Het geluid van brekend voordeur glas zorgde dat ik naar de zolder ging en me verstopte achter 3 opgestapelde houten kisten met een opschrift. Mijn herinnering wat de tekst was, is uit mijn herinnering.

De gevolgen van mijn mislukte poging een glijbaan te maken van de traploper waarvan enkele roedes ontbreken, zal ik u onthouden. Mijn vader had een trauma van de Japanse slagen met een bamboe riet, dat ik even een paar forse tikken kreeg nadat hij mij op zolder had gevonden.

Op school vertelde ik er niets over en waarom zou ik. In mijn klas zaten meer jongens en meisjes waarvan de ouders een jappenkamp hadden overleefd en het land van geboorte moesten verlaten.

Op foto dat genomen werd op een zonnige, misschien wel een warme dag, sta ik in een rij met een korte broek en kniekousen.

De meisjes hadden korte rokjes en dunne bloesjes. Soms, pak ik de foto als oefening om hun namen hardop te noemen; Karin, Paula, Ina, Julie, Marian, Laura en de jongens; Ronald, Robbie, Bas, Luuk en ikzelf. Zouden zij allen nog leven? Paula niet want dat vertelde mijn moeder jaren later ‘weet je wie er naast Tante Jo ligt in het ziekenhuis?, en voordat ik kon antwoorden met ‘nee’, vertelde ze dat het Paula was. Paula werd 23 jaar, was drugsverslaafd. Haar broertje vertelde aan mijn moeder dat Paula het geschreeuw thuis van vader niet meer aankon en in aanraking kwam met de harddrug scene in de binnenstad van Dordrecht.
Ik woonde toen al in het oosten des land.

Terug naar mijn jeugd de jaren ’60 van de vorige eeuw. Een trauma of een herinnering waarbij een verschrikkelijk beeld weer beleefd werd.

wordt vervolgd


Nummer 22

Verwarde, inmiddels (na alle jaren hiervoor) Anno 2022- Juli 3 minder verward, en mede oprichter van het Absurdistisch Verbond met als mede lid en co oprichter Kees Schilder "Paco Painter"en zijn andere alter ego's. (De inmiddels emeritus) Prof.dr.mr.ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoeks Instituut Leijdecker waarnemer, beschouwer en publicist over maatschappelijke ontwikkelingen met een knipoog. Een flinke knipoog! Reiziger over onze aarde (4 x helemaal rond ) kijker en luisteraar naar anderen. Eigenlijk, de Eigenheimer onder de eigenheimers, maar dat alles geheel terzijde.

2 reacties

Kees Schilder · 7 januari 2023 op 13:39

Je zou er eigenlijk een boek van moeten maken, waarde nummer 22. Ik zou het ZEKER kopen

    Nummer 22 · 7 januari 2023 op 14:36

    Dank je!, waarde Kees en mede absurdist! Bij minimaal 5 ColumnX gelijke aanbevelingen ga ik me afzonderen en werken aan het boek dat in concept naar beoordelaars gaat die meer dan een taalkundig expertise hebben dan ik als…amateur! Vraag? Hoeveel jaren hebben wij contact met elkaar maar nog nooit persoonlijk een ontmoeting georganiseerd? 2023 ons ontmoetingsjaar laten worden?, of..

Geef een reactie

Avatar plaatshouder