In Lak’ech is de wijze waarop de Maya’s elkaar begroeten. Het betekent I am another You (and You are another Me). Het geeft uitdrukking aan een diep respect voor de ander of het andere. En daarmee ook aan jezelf. Het geeft ook uitdrukking aan een holistische benadering van het leven. Ik heb een buitengewone interesse voor de Maya-cultuur en ben meerdere malen richting Maya-land geweest. Ik onderhoud contacten met diverse van hun leiders, sjamanen en gelijkgestemden over de hele wereld. De term in lak’ech is voor mij dan ook een hele profounde term en manifestatie van een bijzondere levensopvatting. Ik wil graag in een aantal artikelen uitwijden over de bijzondere levensopvatting van de Maya’s en wat wij daar in onze westerse samenleving van zouden kunnen leren.

Zoals gezegd drukt in lak’ech een holistische levensbeschouwing uit. Daar past dualisme ogenschijnlijk niet in. Zelf dacht ik tot voor kort ook zo, sterker nog, ik heb in het verleden meerdere malen betoogd dat het feit dat de Maya-kalenders binnenkort aflopen (volgens velen zou dit op 21 december 2012 het geval zijn) inhoudt dat er een einde komt aan het dualisme. Na gesprekken met de bekende Maya elder Hunbatz Men onlangs in Mexico, ben ik hier ietwat anders tegenaan gaan kijken.

Het leven is doorspekt met dualiteiten. Man/vrouw, licht/donker, goed/slecht, cultuur/natuur, god/mens, ik/ander, etc etc. Naar mijn gevoel zouden de schijnbare tegenstellingen in de huidige periode, waarin – en daar ben ik van overtuigd – we naar een eenheid evolueren, ineensmelten. Inmiddels realiseer ik mij dat er in deze dualiteiten van een tegenstelling
geen sprake is. Een dualiteit herbergt twee kanten van de medaille. Vrouw is een andere manifestatie van man (en omgekeerd), licht is een andere manifestatie van donker, etc etc. Beide schijnbare tegenpolen zijn feitelijk een manifestatie van hetzelfde. Door beide manifestaties te onderkennen en het verband te zien, kun je eenheid smeden.

Het is niet zozeer het dualisme, dat onze (westerse) samenleving heeft geduwd in de richting van individualisme en materialisme. Het is eerder de separatie die wij in de dualiteiten en ook in de verdere invulling van ons
leven hebben aangebracht en zien. De separatie, die misschien al is ontstaan in de mythe van de Zondeval. Een mythe die in de meeste culturen op de een af andere manier is terug te vinden. De zondeval heeft ons losgemaakt van het hof van Eden, waar perfecte eenheid heerste. In Lak’ech. Die zondeval heeft de tegenstelling tussen goed/slecht, man/vrouw, ik/ander doen ontstaan. En onze samenleving is op deze separatie gefundeerd. Strijd, oorlogen, religies, economische activiteiten, de inrichting van het
onderwijs, rechtspraak, sport, en nog veel meer, alle zijn ze gebaseerd op deze separatie.

In mijn beleving wijst in lak’ech ons de weg terug. Terug naar de eenheid waarin alles met elkaar verbonden is. Waarin wij allen co-creators zijn en waarin we een gedeelde verantwoordelijkheid dragen voor al dat is. Waarin
ik een andere manifestatie van jou ben, en jij een andere manifestatie van mij. Het is mooi om te zien dat sommige, wat wij primitieve samenlevingen noemen, hun maatschappij op dit principe hebben kunnen baseren, bijvoorbeeld de maya’s in meso-Amerika, de bushmen in Afrika, de vreedzame boeddhistische samenlevingen in Bhutan en destijds in Tibet.

In Lak’ech


Chris

Chris den Daas

18 reacties

Nimrod1979 · 16 juni 2011 op 07:25

Interessant stuk. Ik had nog nooit van de term gehoord, maar hij spreekt mij wel aan.

Mien · 16 juni 2011 op 08:00

Ha, boeddhisme, I love it. Lekker jingen en jangen in dualisme en holisme. Ik heb al een kamer gehuurd in Bugarach. It’s gonna be a cold winter in France 2012.

Mien met boeddhabuik

Boukje · 16 juni 2011 op 10:13

Dualiteit?

Wat is dat?

Gewoon accepteren wat is.
Het is er tenslotte al.

Advaita Boukje
:hammer:

phoebe · 16 juni 2011 op 11:08

Heel mooi stuk, mooi onderwerp, wel een ietwat lastige omschrijving, zeker voor de leken onder ons denk ik!

Helma · 16 juni 2011 op 11:22

In lak’ech!
Mooi, Chris.

Boukje · 16 juni 2011 op 11:25

Ja!

De kunst bij dit onderwerp is om het heel simpel te houden.
Maar… Dat is nu ook juist de KUNST.

We blijven het proberen, toch?

😀

Chris · 16 juni 2011 op 12:13

Ha, Boukje. Een reactie van jou komt niet onverwacht. Ik zal eens contact met je opnemen, want ik verwacht dit jaar een soort gelijke stap te ondernemen als jij hebt gemaakt en ben benieuwd naar jouw beweegredenen en ervaringen. Maar dan niet naar Hongarije.

Hongarije, ik was er vorig jaar. Don Alejandro, de leider van alle Maya’s, deed er een ceremonie in Dobogoko, bij wat men ook wel de hartchakra van de aarde noemt. Je kent het vast wel, de Dalai Lama is er ook al talloze keren geweest.

Heb op het platteland ook schitterende orbs op de gevoelige plaat vastgelegd, te bezichtigen op mijn FB page.

Boukje · 16 juni 2011 op 15:52

Van harte welkom.

Op mijn website is veel te lezen en te zien over het Hongarije avontuur.

[url=http://www.spirituele-reiziger.nl/Spirituele_Reiziger/Welkom.html]Spirituele Reiziger[/url]

dokterblues · 16 juni 2011 op 16:11

Wanneer je het over ‘ons’ spreekt, dan zou het in principe ook over mij gaan, dat vind ik dus niet leuk. Ik mag gelukkig in dit land zelf uitmaken van wie ik hou.
En het ‘Hof van Eden’, ach Pipi Langkous tilde ook zomaar een paard op.

Mien · 16 juni 2011 op 16:26

Vooruit dan:

Pipi langkous in het Hofje van Eden.

[img align=left]http://www.sjootz.nl/Albums/9290/25114/middle/img_6756.jpg[/img]

Dualer kan gewoon niet.

Mien

Chris · 16 juni 2011 op 16:30

Het gaat idd in principe ook over jou. Sorry.

Chris · 17 juni 2011 op 19:24

Hee Mien, ben jij dat, met die rode pruik?? En hoe is het met Mr. Nelson??

sylvia1 · 18 juni 2011 op 19:22

Ik vind het wel interessant, via columns meer over de Maya cultuur leren. ’t viel me op dat je een heel bekende tegenstelling, namelijk lichaam-geest, niet noemt, terwijl juist die toch haaks staat op het holistische beeld, dacht ik. Ik vind dualistisch denken op zich niet verkeerd, wel de hierarchie die er altijd in besloten ligt. Het een is minder dan het ander.

Chris · 19 juni 2011 op 10:04

Heel goed Sylvia, lichaam/geest past goed in dit rijtje (als je met geest het verstandelijke denken bedoeld). In idd, met het onderkennen van dualiteiten is niets mis, integendeel. Zolang je je maar realiseert dat het geen tegenstellingen zijn maar manifestaties van hetzelfde (worden het daarmee non-dualiteiten?). Ook lichaam/geest zie ik als een (!), het zijn – in mijn beleving – beide manifestaties van een energetische realiteit die zich op een ander niveau bevindt.

En het zijn niet zozeer de dualiteiten op zich , maar de separatie die er door de nadruk op de (schijnbare) tegenstellingen te leggen (jij noemt dit hierarchie) ontstaat, waardoor we het onszelf zo moeilijk maken.

Boukje · 19 juni 2011 op 10:23

Praktisch iedereen in deze wereld denkt dualistisch.
Ik/Jij, Lichaam /Geest en noem het maar op.
Dit dualistische denken creeert eenzaamheid, oorlog, ziekten en hierarcie, dat kan ook niet anders.
Alles wat we zien, ervaren of ontmoeten word door ons denken direct gelabelt. Goed/Fout, Aardig/Stom, Mooi/ Lelijk en noem het maar weer op…

Aanhangers van het non-dualisme, proberen die ‘persoonlijke’ meningen te overstijgen en de dingen te laten zijn zoals ze ZIJN.

De theorie is dat de wereld is, zoals we hem zelf zien. We maken hem met ons ongekontroleerde denken en het afwijzen van wat IS tot een hel.

De waarheid omtrent non-dualisme is in alle religies aan de kaak gesteld en dus niet alleen voorbehouden aan de Maya’s.

Het komt erop neer dat we niet ons denken zijn en zolang we nog denken dat dat wel zo is, zal er geen vrede en verlichting plaats vinden…

Chris · 19 juni 2011 op 12:23

Het probleem is niet dualisme. Het probleem is er een negatieve connotatie aan te geven. Het is meer het separatisme, het in dualiteit tegenstellingen zien, die alle ellende veroorzaakt.

Dat de waarheid omtrent “non-dualisme” in alle religies aan de kaak is gesteld, daar ben ik het mee oneens. De meeste religies (ik hab overigens ook een stukje geschreven over In lak’ech en religie, ik zal dat schat ik in over een paar weken publiceren) moedigen separatistisch denken juist aan of zijn eruit ontstaan. De separatie menselijk/goddelijk.

Zoals gezegd, ik kom hier binnenkort op terug. En verder denk ik, Boukje, dat we het eigenlijk volledig met elkaar eens zijn.

Boukje · 19 juni 2011 op 12:37

Ik bedoelde oorspronkelijke religies.
Niet wat men er in de loop van de eeuwen van heeft gemaakt!

Groetjes.

Chris · 19 juni 2011 op 13:10

we bellen…..

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder