Heb je er wel eens bij stil gestaan, dat het heel raar is dat iedereen zomaar op internet wordt toegelaten? Om in een auto te mogen rijden moet je eerst bewijzen dat je de regels kent, het voertuig onder controle hebt. Terwijl elke kluns met een telefoonlijn, zomaar op internet, de digitale snelweg mag komen. Koop een computer, sluit hem aan, en ga op internet. Binnen drie minuten is je computer besmet met een handvol virussen en wormen. Vanaf dat moment slingert het apparaat elke dag urenlang dood en verderf om zich heen, als een op hol geslagen vuurtoren.

Helaas is het een feit. In miljoenen huishoudens wereldwijd, staan onbeschermde computers, die weinig meer doen dan hun vervuiling over het internet uitstorten. Zo´n tachtig procent van al het e-mailverkeer is een virus of worm. Een enorme verspilling van server- en netwerkcapaciteit. Daarnaast, wat is het doel van die slinkse programma´s? Zijn ze gemaakt door jongelui die alleen maar hun krachten willen meten, of zit de georganiseerde misdaad er achter? Feit is dat een besmette computer lijkt op een bankkluis waarvan de deur wagenwijd openstaat, met neonreclame op het dak: ‘Welkom, loop gerust door naar binnen.’

Veel mensen hebben geen besef van de gevaren van internet – en zelfs als ze gehoord hebben van een firewall en virusscanner, dan weten ze die vaak niet uit elkaar houden: ‘ik heb een virusscanner, dus mij kan niets gebeuren.’

Internet is een netwerk met onvoorstelbaar veel gebruikers. Zakelijk en particulier. Met zo´n netwerk moet je zorgvuldig omgaan. Moet elke internetgebruiker een examen doen, een vaardigheidsbewijs halen, voor hij toegang krijgt? Dat gaat wat ver. Ik stel voor dat de providers een protocol in het leven roepen. Zodra een computer verbinding wil maken met het internet, wordt door de software opgevraagd of én hoe die computer is beveiligd. Bij onvoldoende bescherming behoort de provider het systeem van het internet te weren!

Een onbeschermde of onvoldoende beschermde computer is een gevaar voor het hele internet!

Nog beter. De provider voor onze bescherming laten zorgen. Immers: de provider verleent toegang, is onze poort tot het internet. Wat is er logischer dan de beveiliging op dat niveau te regelen. Het is veel efficiënter dan iedereen zijn eigen computer te laten beveiligen.

Het wordt tijd dat er serieus met dit probleem wordt omgegaan. Hoeveel extra netwerkcapaciteit krijgen wij tot onze beschikking, als wormen en virussen het zwijgen is opgelegd. Rest ons alleen nog de talloze spammers aan te pakken. Pas dan wordt het heerlijk rustig op het internet.


Kees

Zelfstandig schrijver en fotograaf

9 reacties

Mup · 8 maart 2004 op 13:47

Kan het alleen maar helemaal met je eens zijn,

Groet Mup.

Kees Schilder · 8 maart 2004 op 13:50

ben het in zoverre met je eens dat internet een vergaarbak van vuilnis is. maar internet is natuurlijk de digitale versie van de ‘normale’maatschappij.Daar loopt ook een en al bagger rond en dat is niet uit te bannen tenzij je de maatschappij opheft.Met andere woorden; ik denk dat je internet alleen dan schoon krijgt als je het opheft.

viking · 8 maart 2004 op 14:46

Wow Paco, ik hoop eerlijk gezegd niet dat internetbagger en realiteit niet geheel uitwisselbaar worden. Wanneer ik alleen al de spamm over een langere pik, betere sex, meer geld, dikkere auto’s en verzekeringen die alles dekken (behalve je vrouw) in ogenschouw neem en dat in 3D zou moeten ondergaan… je wil t niet weten!

pepe · 8 maart 2004 op 15:17

Grappig geschreven en ja soms lijkt het wel een vuilnisbelt, zeker als je geen verstand hebt van virusscanners en of firewalls.
Het is ook niet echt simpel uit te voeren als je er geen verstand van hebt.

Ma3anne · 8 maart 2004 op 17:31

Ik weet niet of het raar is, dat iedereen zomaar op internet wordt toegelaten. Op het strand hoef je ook nog geen kaartje te kopen om er te mogen komen. En fietsen mag ook nog steeds zonder rijbewijs.

Gelukkig, dat er nog plaatsen zijn waar je mag komen zonder diploma of toegangsbewijs.

Ik ben het wel met je eens, dat je de beveiliging van het internet niet kunt laten afhangen van individuen. Dat mogen wat mij betreft ook de providers gaan doen.

Goeie column weer!

Mosje · 8 maart 2004 op 19:52

Kees,

Als internetter van het eerste uur (ik werkte op een universiteit waar het www al vroeg besurfd kon worden) was ik dol op de anarhie die het web kenmerkte. Waar ik vurig op hoop is dat het www een zelfregulerende gemeenschap wordt, en dat het niet nodig is onze regeldrift er op los te laten.
IJdele hoop?

Kobus · 9 maart 2004 op 01:26

Probleem met internet begint juist steeds meer te worden, dat je niet meer vrij bent te plaatsen wat je kunt/wilt. Zoveel organisaties kunnen rechten claimen, dat je zelfs een foto van een standbeeld niet zomaar mag neerzetten, of je oude verzameling sigarenbandjes aan de wereld mag tonen. Een complete (muziek)encyclopedie, cultuurinfo, streektaal, verdwijnt van internet, omdat geïnteresseerde amateurs de kosten niet kunnen betalen van de rechten. Terwijl naslag niet meer kan, omdat veel nog uitsluitend wordt opgeslagen via dvd en cd. Op den duur ontstaat er een elite op internet, die onderling bepaalt wat we mogen zien en horen. Precies het tegenovergestelde van wat de bedoeling was.

Eftee · 9 maart 2004 op 13:20

Klopt helemaal.
[img]http://www.examedia.nl/columnx/images/subject/icon14.gif[/img]

Alfatrion · 7 juni 2004 op 02:36

De onveiligheid van de computersystemen wordt veroorzaakt door drie zaken.

1. Het niet tijdig uitvoeren van software updates.
2. Geen virusscannen hebben geinstalleerd
3. Geen firewall hebben geinstalleerd.

De werking van zo’n protocol zou voor iedereen bekent moeten zijn. Het zou vragen stellen als wanneer heb je voor het laatst een update uitgevoerd? En draai je wel een firewall of virusscanner? Een dergelijk protocol zal alleen niet werken. De computer kan namelijk gewoon liegen. Het is gewoon afwachten tot dat iemand een virus maakt dat dit te niet doet.

De provider kan deze probleem ook niet allemaal oplossen.
1. Updates: Zij kunnen de updates niet voor u doen.
2. Virussen: Mailtjes worden nu vaak al op virussen gecontroleerd. Wanneer verzending niet in bestandsformaat bij de provider aankomt zijn deze niet te contoleren op virussen.
3. Firewall: Als de provider een firewall draaid beschemd dit u tegen aanvallen van buiten het netwerk van de provider. Het beschermd u niet tegen aanvallen van binnen uit.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder