Mijn kat is zijn soort onwaardig. Toen ik hem en zijn zusje 18 jaar geleden separeerde van moeders tepel, had ik beter moeten weten.
Wist ik veel dat ik in plaats van een, maar liefst twee katten in de zak kocht! In eerste instantie dacht ik aan doofheid, of juveniele dementie. Poes meed aandacht. Als ik erin slaagde haar aan te raken, vluchtte ze heen. Om elders, met boosaardig enthousiasme, de vacht schoon te likken welke ik had besmet. Wanneer ik trachtte haar rug te aaien, boog deze door met een onverwachte souplesse, om een nieuwe wasbeurt te voorkomen. Ze tijgerde wat af om contact te mijden!

Poes heeft het aardse bestaan intussen verruild voor de eeuwige jachtvelden. Kater daarentegen schijnt onsterfelijk. De resterende 8 levens die poes onbenut heeft gelaten, lijken door kater te zijn overgenomen. Gezien zijn risicoloos bestaan, heeft hij er nog 17 te gaan. Tot ongenoegen van mijn eega. Kater is namelijk allesbehalve een kat. Het enige kenmerk dat hij nastreeft is miauwen. Luid en op de verkeerde momenten. Bij het ochtendgloren is hij steevast de haan een stap voor en kwelt zijn aanhoudende gekerm ons gezin.

Zijn arsenaal geluiden is weergaloos. Volgt na 5 minuten geen reactie, dan gaat hij over op een noodkreet, waarbij we ons voorheen afvroegen wie hem te grazen nam. Intussen weten we beter. Als hij niet miauwt, slaapt hij. Hij is nooit in een boom geklommen, heeft nimmer met een klosje garen gespeeld of interesse getoond in soortgenoten.
De muizen kunnen aanschuiven bij zijn eten en voor vis haalt hij zijn neus op.
En toen hij laatst lag te slapen, liep er tot overmaat van ramp een naaktslak over zijn kop. Het beest was duidelijk al langer onderweg, want een slijmspoor trok van voor tot achter over kater. Kater sliep.
Nog 17 levens te gaan.

An.

Categorieën: Algemeen

9 reacties

Shitonya · 10 februari 2008 op 13:41

Je schrijfstijl is geweldig, maar de manier hoe je het verteld is eigenlijk wat te saai. De lengte is echt net lang genoeg om de aandacht te bewaren, maar op den duur wordt het al gauw saai en dat is jammer. Met wat humor zou het een stuk leuker zijn om te lezen.

pally · 10 februari 2008 op 15:36

Ik vind dit goed geschreven en ook vol humor, juist door de ogenschijnlijk droge stijl!

groet van Pally

Neuskleuter · 10 februari 2008 op 17:26

Haha, ik heb zelf een klein secreetje van een kat, die ontzettend goed weet wanneer ze streken uithaalt. Zoals midden in de nacht op de vuilniscontainer springen om met extra gegalm het toilet in te mauwen, waardoor altijd wel iemand wakker wordt.

Ik moest ook hardop lachen bij die naakslak!

Wel droog geschreven, maar daardoor lees je door de verkapte ergernis wel de liefde voor het beestje. Veel plezier met de komende levens!

Mosje · 10 februari 2008 op 20:13

Leuk stukje ANekdote

Gezien het feit dat je hier publiceert onder de naam ANekdote lijkt het me allerminst noodzakelijk dat je je stukjes ondertekent met An.
Beetje raar eigenlijk, en bovendien degradeert het je verhaaltje tot een mededeling. Of een brief.
Vind ik.

ANekdote · 10 februari 2008 op 21:34

Hoi Mosje,

ik neem je advies ter harte! 😀

Groetjes ANekdote.

WritersBlocq · 10 februari 2008 op 21:47

Ik slaap met oordoppen in omdat mijn trommelvliezen anders als drumstel worden gebruikt door die harige mormels van mij.
Leuk stuk!

Siebe · 10 februari 2008 op 23:10

Ik denk dat kater op zijn hoogst nog 16 levens te gaan heeft. Als ik het gedrag zo lees – en ik meen dat te kunnen herkennen – dan is zijn mannelijkheid hem in ieder geval al afgenomen. Dat telt toch zeker ook voor één?

Erg leuke column, ik moet zeggen dat ik de humor ook wel zag. Droog, met zo’n trek op je lippen als gevolg, prima. Lengte vind ik ook super trouwens. Of het komt doordat ik hier al wat langer meeloop, de laatste tijd weer meer (mee)lees of de laatste tijd hier juist teveel lees, dat weet ik niet precies, maar ik geloof dat ik ook steeds vaker liever voor kort ga. Driehonderd-en-vijf woorden, netjes. Oh ja, dit nog: redelijk schrijfbare getallen worden in een tekst bij voorkeur uitgeschreven. Vijf, achttien, zeventien- is redelijk te doen allemaal.

Gr.
s

Anne · 11 februari 2008 op 11:19

Erg leuk humoristisch stukje. Juist de onderkoeldheid, de schijndroogheid maakt het zo grappig. Die naaktslak, ik zag hem zo glijen.. 😀

KawaSutra · 12 februari 2008 op 22:30

Nou ja, je hebt wel waar voor je geld.
Deze column ook trouwens.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder