Hoera, mijn neefje Pieter wordt vandaag 8 jaar!
Als goede oom heb ik natuurlijk even de tijd genomen om naar het feest te gaan. Zaterdag vanaf 4 uur in de middag is iedereen welkom, zo staat het op de per e-mail ontvangen uitnodiging, friet en ijs, worstjes en snoep voldoende.
Om acht uur wordt verwacht dat iedereen weer is vertrokken! Goed, eerst maar even naar de speelgoedwinkel en proberen iets leuks te vinden voor een jongetje van 8 jaar en het moet voor mij wel acceptabel en betaalbaar zijn natuurlijk.

Een piratenrobot die kan praten en 20 commando’s uitvoert ziet er spectaculair uit, maar 45 euro voor een 8-jarige vind ik wel wat veel. Een radiografisch bestuurbare auto of boot valt om dezelfde reden ook gelijk af.

Pistolen en andere wapens vind ik niet verantwoord, een schetsboek met potloden en voorbeelden om na te tekenen leek béter, leerzaam en de prijs voldeed aan mijn verwachtingen.Het was nog best een aardig groot pakje en dat doet het ook altijd bij kinderen.

Op de party aangekomen waren er al veel vriendjes en zelfs ook een meisje uit zijn klas. Verder nog opa en oma, mijn zusje en zwager en nog een handjevol ooms en tantes, écht en onecht, want ook de buren aan beide kanten lieten zich oom en tante noemen.

Er lag ongeveer een kubieke meter vol kadootjes in een hoek van de kamer en elke keer als de bel ging stond de jarige al bij de duer om nieuwe kadootjes in ontvangst te nemen. Ook zijn spaarpot werd goed gevuld!
Bij het bekijken van al die prachtige dingen dacht ik, het kleinste kado moet al minstens 2x zoveel hebben gekost dan het mijne. Alléén al het drumstel en de kinderflipperkast moeten méér dan honderd euro per stuk hebben gekost.

Er was veel lawaai van de muziek, natuurlijk kindermuziek en ze waren aan het springen, hadden een feestmuts op en propten zich vol met chips, limonade en eerder genoemde artikelen.De slingers waren in dezelfde kleur als de mutsen gemaakt.

Om tien over acht was iedereen weg, behalve ik natuurlijk, nu het rustiger was smaakte mijn pilsje eindelijk goed. Ik kletste nog wat na met mijn inmiddels opruimende zwager en mijn zus bracht de jarige naar bed.Omdat zij erg lang weg bleef vroeg in mijn zwager, moet Els bij een 8-jarige nog steeds verhaaltjes voorlezen, volgens mij kan zij al een heel boek uithebben?

Nee zei hij, dat doet ze niet meer, maar het duurt wel lang, ik heb bijna alles opgeruimd!
Eindelijk kwam zij naar beneden en vertelde dat Pietertje boven toch zo moest huilen en wij vroegen natuurlijk, waarom dan? Misschien te moe geworden?

Nou, dat was het niet, maar Pietertje snikte zo omdat hij nu al 8 jaar was geworden, alle kinderen in zijn klas al een mobieltje hadden en hij……….zelfs nu nog steeds niet!

Ik heb ontzettend veel medelijden, maar niet met
mijn neefje, wél met zijn ouders!

Categorieën: Algemeen

20 reacties

Bakema_NL · 19 juli 2005 op 17:35

Ja, belachelijk he. Elkaar een beetje gek maken. Ik doe niet mee aan die mode-onzin en mijn zoontje dus ook niet. Acht jaar en een mobiel gaat hier niet gebeuren. Veel te dure nike schoenen ook niet. Word dan maar gepest op school, leer je lekker vroeg van je af te bijten. Maar je leert ook in te zien dat al die merk-onzin er niet toe doet en dat is toch verdomd handig voor later.

Mosje · 19 juli 2005 op 17:38

Daar kaart je me wel een probleem aan ja. Nog even en mobieltjes zitten in de “blije doos”
(Bestaat dat nog, die blije doos, dat pakketje boodschappen dat je krijgt bij een pasgeborene?)

Over blije dozen gesproken.
Nee sorry, toch maar niet, voor je het weet heb je een vermaning te pakken van Mr. Moderator wegens of-topic-gaan.

😛

Outsider · 19 juli 2005 op 17:49

[quote]Veel te dure nike schoenen ook niet. Word dan maar gepest op school, leer je lekker vroeg van je af te bijten. Maar je leert ook in te zien dat al die merk-onzin er niet toe doet en dat is toch verdomd handig voor later.[/quote]

Dan moet je behoorlijk sterk in je (dure of niet dure) schoenen, staan, heer Bakema. Ik moet ook helemaal niets hebben van dure merkspullen en eigenlijk kan ik het mij ook niet veroorloven, maar uiteindelijk ben ik toch voor de druk bezweken. Mijn dochter, die nu 16 is, heeft al verscheidene keren in haar leven Nike schoenen gehad en ook Adidas. Tevens heeft zij een navelpiercing waar ik ook niets van moet hebben. Maar ja, je wilt je kind graag blij zien en als ze maar lang genoeg zeurt, bezwijk je toch.

bert · 19 juli 2005 op 19:11

Zowel met de titel als met het verhaal had je veel meer mee kunnen doen. Op zich is het onderwerp heel bruikbaar.
Op de laatste regel na vond ik het een zwak verhaal.
Blijf schrijven, alleen dan kun je er beter in worden. 🙂

WritersBlocq · 19 juli 2005 op 19:45

[quote]De slingers waren in dezelfde kleur als de mutsen gemaakt.[/quote]
Nee, GEKOCHT!
Ik heb geen kinderen en dat wil ik ook zo houden, hoewel ik wel van kinderen hou hoor. Een blije doos heb ik wel 😛
Als je na de punten een spatie doet en de duer even intrapt om er een deur van te maken middels F7 in Word of een andere spellingcontrole, wordt het nog beter leesbaar. Ik vind je column wel leuk en leesbaar.

Bakema_NL · 19 juli 2005 op 20:27

@ Outsider…

En zo word het dan ook allemaal in stand gehouden. Allerleukste detail is dan ook nog dat de merken juist bij zogenaamde kansarmen zo hoog aangeschreven staat en daar juist het statussymbool vandaan komt.

En je hebt gelijk, je moet sterk in je schoenen staan, daarom ook mijn opmerking “leert ie snel van zich af te bijten”. Ik heb in mijn hele leven ook nooit nike schoenen gehad/gedragen/gekregen, ook geen puma, of noem maar op welk “klasse”-merk…..of ik had geeneens door dat het een merk was. “Zo he, je draagt een ….broek (naam is me ontschoten), dat is wel een goed merk zeg” hoorde ik ooit zo’n domme mode-doos zeggen, waarop ik reageerde “zal wel, ik let niet op die onzin, had gewoon een spijkerbroek nodig”……lekker belangrijk. Mijn ouders konden het prima betalen trouwens, dat was het probleem niet. Maar ze zeiden ons wel wat we liever hadden, 3 paar schoenen of 1 (te) duur paar, want ondanks dat het geld er wel was kregen we het maar 1 x en daar moesten we het mee doen.
Dus het kan wel hoor, opgroeien zonder je merken-gek te laten maken, maar ook de ouders moeten er wat aan meewerken. Het lijkt me als ouder toch ook niet echt plezierig om maar een stapel geld neer te leggen voor een paar schoenen omdat er een merk in staat, gaat nergens over.

Outsider · 19 juli 2005 op 20:52

[quote]Het lijkt me als ouder toch ook niet echt plezierig om maar een stapel geld neer te leggen voor een paar schoenen omdat er een merk in staat, gaat nergens over.[/quote]

Dat is zeker waar, heer Bakema, het gaat ook nergens over. Zo vaak heb ik tegen mijn dochter gezegd, dat het eigenlijk gekkenwerk is en dat we een dief zijn van ons eigen geld enz. Maar het schijnt werkelijk voor heel veel jongens en meisjes van die leeftijd zeer belangrijk te zijn. Echt begrijpen doe ik het niet, ik heb zelf nog nooit duur merkspul gehad. Overigens heeft ze me wel een jaar lang gezeurd om een Diesel broek van 140 Euro, maar die heeft ze niet gekregen, dat wordt me echt te gek. Voor die prijs koop ik zelf minstens 7 broeken.

Stanislaus · 19 juli 2005 op 21:02

Bedankt voor je reactie, ik zet de “deur” wijd open voor dit soort reacties en zal mijn leven proberen te beteren.

Stanislaus · 19 juli 2005 op 21:12

Pauline bedankt voor je reactie, voor dergelijke reacties zet de de “deur” wijd open en ik ga proberen mijn leven te beteren!

ietje · 19 juli 2005 op 22:02

Ik hoop dat het niet over 1 van mijn kinderen gaat…o nee dat kan niet want ze hadden allebei bij de geboorte al een mobieltje gekregen als kraamgeschenk…

Ik wil trouwens graag even aan je column toevoegen dat veel kinderen evengoed toch nog wel heel blij zijn met iets heel goedkoops hoor! Neem maar eens bellenblaas mee voor een 8-jarige, altijd succes! Doe ik zelf trouwens nog graag, maar ja, of DAT normaal is????

Bakema_NL · 19 juli 2005 op 22:29

@ Outsider…

Ik geloof zeker dat het moeilijk is en dat het voor de jeugd van nu (maar was “vroeger” ook al zo) anders is. Toch denk ik dat ouders het goede voorbeeld moeten geven, want je hebt helemaal gelijk dat je voor 140 euro wel wat meer broeken dan 1 kunt halen. Ik kocht laatst ook 3 spijkerbroeken voor 22 euro per stuk, leuke ook nog en gaan ze stuk, gooi ik ze lachend in de prullenbak, nieuwe halen…..met 140 euro zou ik er ziek van zijn zeg.

sally · 19 juli 2005 op 22:46

Strontverwende kinderen maak je zelf.

Nog nooit een kind van mij horen klagen over iets niet hebben.
Kinderen altijd laten sparen voor iets luxe. merkartikelen enzo.Weten ze het ook nog beter te waarderen.
De strekking van het verhaal spreekt me wel aan.
En best wel leuk verteld ook.
Groetjes
Sally

Li · 19 juli 2005 op 22:49

Jammer dat je halverwege de column van tegenwoordige naar verleden tijd bent overgestapt. Het onderwerp is trouwens wel erg leuk. Van mij mogen er ook wat minder alinea’s gebruikt worden.

Misschien zeur ik wel een beetje. Toch ben ik een blije doos 😛

Li

WritersBlocq · 19 juli 2005 op 22:53

[quote]wordt het nog beter leesbaar. Ik vind je column wel leuk en leesbaar.[/quote] Ik viel in herhaling herhaling met mijn leesbaar leesbaar zie ik net, en jij ook jij ook, met je dubbele reactie dubbele reactie haha!
Tot gauw weer, groetje, Pauline Pauline.

Raindog · 19 juli 2005 op 23:53

Ik vergeet verjaardagen van mijn neefjes en nichtjes standaard. Dit vanuit de stellige overtuiging dat het goed voor ze is. (De werkelijke reden is natuurlijk een zwaktebod) En zelf denken ze daar nu nog duidelijk anders over maar ooit… ooit…
Moraliseren over andermans kinderen is linke soep trouwens. Zelf heb ik werkelijk geen idee of ik het ‘beter’ zou kunnen. Mijn ‘harde maar rechtvaardige hand’ zoals ik mij die nu nog voorstel zou even makkelijk boterzacht kunnen zijn. Laat ieder maar met zijn of haar eigen kinderen redden. Echter; geen gezeur of geklaag als het over het paard getilde verwende nesten worden en ik wil dan zeker geen last van ze hebben. En dat staat jou vermoedelijk al te wachten. Sterkte ermee.

melady · 20 juli 2005 op 00:14

[quote]Over blije dozen gesproken. [/quote]

Mosje foei

Leuk en zeer herkenbaar

KingArthur · 20 juli 2005 op 00:20

Het lezen van deze column roept een beeld van kinderen bij mij op die mij totaal niet aanstaat. Verwende nesten enkel gericht op materie. Maar ja, hoe leg je dat een kind uit? Medelijden met de ouders? Nee, kinderen worden gevormd door de ouders en de omgeving waarin ze verkeren. Het gedrag van de kinderen is daarmee deels ook door hen ontstaan. Hoe groot dat aandeel is, is natuurlijk wel de vraag. Maar nu begeef ik mij op glad ijs omdat ik daar persoonlijk geen ervaring mee heb.

Toch kan ik het niet laten ook nog wat zeurpuntjes te noemen. Hoe kunnen kinderen zich volproppen met de ‘eerder genoemde artikelen’ (ik neem aan dat je hier de cadeau’s bedoelt). Ook het typ slippertje in de 8e alinea is jammer ‘in’ zou ‘ik’ moeten zijn. Goed, slechts kleinigheden.

Louise · 20 juli 2005 op 08:52

Je punt is duidelijk en heel toevallig had ik laatst ook een opzetje gemaakt van een kinderverjaardag, maar dan vanuit een andere hoek. Misschien moet ik ‘m maar eens insturen als themacolumn 😉
Blijven schrijven want het spontane bevalt me wel.

WritersBlocq · 20 juli 2005 op 10:33

@ King [quote]Hoe kunnen kinderen zich volproppen met de ‘eerder genoemde artikelen’ (ik neem aan dat je hier de cadeau’s bedoelt). [/quote]
[quote]op de per e-mail ontvangen uitnodiging, friet en ijs, worstjes en snoep voldoende.[/quote]
Volgens mij bedoelde hij dit? Genoemd in de 1e alinea, groetje Pauline.

klungel · 20 juli 2005 op 19:59

Leuk geschreven 🙂
De rest is al gezegd 🙂

Ik moet bekennen dat wij hierzo boterzachte ouders zijn. Echter krijgen onze kinderen (2 en 4 jr) wel dure merk kado’s maar niet zo veel en alleen als ze er om vragen en dan nog alleen als het ons bevalt. Merk-kleding bevalt ons niet, evenals plastic speelgoed. Ook uitgevormd speelgoed waar niets meer aan de fantasie wordt overgelaten proberen we zo veel mogelijk te vermijden. (of zijn we nou toch weer niet boterzacht) Een mobieltje komt pas als roken interessant wordt. Ik heb liever dat ze hun centen in een mobieltje stoppen dan in een pakkie shag. 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder