Daar kijkt u van op, nietwaar? Toch meen ik dat. Natuurlijk, er zijn
voorbeelden te bedenken waarbij het leven spannender wordt door Internet.
Maar ik wil het nu niet hebben over stiekeme chatafspraakjes terwijl uw
partner al ligt te slapen. Nee, Internet maakt het leven minder spannend, doordat het bijna alles
bevat. Wat ik ook wil weten, ik kan het via Internet vinden. Het Internet
is een grote vergaarbak van obscure zaken waarvan je niet eens wist dat je
het wilde weten.

Vroeger had ik allerlei vreemde hobbies en interesses. Ik zal u er niet mee
vervelen, maar feit is wel dat ik waarschijnlijk de enige in het dorp was
met deze hobby. Kijk, dat maakt het speciaal en spannend. Het gebeurde maar
zelden dat iemand begreep waar ik me mee bezig hield en dat was dan heel
speciaal. Zo’n ontmoeting met die enkeling die dezelfde interesse deelde,
een meesterlijk gevoel.

Maar nu? Nu tik ik een term in een zoekmachine en tientallen of honderden
webpagina’s vliegen me om de oren, allemaal over die ene hobby die ooit zo
obscuur was. Het maakt niet uit wat het is, ik vind het. Met als gevolg dat
ik nu vierentwintig uur per dag kan praten over mijn hobby. En opeens wordt
het minder spannend. Het wordt normaal. Eigenlijk vind ik er steeds minder aan.

Niet alleen vreemde hobbies overkomt dit. Ook nostalgische gevoelens bij
oude muziek, films, of televisieprogramma’s worden minder waard. Van die
zaken die niemand interessant vindt en die je dus al twintig jaar niet meer
hoort of ziet. Nergens te koop in de winkel. Dan opeens, via Kazaa en
soortgelijke programma’s, tientallen kopietjes te downloaden. Dan blijkt
maar weer eens dat dergelijke gevoelens van nostalgie leuker zijn dan de
werkelijkheid. Wat valt dat tegen, die oude helden nu weer terug te zien.

Ik weet het niet hoor, maar dit soort zaken maakt het minder leuk voor me.
Of zou ik dan toch gewoon oud worden?

Categorieën: Overig

7 reacties

Shitonya · 28 april 2004 op 17:50

Tja, aan de ene kant moet ik je gelijk geven. Alles wat eerst apart was, zeldzaam, mysterieus, is nu dood normaal geworden. Al denk je een leuk plaatje van een hondje te hebben gevonden in een tijdschrift, maar dan typ je hond in je beeldscherm, dan staan er opeens duizende nog leukere hondjes 😮
Simpel voorbeeld, maar ik snap wat je met je column duidelijk probeerd te maken 🙂

Kees Schilder · 28 april 2004 op 18:15

Ja, ik kan je heel goed volgen.

Farfalla · 28 april 2004 op 20:26

Ik snap hem ook, maar ik vind het niet belangrijk of het leven nou spannender of minder spannend wordt. Daar denk ik niet echt bij na ofzo. Ik ben opgegroeid met internet, dus ik weet niet goed hoe het ervoor was. Ik zie internet alleen als een handige bron van informatie.

Mosje · 28 april 2004 op 21:37

Ben eigenlijk wel benieuwd welke hobby je hebt of had!

Bakema_NL · 28 april 2004 op 22:00

Nou, ik vind het anders geweldig allemaal.
Eindelijk kun je eens wat meer te weten komen over obsure zaakjes.
Games was vroeger al een leuke bezigheid, lekker op je kamertje, af en toe met een vriend gamen…….en nu kun je gewoon met zijn allen op internet gamen, tegen elkaar, met elkaar, uit alle delen van de wereld….geweldig. Nog steeds met een vriend gamen is leuk, maar met min of meer onbekenden ook.
Er is een grotere interactiviteit met bv. artiesten en schrijvers. Val je een zanger in het dagelijks leven lastig word dat vaak niet gewaardeerd…en terecht. Online is het wat anders, hij/zij kiest dan zelf wanneer en of hij een conversatie wil met “fans”….af en toe echt de moeite waard. Met een schrijver van gedachten wisselen over zijn laatste boek, geweldig.
Ik verzamel strips, weet er enorm veel van en via internet vind ik toch nog af en toe een stukje info waar ik net naar op zoek was.
Veel muziek waar ik naar wil luisteren of nieuwsgierig ben word absoluut niet gedraaid op de Hollandse radio (of buitenlandse trouwens). Internet aan en je kunt kiezen uit een hoeveelheid radio’s dat je bijna doordraait van de mogelijkheden, eindelijk kun je die obscure cd vinden die je hier nooit in de winkel tegenkomt en nu gewoon online kunt bestellen.
Dan worden er op hopen sites en fora van gedachten gewisseld over de meest uiteenlopende onderwerpen, door mensen die elkaar in het dagelijks leven anders nooit tegen waren gekomen om van gedachten te wisselen, laat staan dat mensen in het dagelijks leven het lef hebben om die gedachten kenbaar te maken, zo “anoniem” op internet neemt voor een hoop mensen behoorlijk wat schroom weg.

Misschien dat sommige dingen wat minder spannend geworden zijn, maar het weegt bij lange na niet op tegen de voordelen, ik vind het leven best wat spannender geworden door het internet…….mijn mening.

Ma3anne · 29 april 2004 op 02:17

Sja, van dorpsbewoner ben je een wereldburger geworden. Een hele cultuurshock voor je, kennelijk. Je kunt die pjoeter toch ook gewoon de deur weer uitdoen en lekker in je eigen bubbeltje blijven zitten, als je dat lekkerder vindt! Wat houdt je tegen! 😛

Maestro · 29 april 2004 op 17:05

[quote]Of zou ik dan toch gewoon oud worden?[/quote]

Helaas maar waar 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder