De koffie staat klaar. Er zijn harde én zachte broodjes met kaas of jam en verse kadetjes met chocoladevlokken. Op de achtergrond zingt Leonard Cohen zijn favoriete nummertje. De gasten komen één voor één binnen. De naïeve kleuterleidster met het tuitmondje stapt in de richting van de ronde koffietafel. Dat grappige mondje heeft ze nog altijd maar de wilde rode haren zijn verdwenen. Zou haar grootste rivale met de goedgevulde borstpartij op de uitnodiging ingaan? De duivel hééft er mee gespeeld en plotseling staat die enorme tandartsassistente vierkant in de deuropening. Ze ziet het meisje dat ze heeft afgelost bij de ronde tafel staan:”Aha! Koffie en broodjes! Lekker!”

De sportieve is ook aangekomen. Ze was een goede tegenstander, vooral bij het tafeltennissen. Bij elke topspin of smash danste haar blonde staartje vrolijk in het rond en ze speelde hem regelmatig in leuke spannende setjes onder de tafel. Met haar befaamde forehand serveert ze nu voor zichzelf een kopje koffie. Zwart, zoals hij al dacht.
Het zaaltje begint vol te lopen. De wiskundelerares, de Duitse, de zorgzame en het verpleegstertje annex nonnetje. Dan komt ook de échte verpleegster binnen, gevolgd door twee blonde stoten en de amazone die van paarden hield maar ooit wild was van een ezel.

De oudere, die er nog steeds jonger uit ziet, is in gesprek met het perfecte model dat zo opwindend kon schrijden. Die laatste staat nu gewoon stil en bijt in een hard broodje met kaas. Pratend met volle mond, zo ziet en hoort hij haar ook graag. Wat zouden die twee meisjes te bespreken hebben?

Wanneer de brutale met de kastanjebruine krullen in de zaal opduikt stoppen de andere vrouwen met praten en staren naar het meisje dat op Anne Frank lijkt. Vrouwenmondjes bewegen enkel nog om een hard of zacht broodje te vermalen. Iedereen kent haar. Die laatste ís de eerste, zoals hij het zo mooi in zijn boek had geschreven. Een van de blonde stoten verslikt zich.

De passionele met zijn naam op haar linkerschouder is háár Waterloose bij de goed gevulde ronde tafel tegen het slankere lijf gelopen. Wanneer die zorgzame, met twee verse kadetjes in de hand, hem van dichterbij gaat bewonderen, volgen anderen haar voorbeeld. De schrijfster van korte verhalen, de speelse en het frêle motormeisje. De kadetjes vinden gretig aftrek. De toneelspeelster, in het zwart zoals altijd, plengt een échte traan wanneer ze weer even aan zijn zijde staat. Minstens één goede reden had ze om vandaag niet op te komen. Een van de dames in de kring slurpt. De Duitse, denkt hij.

Staan ze nu allemaal om hem heen? Nee, niet allemaal! Het meisje met de grote donkere ogen en de bloem in het haar, blijft bij de ronde tafel met broodjes staan en neemt nog een bakje koffie. Die vrouw, de meest kleurige en fleurige in de zaal, weet wie het dichtst bij én naast hem staat. Dat heeft hij enkele dagen geleden nog tegen haar verteld, tijdens hun laatste avondmaal op zijn laatste dag. Spaghetti met veel saus hebben ze gegeten, zonder bestek.

Het is een fantastisch schouwspel, al die geurige en kleurige bloemen. De blaadjes van de ene bloem zijn nu net zo groen als die van de andere. God, wat heeft hij naar deze dag uitgekeken.
“Hij ziet er nog steeds goed uit.” Er wordt met volle mond instemmend geknikt en gemompeld.

Categorieën: Algemeen

9 reacties

arta · 14 juli 2012 op 14:44

Mooi verhaal, Lowieke, vanuit zwevend perspectief op jouw eigen begrafenis!
Wát een drukte daar! 😀

Mup · 14 juli 2012 op 15:30

Witte liefde van Wanda Reisel kan ik je aanraden.

Goed stuk, groet Mup

LouisP · 14 juli 2012 op 17:12

Die grote liefde hoeft niet de man of vrouw te zijn met wie je getrouwd bent, maar degene die midden in dat rustige huwelijk je hormonen op stang jaagt en zonder wie het leven een hel kan worden. Witte liefde gaat dus over trouw in het huwelijk, overspel, het schuldgevoel, seks en erotiek en over de onmogelijkheid van het huwelijk.

uit recensie ‘ de witte liefde’

pally · 14 juli 2012 op 19:56

De begrafenis en de kadetten. Alleen vrouwen uitgenodigd. En de dode geniet met volle teugen van het uitzicht vanuit zijn kist. Zo’n gloriedag beschreven, louis. Alle veroveringen verenigd. Ja, daar wil je best voor doodgaan 😀

groet van pally

KingArthur · 14 juli 2012 op 22:01

Voor mij voelt het wat vreemd dat er enkel vrouwen zijn beschreven op deze uitvaart. Maar zeker wel mooi geschreven.

Mien · 15 juli 2012 op 21:48

Mooie column, Louis.
Deed me denken aan Bill Viola.
[url=http://www.youtube.com/watch?v=aiz19J-wVnE][b]Observance 2002[/url][/b]
Alleen jammer van de titel.
Doet afbreuk aan datgene wat je wil vertellen.

Mien

Sagita · 16 juli 2012 op 11:48

Als je nu al die (liefdes)relaties uitwerkt in een raamvertelling, schrijf je gelijk een heel boek!
Het kan de titel zijn, maar het duurde even voor ik doorhad om wat voor ronde tafel story het ging! Gezellig onderwerp!

Harrie · 17 juli 2012 op 08:51

God, wat heeft hij naar deze dag uitgekeken. Veelzeggende zin die naar mijn idee de column in een zin samenvat. Mooie column, Louis. Met gezond cynisme geschreven en insgelijks gelezen.

Mien · 20 juli 2012 op 23:35

Potverdikkie, weer last van kort geheugen.
Net als Lowieke.

Grappig dat ik wel consequent blijf in mijn commentaar.
[b][u][url=http://examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=11550]Kaas, ham en chocoladevlokken[/url][/u][/b]op herhaling.

Een echte VC blijft hangen. Maar ook een beetje triest goedkoop.

Mien

Geef een reactie

Avatar plaatshouder