24 November

Ik heb nog wel eens de neiging ons Hollanders een heikneuterig volkje te noemen. Ik heb daar ook volkomen gelijk in. Het bewijs wordt me dagelijks op een presenteerblaadje aangeboden. Mijn laatste ervaring? Mijn mooie stadje Leiden opende pas haar eerste Jumbo. Pilaren van gele balonnen en schreeuwende borden van dezelfde kleur in een omtrek van 200 meter rond de supermarkt. Alsof anders niemand de protserige kanariekleurige winkel was opgevallen. Maar het werkte. Blijkbaar had compleet Leiden plotseling de dringende behoefte om even te komen snuffelen. Waarom? Het is gewoon een supermarkt. Je vindt er bij ons elke 500 meter wel eentje. Allemaal dezelfde producten en dezelfde strategie. U het idee geven dat u daar echt telt als klant en dat u hier het beste af bent. Hadden ze deze marketing toegepast in 1940, dan was u er van overtuigd geweest dat Auschwitz een paradijselijk vakantiepark was.

Zo veel verschillende supermarkten in ons kleine landje. Wat vooral opvalt is de kleur. Elke supermarkt hanteert een andere. Het schreeuwt u tegemoet bij de ingang, bezeert de ogen bij elke stelling, is alles behalve subtiel toegepast in de foeilelijke kostuums waarin het onderbetaald personeel u gespeeld vriendelijk toelacht, en eindigt tenslotte pontificaal op u plastic tasje terwijl u vermoeid en drie-dubbel rectaal genaaid de winkel weer verlaat. Iedereen mag het weten, u hebt zojuist uw volwassenen-pampers aangeschaft bij de Jumbo. Het is de pure hokjesgeest waar wij normaal zo openlijk tegen vechten. Kom je uit de Albert Hein, paradeer je trots met je blauwe tasjes door het winkelcentrum. Je hebt immers wat te besteden. Koop je je benodigdheden bij de Aldi? Dan neem je een oud tasje van een minder sloeberige winkel mee om je boodschappen in te doen. De buren moesten eens denken. Het gebeurt, en u weet het.

Ik doe hier niet graag aan mee. Mijn winkelkeuze hangt compleet af van de afstand die ik moet overbruggen om er te komen. Ik ben aartslui en ik ben daar trots op. Mijn vriendin daarentegen mag je wel in het vakje heikneuters plaatsen. Vol verwachting klopte haar hart toen ze hutje mutje de overbevolkte winkel inschoof. Alsof je in Iritrea was en de blauwhelmen rijst kwamen uitdelen. Het feit dat de rijen voor de kassa al bij de uitgang begonnen weerhield haar niet van deze kennismaking met onze kersverse aanwinst in het rijk der supermarkten. De winkel zelf is niet al te groot en Jumbo had die aangelegenheid aangegrepen, door middels een mytisch labyrint nog zo veel mogelijk producten er in te stampen. Het mag dan Jumbo heten, maar dat geldt niet voor je bewegingsruimte.

Wel voor de massa die hier op af gekomen was. Je vraagt je werkelijk af wat die mensen mankeert. Is die ene lullige pleuro besparing het echt waard om als Lego-blokjes op elkander gestapeld uren door een knalgeel gebouw rond te dolen? Een discotheek in Purmerend besloot een tijdje geleden het `schuren` te verbieden omdat het ongepast is met je edele delen tegen een meisjes achterwerk aan te hengsten. Een Jumbo opening zit er daar dan zeker niet in. Mijn klokkenspel heeft daar dermate veel lichamelijk contact gehad dat ik de volgende dag direct een SOA-test heb aangevraagd bij mijn huisarts. Die had ik niet, al baarde mijn schrale testikels de dokter wel enige zorgen. Lekker geschuurd, vroeg hij? Nee, een nieuwe Jumbo in de stad.

Opvallend was het aantal producten dat de mensen bij zich droegen in de rij bij de kassa. Geen volle karren, maar twee, hoogstens drie producten in het gele mandje. Aangekomen bij de kassa werd het eindelijk duidelijk. Wegens de glorieuze opening van deze ontsiering van het straatbeeld ontving elke klant die dag een kleine amandelstaaf bij zijn aankoop. Wat zijn wij toch een prachtig volk! Door ons obsessieve sparen helpen we de economie naar de klote, goede doelen steunen we maar mondjesmaat en we hebben er geen enkel probleem mee twee uur van onze kostbare tijd te verneuken voor een lousy boterstaafje. Ben je dan een heikneuter? Ja, dan ben je een ontzettende, vrekkerige heikneuter. Hij smaakt trouwens goed, die amandelstaaf. Jumbo goed. Dat dan weer wel.

Categorieën: Algemeen

6 reacties

Libelle · 23 april 2012 op 08:06

Professioneel en nog leuk ook! Kan zo in de Allerhande.

Libelle · 23 april 2012 op 08:07

Én vijf minuten vermaak!

Ontwikkeling · 23 april 2012 op 13:16

[quote]Ik doe hier niet graag aan mee. [/quote]
Uhm, mag ik raden….jij stuurt je vriendin? 😀

pally · 23 april 2012 op 17:30

[quote]alsof je in Erithrea was en de blauwhelmen rijst kwamen uitdelen[/quote] Ha, ha geestig!
Overigens overigens moet je er ook wel bij geweest zijn, anders moet je die afgeschuurde testikels nog uitleggen…

groet van pally

fontaine · 23 april 2012 op 19:04

Bijna altijd haak ik af bij te lange stukjes, bij deze niet. Ik vind hem goed en leuk.

JoeyvG · 24 april 2012 op 09:40

Als het even kan….

Geef een antwoord