21 Maart

Een imposant gestalte, zo mag je deze persoon best omschrijven. Staalkabels in plaats van spieren. Een granieten wasbordje. Stoerder dan JC van Damme en behendiger dan Bruce Lee. Vergeleken bij deze krachtpatser is Hulk Hogan een mietje met kopvod. Marrokaans straattuig loopt met een boog om deze bonk heen. Hebben we het hier over een superheld? Met een strakke maillot en bijpassende gekleurde slip? Nee mensen, dit is gewoon de realiteit. Hebben we het hier over ondergetekende? Nee, al snijden de bovenstaande associaties wel hout. Nee, we hebben het hier over Bep. Bep van Klaveren, zult u nu stemmig zeggen. Lambertus, the Dutch Windmill, `s lands beste bokser alle tijden. Tweemaal Europees kampioen. Olympisch goud. Beoefende zijn geliefde sport tot aan zijn dood, op 84-jarige leeftijd. Die Bep, die moet het wel zijn.

Ik moet u teleurstellen. Het gaat hier toch echt over oma Bep, liefkozend Turbo-Bep genoemd. Uit Vianen. Toch geen plek waar normaliter grote persoonlijkheden rondlopen. Johan Neeskens is er woonachtig, wannneer hij niet bezig is een meute ivoorjagers om te smeden in een goed team. Bisschop de Korte is er ooit geboren, maar wie in deze tijd nog een bisschop een held durft te noemen is rijp voor een psychriatisch ziekenhuis, alwaar je gecastreerd wordt wegens waanvoorstellingen.

Maar nu is er in Vianen dan toch eindelijk een held opgestaan. Hoewel, opgestaan, waarschijnlijk moest zij daar wel bij worden ondersteund. Want Bep is toch echt al 73 jaar. En Bep werd bijna overvallen. Door twee vrouwelijke daders welteverstaan, want de emancipatie heeft Vianen zeker niet overgeslagen. Bep liep daar met een grote gouden ketting om haar nek en dan vraag je blijkbaar om een roofpartij. De twee meisjes deden daarom ook een moedige poging, maar kwamen van een koude kermis thuis.

Met een ferme karatetrap naar achteren velde ze één van de boeven, waarmee ze de overvallers van zich af wist te schudden. Een prachtig verhaal natuurlijk, maar ik kan me toch niet aan de neiging onttrekken dit voor u te nuanceren. Ten eerste lijkt het me handig voor de crimineeltjes in spé eens een krant te lezen, en met hun tijd mee te gaan. Omaatjes beroven op straat is zó 2011. Tegenwoordig bel je gewoon bij ze aan, houd een goedkoop praatje over dat je erg nodig naar de wc moet vanwege een acute blaasinfectie, en terwijl de één oma bezig houd door te vragen of vroeger alles beter was, rooft de ander het huis leeg. Je kan ook naar een dementenflat en veinzen dat je een kleinkind bent, maar dat is iets riskanter, want oma zou zomaar een heldere dag kunnen hebben.

Ten tweede kan ik niet geloven dat de broze benen van een 73-jarige in staat zijn een dermate harde trap te geven dat een overvaller daarvoor op de vlucht staat. Let wel, een trap naar achteren. Dat is toch vergevorderde krav maga, als je het mij vraagt. Wat veel meer voor de hand ligt is dat Bep met haar been in haar rollator verstrikt zat, zich met een enorme zwaai wist los te wrikken en daardoor, zonder dat Bep het zelf wist, een overval wist te voorkomen.

Maar dat bekt natuurlijk niet lekker op het journaal. Helden, daar hebben wij tegenwoordig behoefte aan. En een vertederend omaatje met een zwarte band karate helpt dan goed mee. Vianen blij, Nederland blij, sportscholen blij. Want elke zichzelf respecterende dojo kan rekenen op een grote stapel aanmeldingen van bejaarde mensen die ook eens een overvaller willen meppen. Dat betekent een domper voor de overval-branche. En er is al zo veel werkeloosheid.


4 reacties

LouisP · 28 maart 2012 op 20:31

Hebben we het hier over ondergetekende? Nee, al snijden de bovenstaande associaties wel hout. Nee, we hebben het hier over Bep.
Goed!

Je kan ook naar een dementenflat en veinzen dat je een kleinkind bent, maar dat is iets riskanter, want oma zou zomaar een heldere dag kunnen hebben.
Leuk!

Ten tweede kan ik niet geloven dat de broze benen van een 73-jarige in staat zijn een dermate harde trap te geven dat een overvaller daarvoor op de vlucht staat. Let wel, een trap naar achteren. Dat is toch vergevorderde krav maga, als je het mij vraagt. Wat veel meer voor de hand ligt is dat Bep met haar been in haar rollator verstrikt zat, zich met een enorme zwaai wist los te wrikken en daardoor, zonder dat Bep het zelf wist, een overval wist te voorkomen.

Wat een leuk stuk is dit zeg! Ik moest er hard om lachen.
Schitterende eerste alinea! Krav maga..hahahaha
Column van de maand voor mij!!

Mien · 29 maart 2012 op 08:06

Helemaal eens met Lowieke.
Helemaal af deze column.
Scherp, actueel en een goede mix van humor en ernst.
Voor mij ook CvdM.

Mien

arta · 29 maart 2012 op 08:15

Zeer vermakelijk verhaal! 🙂

Libelle · 29 maart 2012 op 09:21

Kijk LouisP, mag ik Louis zeggen, dat snijdt hout, wat je daar zegt. Ik heb er ook van genoten.
Soms komt er een pareltje voorbij, nominatiewaardig voor teen of tander.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder