Hoe moeilijk is het om keuzes te maken als ethische en morele dilemma’s aan de oppervlakte komen?

Worden jouw keuzes beïnvloedt door wat je meekreeg vanuit de omgeving waarbinnen je opgroeide?, en zou dit zo zijn dat wat je ontvangt dan geef je dit door en wordt de gemaakte keuze als vanzelfsprekend aanvaard?

Ik schrijf hier niet of deze keuze goed of fout zou kunnen zijn. Het oordeel over een keuze komt achteraf.


Nagy beschrijft in zijn horizontale en verticale familierelaties exact welke invloed een generatie op de volgende heeft en als 1 lid van een generatie uit die familieband wilt stappen de gevolgen desastreus kunnen zijn. Denk hierbij aan verstoting door de familie. Toch ook zijn er voorbeelden genoeg dat de familie trots is wat een familielid bereikt heeft wat zij nooit hebben bereikt (‘als je voor een dubbeltje geboren bent…. ‘)

Toch leert onze vaderlandse geschiedenis ons ook dat wanneer ethische en morele dillema’s niet als een dilemma wordt gezien, de keuze publiekelijk een lawine van kritiek kan opleveren. (de vakantie in corona tijd van het koningspaar met hun dochters). Het feit is gebeurd, de keuze achteraf met excuses afgesloten. H

Lees je het Oranje Zwartboek dan ontdek je de ‘rode draad’ over ‘boven het volk staan en zich daarnaar gedraagt. Over uitgestorven familienamen en toch deze gebruiken omwille van iets dat ik niet heb kunnen ontdekken.

De erfelijke monarchie en de aanhangers (orangisten) blijft een ‘sprookje’ dat in stand wordt gehouden.

Keuzes maken vanuit eigen gewin, enfin.  De orangisten (ik ben een republikein, maar dat terzijde) ‘slikken’ alles als hun sprookje maar blijft.Categorieën: Overig

Nummer 22

Verwarde, inmiddels (na alle jaren hiervoor) Anno 2022- Juli 3 minder verward, en mede oprichter van het Absurdistisch Verbond met als mede lid en co oprichter Kees Schilder "Paco Painter"en zijn andere alter ego's. (De inmiddels emeritus) Prof.dr.mr.ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoeks Instituut Leijdecker waarnemer, beschouwer en publicist over maatschappelijke ontwikkelingen met een knipoog. Een flinke knipoog! Reiziger over onze aarde (4 x helemaal rond ) kijker en luisteraar naar anderen. Eigenlijk, de Eigenheimer onder de eigenheimers, maar dat alles geheel terzijde.

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder