuurderskamer.
Daar waar je waarneemt dat topmanagers van naam furore maken door hun bedrijven te bezoeken en de sfeer te proeven op de bedrijfsvloer, zie je dat de Imahob alleen optrekt met een kringetje mensen rondom hem. Het woord ‘jaknikkers’ neem ik niet eens in de mond, ook een kringetje van dezelfde egotrippende narcistensoort is al funest.

Voor mezelf heb ik een methode ontwikkeld om een manager of hoogwaardigheidsbekleder op waarde te schatten. Ik vraag me dan af wat er van hen wordt verwacht bij calamiteiten, welke rol ze spelen en of er operationele aspecten zitten in hun werk, als het er op aan komt.
De Burgemeester staat boven elke verdachtmaking verheven. Van hem wordt dan veel verwacht en hij dient over tal van vaardigheden te beschikken.
De Commissaris van de Koningin? Wat wordt er van hem/haar verwacht? Ik noem maar direct twee uitersten, om duidelijk te maken wat ik bedoel.
Er zijn vele prachtige banen in de luwte, met veel glamour en luxe, en met weinig afbreukrisico.
Voorzitter van d’een of andere raad? De kampeerraad? Hoeveel staanplaatsen mag een minicamping hebben en moet er een urinoir bij?
Het stikt van de Imahobs in de schaduw. Alleen al vanwege hun politieke verleden toucheren ze een Godsvermogen en zijn vervolgens onzichtbaar, vooral bij calamiteiten. Later komen ze als paddestoelen weer tevoorschijn om belangrijke beslissingen te nemen. Het gaat me om de baantjes, niet om de mensen op die posities. Daar ben ik gewoon gezond jaloers op.
Helpt u mee ze te ontmaskeren? De brandweercommandant? Geen kritiek, elke cent waard!
Wat dacht u van watergraaf? Hmmm, lekker! Of iets doen bij een scholengemeenschap? Niet voor de klas staan natuurlijk. Uit u zich gerust, het hoeft allemaal niet zo onderbouwd te zijn. Een beetje achterdocht is het enige wat we hebben toch, wij, eenvoudigen van geest.
De excellenties verdedigen zich wel.

Categorieën: Maatschappij

5 reacties

Mien · 25 april 2012 op 09:52

Grappig, Imahob, klinkt best wel een beetje padvinderig.
De Imahob ondersteunt de akela of zo iets.
Goede column.

Mien

Ontwikkeling · 25 april 2012 op 13:38

Goeie term! Imahob. Huur een Imhob, voor elke te duur betaalde job 😉
Ze schijnen de laatste tijd vaak te worden gesignaleerd bij bestuursinstellingen en ziekenhuizen. De place to be voor goed betaalde Imahob

Ferrara · 27 april 2012 op 12:48

Imahobs helpen en houden elkaar in het zadel.
Het zijn net BN-ers met een eigen programma, die houden elkaars broek ook op.

Libelle · 28 april 2012 op 14:06

De wachtrij staat weer op drie!
Toch stop ik met ‘vluggertjes’ om het geheel te steunen. De kwaliteit lijdt er te zeer onder.

Meralixe · 29 april 2012 op 13:54

Beste Libelle

Mijn inziens was die kwaliteit best wel in orde hoor. Ik zat nog in een eigenzinnige periode waarbij ik halsstarrig weigerde te reageren op wat dan ook. Dit gedrag bracht natuurlijk ook geen aarde aan de dijk.
Toch nog iets over de column. Ik denk, let op, ik denk dat U probeerde de stijl van onze vriend “Bouwjaar 54” na te bootsen maar dat je daarvoor niet scherp genoeg uit de hoek komt. Hier voeg ik er ook direct aan toe dat, andermaal volgens de eigen mening, “illucifer” nu en dan eens over de schreef gaat maar mede daardoor waarschijnlijk denkt dat hij “goed bezig” is.
Toch bewijst hij op zijn beurt in zijn column “Dodelijke snelheid”dat het ook anders kan. :hammer: :pint:

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder